• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

21.04.2023

07:30

ZAPAD ZA RUSKU NAFTU POTROŠIO 45,9 MILIJARDI EVRA, A KAO MOSKVI UVEO SANKCIJE! Neverovatno licemerje EU i G7, pametnom sve jasno!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ZAPAD ZA RUSKU NAFTU POTROŠIO 45,9 MILIJARDI EVRA, A KAO MOSKVI UVEO SANKCIJE! Neverovatno licemerje EU i G7, pametnom sve jasno!

Podeli vest

Za godinu dana od početka sukoba u Ukrajini, članice EU i G7 uvezle su dizel, benzin i gorivo za avione, koji su napravljeni od ruske nafte u trećim zemljama, u vrednosti od 45,9 milijardi evra

Zapadne zemlje i dalje uvoze rusku naftu, uprkos zabrani koju su same uvele zbog sukoba u Ukrajini, objavio je Centar za istraživanja energetike i čistog vazduha (CREA). Prema izveštaju tog nezavisnog istraživačkog centra, članice EU i G7 rusku naftu uvoze iz trećih zemalja, i to u vidu naftnih derivata. Tako su za godinu dana od početka rata u Ukrajini zapadne države povećale kupovinu benzina, dizela i goriva za avione iz zemalja koje su postale najveće uvoznice ruske nafte za oko 26 odsto, odnosno uvezle su ukupno 45,9 milijardi evra vrednih naftnih derivata.

Deset miliona tona više

Članice EU i G7 uvele su embargo na rusku naftu i ograničile njenu cenu na 60 dolara po barelu, a slične restrikcije uvedene su i za naftne derivate. Međutim, izveštaj CREA pokazuje da su zapadne zemlje našle rupu u sopstvenim pravilima, te da i dalje uvoze ruske naftu. Naime, pet zemalja - Kina, Indija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Singapur - uvezle su 140 odsto više ruske nafte za godinu dana od početka rata u Ukrajini nego godinu ranije.

One zatim prerađuju tu naftu i prodaju je zemljama koje su zabranile uvoz ruske nafte. U zapadnim zemljama je to zapravo dozvoljeno, budući da uvezeni proizvodi nisu ruski. Tako države EU i G7 više ne uvoze ruske energente direktno, već to rade preko trećih zemalja, na koje se zapadna zabrana ne odnosi.

Zemlje iz kojih Zapad kupuje derivate od ruske nafte!

1. Kina
2. Indija
3. Turska
4. Ujedinjeni Arapski Emirati
5. Singapur

Istraživački centar je ustanovio da su zemlje EU i G7 za godinu dana od početka rata u Ukrajini značajno povećale uvoz rafinisanih naftnih proizvoda iz Kine - za čak 94 odsto, iz Indije - za dva odsto, Turske - za 43 odsto, UAE - za 23 odsto i Singapura - za 33 odsto.

"Za godinu dana od početka rata u Ukrajini uvoz naftnih derivata u EU i G7 iz ovih pet zemalja porastao je za više od deset miliona tona. To je povećanje od 26 odsto, odnosno proizvodi su plaćeni 18,7 milijardi evra više nego godinu pre", navedeno je u izveštaju CREA.

Kako je istaknuto, među zapadnim zemljama najveći uvoznik naftnih derivata iz trećih zemalja jeste EU.

"Evropska unija uvezla je 17,7 milijardi evra vredne naftne derivate. Sledeća je Australija, koja je uvezla derivate za osam milijardi evra, Amerika za 6,6 milijardi, Britanija za pet milijardi, a Japan je uvezao 4,8 milijardi evra vredne naftne prerađevine. U pitanju je najviše uvoz dizela, goriva za avione i benzina", objavio je CREA.

Zapadni tankeri i ruska nafta

Prema istraživanju tog centra, Rusija je prinuđena da prodaje svoju naftu jeftinije zbog zapadnih sankcija, te su zemlje uvoznice u mogućnosti da uvoze veću količinu, a samim tim i da prerađuju veću količinu, koju kasnije izvoze državama koje su uvele embargo na rusku naftu.

Osim toga, CREA je ustanovio da se 56 odsto ruske sirove nafte do nabrojanih pet zemalja uvoznica prevozi zapadnim tankerima.

"Tako su zemlje koje su uvele sankcije na rusku naftu i ograničile njenu cenu odgovorne za veliko povećanje izvoza naftnih proizvoda iz trećih zemalja", zaključak je CREA.

Izgubiće svi oni koji ne žele multipolarnost!

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da će globalni trend ka multipolarnosti sveta samo jačati, te da će oni koji ga ne žele neminovno izgubiti.
- Ovaj trend multipolarnosti u svetu je neizbežan. On će se samo intenzivirati. A oni koji to ne razumeju i ne prate, izgubiće. To je apsolutno očigledna činjenica. Očigledna je kao izlazak sunca i tu se ništa ne može učiniti - rekao je Putin na sednici Saveta za razvoj lokalne samouprave.
Prema njegovim rečima, oni koji pokušavaju da oslabe ovaj trend suočiće se samo sa dodatnim problemima, a već imaju dovoljno poteškoća.
- Pa, neka bude. Idemo svojim putem i pokazujemo dobre rezultate. Naš zadatak je da se ovaj pokret intenzivira - istakao je ruski predsednik.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija