• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

20.04.2023

19:04 >> 19:11

MASOVNA EVAKUACIJA! SKLONJEN KOMANDANT MOĆNE FLOTE! RUSI SE SPREMAJU ZA NAJGORE, FORMIRANA GRUPA DNJEPAR! Žestoke borbe u Marinki! Ukrajini stiže nova isporuka "leoparda"!

Tanjug/AP

Vesti

MASOVNA EVAKUACIJA! SKLONJEN KOMANDANT MOĆNE FLOTE! RUSI SE SPREMAJU ZA NAJGORE, FORMIRANA GRUPA DNJEPAR! Žestoke borbe u Marinki! Ukrajini stiže nova isporuka "leoparda"!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 421. dan.

Putin nema dvojnika

Kremlj je odbacio ukrajinske navode da ruski predsednik Vladimir Putin ima dvojnika i ponovio da je cilj ruske operacije u Ukrajini sprečavanje susedne zemlje da uđe u NATO.

Rusi spremaju evakuaciju

U gradovima blizu linije fronta, u okupiranom delu Zaporoške oblasti, Rusija priprema evakuaciju stanovništva, izjavio je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov.

„Još ne možemo da kažemo da je počela masovna evakuacija iz Zaporoške oblasti, ali činjenica da postoji tendencija da se počne evakuacija je činjenica“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Energodaru Rusi idu od kuće do kuće i skupljaju „profile dece“ koju će evakuisati od 5. do 7. maja, a u Tokmaku i Moločansku preko razglasa pozivaju lokalno stanovništvo da ode na Krim ili Melitopolj.

Podsetimo, deo fronta u regionu Zaporožja nazivaju jednim od mogućih pravaca ofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Sukob policije i vernika u Kijevo-pečerskoj larvi

U Kijevo-pečerskoj lavri ponovo se dešavaju sukobi policije i vernika kod 39. zgrade, koju je policija ogradila nakon što je tamo stigla komisija Nacionalnog rezervata.

U međuvremenu, Aleksandar Rudnik, prvi zamenik direktora Nacionalnog rezervata „Kijevo-Pečerska lavra“, rekao je da je komisija već uspela da proveri 5 objekata Lavre.

On je rekao da će nakon završetka radova na kontroli 39. korpusa policija ostati ovde.

U rudniku kažu i da do kraja juna komisija planira da završi rad u Lavri.

 

 

KOMANDANT RUSKE PACIFIČKE FLOTE PODNEO OSTAVKU!

 

Venislavski: Kontraofanziva će biti iznenađenje i za Ruse i za Ukrajince

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine biće iznenađenje ne samo za Rusiju, već i za Ukrajince, rekao je Fjodor Venislavski, poslanik u Vrhovnoj radi.

- Kada se odvija kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine, na koji način, u kojim pravcima – samo iznenađenje koje neprijatelji najmanje očekuju. Mislim da će ovo biti iznenađenje ne samo za rusku vojsku i za rusko društvo, već i za mnoge Ukrajince - rekao je ukrajinski poslanik.

(VIDEO) JEZIV SNIMAK BLISKE BORBE U BAHMUTU! 

Foto: Printscreen Twitter

 

Proces evakuacije američkog borbenog vozila Internešnel MaxxPro kojeg je oštetila mina

 

 

(FOTO) Slika smrtno ranjene trudnice iz Marijupolja dobila nagradu za fotografiju godine

Fotograf Asošiejted Presa (AP) Evgenij Maloletka dobio je danas nagradu za fotografiju godine "Verld Pres Foto" (World Press Photo) za potresnu fotografiju radnika hitne pomoći koji nose trudnicu kroz razoreno zemljište porodilišta u ukrajinskom gradu Marijupolju.

 

 

Rusi napredovali u Marinki

 

 

Putin otkrio novu formaciju? Grupa snaga "Dnjepar" spremna za ukrajinsku ofanzivu

Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini piše kako je Kremlj 18. aprila ove godine izdao saopštenje o poseti ruskog predsednika Vladimira Putina području Ukrajine pod ruskom kontrolom, pri čemu je posetio Grupu snaga Dnjepar (DFG).

 

Ruski raketni čamac krstarećom raketom „moskit“ pogodio cilj


Posada ruskog raketnog čamca „R-298“ Primorske flote je pogodila cilj krstarećom raketom „moskit“ u akvatoriji Ohotskog mora, izjavili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Lansiranje rakete je sprovedeno u okviru treće faze provere borbene gotovosti snaga Pacifičke flote.

Vojnici su dobili zadatak da razrade akcije raketnog napada. Cilj je precizno pogođen raketom „moskit“ na rastojanju od oko 70 kilometara.
 

 

 

Danska i Holandija isporučiće Ukrajini tenkove „leopard 2“

Danska će zajedno sa Holandijom isporučiti Ukrajini 14 tenkova „leopard 2“, izjavio je ministar spoljnih poslova Danske Lars Loke Rasmusen, prenosi Danski radio.

- To je velika donacija Danske u okviru projekta saradnje sa Holandijom. U okviru nje isporučićemo Ukrajini 14 tenkova 'leopard 2' - rekao je Rasmusen.

Ministarstvo odbrane Holandije je preciziralo da će tenkovi verovatno biti isporučeni Kijevu 2024. godine.

Ranije je saopšteno da će prvi tenkovi „leopard 1“ iz Danske, Nemačke i Holandije biti predati Ukrajini početkom maja.
 

Kličko: Kijev je spreman, slomićemo zube Rusima

Rusija ostaje fokusirana na ideju zauzimanja glavnog grada Ukrajine, rekao je Vitalij Kličko u intervjuu za Glas Amerike.

 

(VIDEO) UKRAJINCI NE ZNAJU ŠTA IH JE SNAŠLO! Moćni Solncepek prži sve pred sobom!

Foto: Printscreen Twitter

 

Stoltenberg stigao u Kijev

 

 


Rogov: Najavljeni datum kontraofanzive Kijeva pada na godišnjicu smrti Hitlera

Datum mogućeg početka kontraofanzive Kijeva, koju je najavio portal „Njuzvik“, pada na godišnjicu smrti Adolfa Hitlera, primetio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- S obzirom na to kako se nacistički režim divi nacistima i kako ih sledi, nije isključeno da mogu odrediti da kontraofanziva krene na datum smrti svog ideološkog vođe Hitlera – 30. aprila, pogotovo što se taj datum pojavljivao u američkim medijima koji su se pozivali na neke tajne materijale - rekao je Rogov za Sputnjik.

Kako je pisao američki portal „Njuzvik“, pozivajući se na tajna dokumenta Pentagona, SAD i saveznici pripremaju Ukrajinu da krene u ofanzivu 30. aprila.


Mediji: U Kijevu nameravaju da popune redove sa 40.000 vojnika

U Ukrajini nameravaju da popune trupe sa najmanje 40.000 vojnika, ali zvaničnici smatraju da taj broj neće biti dovoljan, piše list „Fajnenšel tajms“.

Kako se navodi, Ukrajina je zimus pokrenula aktivnu kampanju regrutovanja, a pri Ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje formira se nekoliko novih jurišnih jedinica.
 

Rusi najavljuju "klanicu na Dnjepru

Ukrajinske trupe mogu pokušati da pređu Dnjepar u blizini dva ključna grada na toj reci, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, šef pokreta Zaporožje „Mi smo sa Rusijom“.

 

Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana uništile 21 ruski dron kamikaza "Šahid" od 26 lansiranih, i odbili 55 napada na 5 frontova.

Rusi fokusiraju glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija na frontovima Liman, Bahmut, Avdejevka, Marinka i Šahtjorsk.

Ukrajinske odbrambene snage su tokom proteklog dana odbile više od 55 neprijateljskih napada na ovim područjima.
 

Analiza situacije na frontu američkog Instituta za proučavanje rata:

▪️Ruske snage nastavljaju da koriste bespilotne letelice Šahid i druge slične sisteme.

▪️Ruske trupe izvele su ograničene kopnene napade u oblasti Kremene.

▪️Ruske snage nastavljaju kopnene napade u Bahmutu i okolini, kao i duž linije fronta Avdejevka-Donjeck i u zapadnom delu Donjecke oblasti.

▪️Ukrajinske snage izvele su ograničene kopnene napade u regionu Zaporožja.

▪️Ruske vlasti nastavljaju sa naporima da dalje integrišu oslobođene teritorije u svoj ekonomski sistem.

 

 

NASA SE HITNO OGLASILA POVODOM EKSPLOZIJE NAD KIJEVOM!

Foto: Printscreen Twitter

Oboren ukrajinski Su-25 na području Ugljedara

Operator prenosnog raketnog kompleksa „igla“ morske pešadije Tihookeanske flote oborio je na području Ugljedara ukrajinski jurišni avion Su-25, saopštio je načelnik pres-centra grupacije „Istok“ Aleksandar Gordejev.

- U južno-donjeckom pravcu protivnik je sprečen u pokušaju da izvede avionski napad na položaje grupe 'Istok' na prvoj liniji fronta. Operator prenosnog raketnog kompleksa 'igla' jedinice morske pešadije Tihookeanske flote na području Ugljedara oborio je avion Su-25 Oružanih snaga Ukrajine - saopštio je Gordejev.

Vazdušnim izviđanjem otkrivena je i obaveštajna grupa protivnika, a vatrom iz minobacača četiri ukrajinska vojnika su likvidirana.

 

RUSI GUBE STRPLJENJE! Moćni sistem "TOBOL" primećen kod Krima!

 

Vojnici grupe „Vagner“ probili su se do autoputa u Bahmutu

Ukrajinski vojni analitičari o tome izveštavaju u noćnom izveštaju.

▪ Rusi izvode jurišne operacije iz različitih pravaca.

▪ Istočno od sela Hromovo i severoistočno od autoputa O0506 ruska pešadija vodi aktivna ofanzivna dejstva uz podršku artiljerije.

▪ Vagner se približio autoputu kroz Hromovo, i pokušava da se učvrsti na toj poziciji. Ukrajinske snage izvode kontranapade kako bi zaustavili njihovo napredovanje.

 

 

▪ Jurišnici PMC-a napadaju istočno od Bogdanovke.

▪ Južno od Aleje ruža nastavlja se ulična pucnjava, Vagneri pritiskaju, napadaju u malim grupama, ali njihov broj je od 15 do 20. Vizuelni dokazi govore da su se Oružane snage Ukrajine povukle iza pruge.

▪ Duž ulica Levanjevskog i Gleba Slobodina, Vagner vodi ofanzivne operacije uz podršku ruskih Vazdušno-desantnih snaga.

▪ U pravcu Minkovke, Vasjukovke i Veselog, u oblasti Železnjanskog, borbe poprimaju više pozicijski karakter.
 

Snimak eksplozije nad Kijevom

Sinoćna eksplozija u Kijevu obasjala je celo nebo nad gradom. Mediji su iznenada počeli da pišu o navodno palom NASA satelitu, ali je kasnije potvrđeno da ta informacije nije tačna.

 

 

Uzbuna u Kijevu zbog NLO 

Vazdušni cilj pronađen je na sinoć nebu iznad Kijevske oblasti, prenosi kijevska OVA.

- Stanovnici Kijevske oblasti! Na nebu je pronađena vazdušna meta. Snage PVO su u pripravnosti. Ostanite u skloništima i pridržavajte se informativne tišine - nemojte snimati i ništa ne objavljivati na mreži, navodi se u poruci.

Vredi napomenuti da su pre objavljivanja uzbune o vazdušnom napadu, stanovnici Kijevske oblasti videli nekoliko svetlih bljeskova na nebu i čuli eksplozije.

KOVA je javila da je bljesak na nebu iznad Kijeva delo PVO.

Kabinet predsednika saopštio je da ne treba brinuti o izbijanju epidemije u Kijevskoj oblasti, jer je to delo PVO.

- Sačekajte informacije od Vazduhoplovstva. Biće još detalja - napisao je Andrij Jermak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija