• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.04.2023

07:00

SKANDAL! RASISTIČKI INCIDENT NA IZLOŽBI AUTOMOBILA U KINI! BMW na sajmu delio sladoled samo belcima

youtube.com/printscreen

Vesti

SKANDAL! RASISTIČKI INCIDENT NA IZLOŽBI AUTOMOBILA U KINI! BMW na sajmu delio sladoled samo belcima

Podeli vest

Čuvena nemačka kompanija na štandu 'Minija' u Šangaju nudila ledene poslastice isključivo posetiocima sa Zapada, dok ih je uskratila Azijcima i drugim gostima.

Rukovodstvo firme moralo da se izvini zbog rasne diskriminacije

Čuvena nemačka kompanija BMW optužena je za rasizam nakon što je na sajmu automobila u Šangaju delila sladolede isključivo belcima sa Zapada, dok je Azijcima i drugim posetiocima besplatna poslastica bila uskraćena.

Taj skandalozni gest odigrao se na štandu "Minija", koji proizvodi BMW, i izazvao je ogroman bes kineske javnosti, te naterao Nemce da se javno izvinjavaju zbog rasne diskriminacije.

Propust menadžmenta

Dogodio se ozbiljan propust lokalnog menadžmenta, poboljšaćemo obuku i socijalnu edukaciju zaposlenih

Rukovodstvo 'Minija'

Kinezi besni

Kako navode mediji, incident se dogodio u sredu na Međunarodnoj izložbi automobilske industrije u Šangaju, gde je svoje četvorotočkaše izložio i "Mini", koji je 2000. godine kupio nemački gigant.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se dve promoterke te kompanije koje srdačno posetiocima sa Zapada nude besplatne sladolede.

Međutim, nakon što je štandu prišlo i nekoliko Kineza, želeći takođe da se posluže sladoledom, one su odbile da im ga daju, te su ih praktično oterale mašući rukama. Kamera je potom snimila ceo izložbeni prostor "Minija", na kojem se vidi veliki broj belaca koji uživaju u ledenoj poslastici, ali nijedan Azijac.

Sramotni snimak od srede do danas na kineskoj društvenoj mreži Veibo pogledalo je gotovo 100 miliona korisnika, koji su nemačku automobilsku kompaniju optužili za rasizam.

Suočeno sa žestokim kritikama, rukovodstvo "Minija" bilo je prinuđeno da se izvini zbog "neprijatnog incidenta", navodeći u zvaničnom saopštenju da se dogodio "ozbiljan propust lokalnog menadžmenta" i da će "kompanija poboljšati obuku i socijalnu edukaciju zaposlenih".

Foto: youtube.com/printscreen

Sajam automobila u Šangaju

Loš trenutak za zapadnu industriju

Mediji navode da kompanija BMW nije mogla da izazove ovakav skandal u gorem trenutku, budući da se nemački gigant grčevito bori da zadrži poziciju koju ima na kineskom tržištu, a koju su poslednjih godina uzdrmali domaći proizvođači sportskih automobila.

Prema rečima stručnjaka, vozila sa Zapada više nisu toliko interesantna Kinezima, pa polako gube primat u toj zemlji.

- Upravo zbog toga je BMW na sajam u Šangaj poslao najbolje i najaktuelnije modele koje ima u ponudi, baš kao i ostali proizvođači sa Zapada. Umesto da se kineskim potrošačima predstave u najboljem svetlu, oni su uvredili i razbesneli Kineze - kažu stručnjaci za automobilsku industriju.

Lokalne promoterke

Neimenovani zvaničnik BMW-a rekao je medijima da su promoterke bile angažovane specijalno za sajam u Šangaju i da nisu "zaposlene za stalno" u toj kompaniji.

- Pre nego što se incident dogodio, na štandu je podeljeno više od 300 porcija sladoleda. Promoterke ne rade u kompaniji BMW, već su angažovane privremeno, samo za izložbu automobila u Šangaju - rekao je on novinarima, insistirajući na tome da ostane anoniman.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Tako i treba :D nek vide kinezi da nema zapadnog sladoleda dok se ližu sa putinom :D ja bih davao sladoled samo prozapadnim posjetiteljima. nikome više. izolacija treba svima koji podržavaju teroriste.

Fikus

pre 1 godinu

Ha ha ha, sad će da budu krive promoterke, Kinskinje, kao da su one na svoju ruku bile rasisti a ne da im je neko to naredio ... Fašisti bili i ostali ...

maestro

pre 1 godinu

sramota, a ovaj pa.an nezna ni da otvori sladoled

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija