• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

19.04.2023

19:51 >> 20:06

ODLUČUJUĆA 24 SATA! UKRAJINA KRENULA U KONTRAOFANZIVU? STIGAO NEMAČKI "IRIS"! MEDVEDEV NAJAVIO ODMAZDU SEULU! Volas: rat će se nastaviti i iduće godine!

Tanjug/AP

Vesti

ODLUČUJUĆA 24 SATA! UKRAJINA KRENULA U KONTRAOFANZIVU? STIGAO NEMAČKI "IRIS"! MEDVEDEV NAJAVIO ODMAZDU SEULU! Volas: rat će se nastaviti i iduće godine!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 420. dan.

Prva 24 sata očekivane kontraofanzive Ukrajine biće odlučujuća

O tome piše Foreign Polici.

„Prva 24 sata ukrajinske dugoočekivane kontraofanzive mogla bi biti najduži dan za Oružane snage Ukrajine. Kao što je nemački feldmaršal Ervin Romel rekao svom pomoćniku pre očekivane savezničke invazije na Normandiju 1944: „Prva 24 sata invazije će biti odlučujuća. Za saveznike, kao i za Nemačku, ovo će biti najduži dan“, navodi se u publikaciji.

Izdanje smatra da ako Oružane snage Ukrajine uspeju da izazovu paralizu ruskog rukovodstva i paniku među redovima, onda će kontraofanziva biti uspešna.

SAD će danas objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini

Ovo je na brifingu saopštila sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Prema njenim rečima, novi paket će uključivati municiju za HIMARS MLRS i artiljeriju iz zaliha Pentagona.

Zemlje NATO-a će moći da razmišljaju o prijemu Ukrajine u alijansu tek kada se završe neprijateljstva u zemlji

Ovo je izjavio češki predsednik Petr Pavel posle razgovora održanih u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Snimak poraza drona Šahed na nebu iznad Odese objavila je vazdušna komanda „Jug”

Video je navodno snimljen sinoć.

 

 

Glavna stvar u večernjem rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

1. U epicentru neprijateljstava - Bahmut i Marinka.

2. Odbio više od 40 napada u pravcima:

- Limanski - u oblasti Kremennaja,

- Bahmut - u Bahmutu,

– Avdejevskoe – u oblastima Avdejevke, Vođanog i Pervomajskog,

- Mariinski - u oblasti Marinka i Pobeda,

- Šahtjorski - u oblasti Ugledara.

3. U Volinskom, Polesskom, Severskom, Slobodskom, Kupjanskom, Zaporoškom i Hersonskom pravcu situacija se nije bitno promenila.

4. Ruska vojska je izvela tri raketna i 37 vazdušnih udara, izvela 57 napada iz MLRS-a. Od 12 dronova Šahed-136 koje je koristio, 10 je oboreno.

5. Avijacija Oružanih snaga Ukrajine izvršila je sedam udara.

Snimak borbi u Bahmutu snimljen dronom 11. aprila

 

 

Ukrajina krenula u oslobađanje teritorija na istoku zemlje

Na istoku Ukrajine se već odvijaju kontraofanzivne operacije Oružanih snaga Ukrajine.

Aktivne jurišne operacije u Bahmutu, Marinki na Avdejevskom, Limanskom pravcima fronta takođe se mogu smatrati elementom kontraofanzive.

Nemačka isporučila Ukrajini drugi sistem PVO "iris"

Nemačka je isporučila Ukrajini drugi od četiri obećana sistema PVO "iris-T", piše list Špigl pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako je precizirano, sistem PVO i 16 komada municije stigli su nedavno u Ukrajinu, verovatno 16. aprila. Za sada nije poznato kada će biti isporučena preostala dva sistema, jer tek treba da budu proizvedeni.

 

 

Crvene beretke napustile Lavru?

 

 

 

 

Volas: Sukob u Ukrajini će se nastaviti i sledeće godine

Sukob u Ukrajini će se nastaviti, najverovatnije, i sledeće godine, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas.

- Optimistično sam raspoložen i verujem da će Ukrajina sačuvati jaku poziciju. Takođe mislim da moramo biti realistični: neće biti nijednog magičnog trenutka kada Rusija padne - rekao je Volas, a prenosi Njujork tajms.

Volas je rekao da veruje u planiranu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, ali je dodao da će se sukob nastaviti i tokom sledeće godine.

Ranije je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio da Zapad "podstiče# Ukrajinu na početak kontraofanzive kako bi opravdao finansijsko i materijalno-tehničko snabdevanje Kijeva.

 

Medvedev preti Seulu!

 

Crvene beretke u Kijevskoj lavri!

 

 

 

Bugarska: Privremena zabrana uvoza hrane iz Ukrajine

- Bugarska uvodi privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, izuzev tranzitne robe - saopštio je premijer u tehničkom mandatu Galab Donev na početku današnje sednice vlade.

- Protekle godine, protivno prvobitnoj ideji, znatna količina prehrambenih proizvoda ostala je u zemlji i izazvala problem. Ako se ta tendencija zadrži ili pojača, moguće je doći do izuzetno ozbiljnih posledica po bugarski biznis. Prinuđeni smo da usvojimo ovu nacionalnu meru, jer evropski organi još uvek razmatraju adekvatnu meru. Računamo da će Brisel čuti i razumeti stavove Bugarske, Poljske, Češke i Slovačke. Ostajemo solidarni sa Ukrajinom, međutim, bankrot bugarskih poljoprivrednika ni na koji način neće doprineti njenom cilju - izjavio je Donev, prenosi Radio Bugarska.

Predstavnici Poljske i Ukrajine razgovarali su u ponedeljak o zabranama centralnih vlasti zemalja istočne Evrope za uvoz ukrajinskog žita kojima žele da zaštite svoje poljoprivrednike od uticaja priliva jeftinijeg ukrajinskog žita. Zabranu su uvele Poljska, Mađarska i Slovačka.

 

UZBUNA! POLICIJA UŠLA NA TERITORIJU KIJEVSKE LAVRE!

 

Ukrajinski napad na rusku teritoriju?

Vojna kancelarija u ruskoj Brjanskoj oblasti napadnuta je dronom, a trenutak napada snimila je bezbednosna kamera.

Pogođena je vojna kancelarija u gradu Novozibkovu u Brjanskoj oblasti, navodno je reč o ukrajinskoj bespilontoj letelici, ali nema još zvaničnih potvrda o tome.

"Žrtava nema, prozori su delimično polomljeni. Na licu mesta rade hitne službe", saopštile su lokalne vlasti.

 

 

Žestoke borbe u području Avdejevke

U pravcu Avdejevke vode se žestoke borbe, izjavio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.
- Sa obe strane dejstvuje artiljerija. I protivnik ozbiljno 'grize', pa mi sada intenziviramo napad - rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, u Avdejevki će se primenjivati isti scenario opkoljavanja kao u Soledaru i Artjomovsku (ukrajinski Bahmut).

Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Bahmuta!

Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska (ukrajinski Bahmut), pitanje zauzimanja grada biće rešeno u najskorije vreme, izjavio je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

- U svakom slučaju, Artjomovsk će biti zauzet, to je pitanje trenutka. U ovom trenutku smo blizu tome da oko 90 odsto teritorije samog grada bude praktično pod kontrolom naših snaga. Svi putevi su sada pod kontrolom naše artiljerije - rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 24“.

 

ŠTA SU RUSI PRONAŠLI U ZAPOROŠKOJ NUKLEARKI?! Iz Amerike stiglo hitno upozorenje! "Ne dirajte to..."

 

Foto: Reuters

 

FSB sprečio sabotažu na Krimu

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) sprečila je sabotažu na objektu energetskog sistema Krima, a tom prilikom je uhapšen ukrajinski agent, saopštio je Centru za odnose sa javnošću FSB Rusije.

"FSB Rusije je u gradu Kerču na Krimu sprečila pripremu sabotaže na objektu energetskog sistema poluostrva. Usled preduzetih mera uhapšen je državljanin Rusije i Ukrajine rođen 1971. godine, koji je umešan u pripremu tog zločina", navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, na adresi stanovanja osumnjičenog zaplenjena je improvizovana eksplozivna naprava i sredstva za komunikaciju koja sadrže prepisku sa predstavnikom obaveštajnih službi Ukrajine koji je koordinirao diverzantske aktivnosti.

Osumnjičeni se nalazi u pritvoru, a protiv njega su pokrenuti krivični postupci na osnovu dva člana Krivičnog zakona .

 

Vagneru stiže ozbiljno pojačanje!

 

Britanski potpukovnik otkrio šta se dogodilo ukrajinskim snagama!

 

Napad dronovima "šahid" na Odesu

 

 

 

Noćni napad na Odesu, čule se eksplozije

 

 

 

 

Ukrajinci: Rusi juče izveli 60 vazdušnih napada

Vrhovni štab ukrajinske vojske objavio je da su toekom proteklog dana ruske snage lansirale četiri projektila i izvele 60 vazdušnih napada. Također, zabeleženo je 58 raketnih napada.

Najveći napadi dogodili su se na području Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke.

 

Žestok udar snaga Kijeva na Novu Kahovku

Ukrajinske trupe su rano ujutru započele snažno artiljerijsko granatiranje Nove Kahovke u oblasti Herson i obližnjih sela, a gradske vlasti su pozvale ljude da ostanu u zaklonu. Intenzivirano je i granatiranje frontovskih naselja u regionu Zaporožja.

"Nova Kahovka i naselja gradskog okruga su pod najžešćom artiljerijskom vatrom Oružanih snaga Ukrajine. Molimo sve da ostanu u skloništima i sačuvaju živote i zdravlje", navodi se u saopštenju uprave okruga.

Granatiranje se, prema navodima vlasti, nastavlja, granate padaju na teritoriju stanice hitne pomoći i vatrogasno-spasilačke jedinice Nova Kahovka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija