• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug/sputnik

23.04.2023

12:14

"KRIM JE PRIPADAO RUSIJI, DAO GA JE HRUŠČOV" Kineski ambasador RAZBESNEO Zapad, stigle ŽESTOKE reakcije iz više zemalja!

Reuters

Vesti

"KRIM JE PRIPADAO RUSIJI, DAO GA JE HRUŠČOV" Kineski ambasador RAZBESNEO Zapad, stigle ŽESTOKE reakcije iz više zemalja!

Podeli vest

Krim je oduvek pripadao Rusiji, a zemlje bivšeg SSSR-a „nemaju efektivni status u međunarodnom pravu“, jer ne postoji međunarodni sporazum koji bi materijalizovao njihov status suverene zemlje, izjavio je kineski ambasador u Francuskoj Lu Šaje u intervjuu francuskoj televiziji „LCI“.

Upitan čiji je Krim, kineski diplomata je izjavio da je poluostrvo „prvobitno pripadalo Rusiji“. Za vreme SSSR-a „Hruščov ga je dao Ukrajini“.

Prema rečima ambasadora, pitanje Krima „zavisi od toga kako doživljavate problem“. Ambasador je takođe naveo da Amerikanci nisu zainteresovani za okončanje sukoba u Ukrajini.

- Neophodno je da sve strane u sukobu budu zainteresovane i imaju želju da započnu dijalog. Sada vidimo da rusko rukovodstvo ima želju da započne pregovore, ukrajinska strana je takođe izrazila želju da pregovara. Ali čini mi se da Amerikanci ne žele kraj rata, a članice NATO-a nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini - objasnio je Šaje.

Pritisak na Rusiju

Komentarišući pozive zapadnih lidera da Peking izvrši pritisak na Rusiju zbog Ukrajine, diplomata je rekao da kineska diplomatija ne uključuje takve metode.

- Kineska diplomatija nikada neće zagovarati vršenje pritiska na bilo koju zemlju. To nije naš stil - istakao je kineski diplomata.

Ranije su francuski lider Emanuel Makron i drugi zapadni lideri više puta pozivali Kinu da izvrši pritisak na Rusiju zbog Ukrajine.

Reakcije baltičkih zemalja i Ukrajine

Intervju je izazvao negativnu reakciju predstavnika zemalja Letonije, Litvanije, Estonije i Ukrajine.

Ukrajinski ambasador u Francuskoj Vadim Omeljčenko rekao je da kineski diplomata ima „problema sa geografijom“, jer je njegov stav u suprotnosti sa stavom Pekinga „u vezi sa nastojanjima da se uspostavi mir u Ukrajini na osnovu međunarodnog prava, ciljeva i principa Povelje UN“.

Estonsko Ministarstvo spoljnih poslova je, sa svoje strane, stav ambasadora Kine nazvalo „žalosnim i nerazumljivim“.

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevič rekao je da je izjava kineskog ambasadora „apsolutno neprihvatljiva“, kao i da Riga očekuje zvaničnu reakciju Pekinga.

- Očekujemo objašnjenje kineske strane i potpuno demantovanje ove izjave - rekao je ministar.

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije takođe će pozvati kineskog ambasadora radi razjašnjenja.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis prokomentarisao je rečima:

- Ako se iko još pita zašto baltičke zemlje ne veruju Kini kao ‘posredniku u postizanju mira u Ukrajini’, evo vam kineskog ambasadora koji tvrdi da je Krim ruski, a granice između naših zemalja nemaju pravnu osnovu - napisao je Landsbergis na Tviteru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mirosemberac

pre 1 godinu

Ovaj Kineski ambasador je 100% u pravu , naime tadasnji predsjednik SSSR-a Nikita Hruscov (porijeklom Ukrajinac) te 1954 godine je poklonio Krim svojoj zeni za rodjendan ...Znaci iskoristio tu poziciju to sto je bio predsjednik i bio ono svima u SSSR-u sto je Tito nama bio u SFRJ .Zapad i svi ostali sto su na strani Ukrajine to sve vrlo dobro znaju ali se prave naivni..

Dragan

pre 1 godinu

Političari Estonije, Letonije, Litvanije i Ukrajine se ili prave da su jeli bunike ili su ih stvarno pojeli. Pa g-din Lu Šaje je samo izneo nepobitnu činjenicu. Krim je Hruščov "poklonio" Ukrajini kao bratskom susedu koji je na žalost po nagovoru, a zna se i ko je "nagovarač", zajedno sa NATO-om postao smrtni neprijatelj Rusije i tačka.

Realna

pre 1 godinu

Pitam se da li je Makron "podguzna musica"? Izgleda da sam veruje u svoje lazi i svoju fantaziju!?

sledeća vest

Vesti

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija