• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fondsk.ru/D. S.

24.04.2023

17:55

(VIDEO) AURORA-23! ALIJANSA BACA SVE RASPOLOŽIVE REZERVE U BITKU ZA ARKTIK! Rusija, ali i Kina su spremne, pobednik dobija sve!

Vesti

(VIDEO) AURORA-23! ALIJANSA BACA SVE RASPOLOŽIVE REZERVE U BITKU ZA ARKTIK! Rusija, ali i Kina su spremne, pobednik dobija sve!

Podeli vest

Aktivacija Švedske na severnom krilu NATO ukazuje da će Alijansa baciti sve raspoložive rezerve u predstojeću bitku za kontrolu Arktika. Tu ih čeka Rusija, ali i Kina koja arktičke aktivnosti koristi kako pripremu za rasplet sukoba sa Sjedinjenim Državama

Švedska je domaćin vežbe Aurora-23, koja će trajati do 11. maja i biće najveća od svih manevara održanih na teritoriji Švedske u poslednjih 25 godina. U njima učestvuje 26.000 vojnika iz Sjedinjenih Država, Britanije, drugih država NATO-a, uključujući Finsku, kao i iz Austrije i Ukrajine. Kako je potpukovnik švedske vojske Henrik Larson, koji je zadužen za planiranje vežbe, rekao da je cilj „povećati ukupni kapacitet švedskih oružanih snaga da odbiju oružani napad... i da se pripreme za članstvo u NATO-u".

Švedska i Finska su 18. maja 2022. podnele zahtev za ulazak u NATO i time napustile svoj neutralni status. Međutim, Turska se protivila prijemu ovih država u alijansu. Svoj stav Ankara objašnjava činjenicom da je ni Švedska ni Finska ne podržavaju u borbi protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) i organizacije Fetulaha Gulena (FETO), progonjenih u Turskoj kao terorista.

Kao rezultat pregovora, Finska i Turska su izmirile svoje nesuglasice, nakon čega je Finska zvanično ušla u NATO 4. aprila 2023. godine. Međutim, dijalog Stokholma i Ankare još nije doneo uspeh. Iako učešće u NATO aktivnostima zapravo Švedsku čini članicom ovog vojnog bloka, njen zvanični ulazak u alijansu biće samo formalnost. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi Švedska trebalo da se pridruži NATO-u tokom sledećeg samita alijanse u julu.

Sjedinjene Države su dugi niz godina agresivno uvlačile Švedsku i Finsku u NATO, nastojeći da se suprotstave Rusiji na Arktiku. Obe zemlje učestvuju u Arktičkom savetu. Sada njome predsedava Rusija, to će trajati do maja, ali još nije jasno kako će predsedavanje biti preneto. Postoji pretpostavka da nakon što predsedavanje pređe sa Rusije na nekog drugog, Rusija više neće predsedavati Arktičkim savetom.

Direktna posledica ulaska Švedske u NATO biće to što će oružane snage kraljevine preći pod komandu NATO-a. Što se Finske tiče, njen ulazak u NATO je prvenstveno zbog toga što joj je Karelija obećana... „posle raspada Rusije".

Kineski faktor počinje da igra sve važniju ulogu na Arktiku. Kina je 2018. proglašena državom blizu Artika. NRK već ulaže značajna sredstva u Arktik, pokazujući aktivnost u brojnim oblastima, od humanitarnih i naučnih istraživanja do LNG projekata. Evo kineskog projekta „Polarnog puta svile".

Vredi napomenuti da je politika Kine na Arktiku viševektorska: radi se sa svim članicama Arktičkog saveta, pre svega sa taktičkim saveznikom, Rusijom, ali i sa evropskim arktičkim zemljama, pa čak i sa američkom državom Aljaskom. Kinesko prisustvo na Arktiku se postepeno širi.

Glavni razlog kineske arktičke aktivnosti je priprema za rasplet sukoba sa Sjedinjenim Državama. Led koji se topi daje Kini dodatne mogućnosti da ospori aktuelno međunarodno zakonodavstvo koje ograničava mogućnosti komercijalne i, što je najvažnije, vojne plovidbe za kineske brodove. S obzirom na krhki i fundamentalno važan ekološki sistem Arktika za globalnu klimu, premeštanje sukoba dve supersile u ovaj region može imati ozbiljne posledice. S jedne strane, Kina koristi svaku priliku za razvoj mineralnih rezervi arktičke zone, sa druge strane, kineska flota će ući u priobalne vode Aljaske, Kanade i Grenlanda, formirajući novu projekciju kineske moći sa severa. .

Aktivacija Švedske na severnom krilu NATO-a ukazuje da će NATO baciti sve raspoložive rezerve u predstojeću bitku za kontrolu Arktika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija