• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

20.04.2023

11:20

BERBOK DOŽIVELA ŠOK NA PUTOVANJU U KINU, OTKRILA JE DEO! Šeficu nemačku diplomatije u Pekingu dočekao HLADAN TUŠ, sada joj je jasno ko su i šta su!

EPA

Vesti

BERBOK DOŽIVELA ŠOK NA PUTOVANJU U KINU, OTKRILA JE DEO! Šeficu nemačku diplomatije u Pekingu dočekao HLADAN TUŠ, sada joj je jasno ko su i šta su!

Podeli vest

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok opisala je svoje nedavno putovanja u Kinu kao "više nego šokantno" i naglasila da Peking sve više postaje sistemski rival pre nego trgovinski partner i takmac.

 

Berbok je o nedavnoj poseti Kini govorila pred poslanicima Bundestaga kada je napomenula da su delovi putovanja bili više nego šokantni, ali nije ulazila u detalje na šta konkretno misli, preneo je Rojters.

Podseća se da je nemačka ministarka ranije izjavila da Kina postaje sve represivnija na domaćem terenu i sve agresivnija na međunarodnom. Takođe, prema njenom mišljenju, Kina želi da sprovodi sopstvena pravila na račun međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

S druge strane, Peking je poručio da želi da Kina i Nemačka budu partneri, a ne neprijatelji, i zatražio da ova zemlja podrži ponovno ujedinjenje sa Tajvanom.

- Kina je partner, takmac i sistemski rival, ali je utisak da je sada sistemsko rivalstvo sve više i više izraženo - rekla je Berbok.

Ona je dodala da je Peking najveći trgovinski partner Berlina, ali, kako je istakla, to ne znači da je i najznačajnijih trgovinski partner Nemačke.

Nemačka želi da radi s Kinom, naglasila je Berbok, ali ne želi da ponavlja greške iz prošlosti, kao što je stav da može doći do promene kroz trgovinu, da Zapad može postići političke promene u autoritarnim režimima preko trgovine.

Berbok je dodala i da Kina ima odgovornost da radi na miru u svetu, konkretno koristeći uticaj koji ima na Rusiju u vezi sa sukobom u Ukrajini. Pozdravila je obećanje Pekinga da neće slati oružje Rusiji, uz napomenu da će Berlin pratiti kako će to obećanje biti ostvareno u praksi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čarapan

pre 1 godinu

Berdok se preigrala jel nisu to pravila već su to njihova pravila ali ima neko jači pa neće po njihovim ucenjivačkim pravilima jel je sve zasnovano na ucenama zavijeno u oblandu demokratije koja važi samo za jedne a za druge ne.Kod nas se kaže ,,i iznad popa ima pop,,,

WW2

pre 1 godinu

"Kina želi da sprovodi sopstvena pravila na račun međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima" O kakvim to "pravilima" ova pozerka priča? O pravilima koja određuju Vašington, London i Brisel? Da nije žalosno, više je nego smešno da jedna žena, koja od dipolomatske karijere ima samo zeleni aktivizam, pokušava da naređuje jednoj Kini i Rusiji šta i kako treba da rade. Nemci su izgleda zaboravili da svet i dalje pamti Drugi svetski rat i KO ga je izazvao. Ako ovako nastave moraće neko da ih podseti na konsekvence ...

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija