• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.04.2023

10:35

Amerikanci likvidirali jednog od vođa ISIS u severnoj Siriji

Vesti

Amerikanci likvidirali jednog od vođa ISIS u severnoj Siriji

Podeli vest

SAD su ubile visokopozicioniranog lidera Islamske države zaduženog za planiranje napada na Bliskom istoku i Evropi u helikopterskom napadu na položaje Islamske države na severu Sirije, saopštio je Vašington.

Snage Centralne komande SAD (CENTCOM) ubile su u jutarnjem napadu Abd Al Hadija Mahmuda Al Hadži Alija i još dva operativca ekstremističke džihadističke organizacije Islamska država, saopštio je Pentagon.

Reč je o visokorangiranom vođi Islamske države i "operativnom planeru odgovornom za planiranje terorističkih napada na Bliskom istoku i Evropi", saopštio je CENTCOM, dodajući da je on bio meta operacije.

Američka vojska kaže da je operacija pokrenuta nakon otkrivanja plana Islamske države koji je uključivao otmicu zvaničnika u inostranstvu, u kojem bi oni bili korišćeni za izvođenje akcija terorističke grupe.

„Znamo da ISIS i dalje želi da napadne izvan Bliskog istoka“

- Znamo da ISIS i dalje želi da napadne izvan Bliskog istoka - rekao je portparol CENTCOM-a pukovnik Joe Buccino.

- Ovaj napad nanosi značajan udarac operacijama ISIS-a u regionu, ali ne eliminiše sposobnost ISIS-a da sprovodi operacije - dodao je on.

Ranije u ponedeljak, CENTCOM je saopštio da su dvojica naoružanih napadača ubijena u operaciji, dok se veruje da u napadu nije ubijen ili ranjen nijedan civil. Rami Abdel Rahman, šef Sirijske opservatorije za ljudska prava, potvrdio je agenciji dpa da je operacija izvedena u Džarabulusu, istočno od Alepa.

On je dodao da su tri osobe poginule - dve na mestu same akcije, a treća na periferiji sela. Američke snage su 2015. raspoređene u Siriji da pomognu sirijskim Kurdima i njihovim saveznicima u borbi protiv Islamske države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija