• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/slobodnadalmacija

24.04.2023

09:48

KINA IZAZVALA TEKTONSKE PROMENE NA BLISKOM ISTOKU! Da li smo na pragu najveće geopolitičke pobede u 21. veku?

Reuters

Vesti

KINA IZAZVALA TEKTONSKE PROMENE NA BLISKOM ISTOKU! Da li smo na pragu najveće geopolitičke pobede u 21. veku?

Podeli vest

Velika promene se dešavali na Bliskom istoku u međunarodnim odnosima, a sve zbog velikog uticaja Kine.

Neverovatne stvari se dešavaju na Bliskom istoku. Ono što je decenijama izgledalo nemoguće, sada ubrzano postaje nova stvarnost: ratovi prestaju, stari neprijatelji postaju prijatelji, a večno nemirni region postaje oaza mira u svetu koji se radikalno menja.

Ove tektonske promene su uglavnom bile usmerene iz novog centra svetske moći – komunističke Kine. Budući istorijski udžbenici će verovatno uzeti 10. mart ove godine kao nulti datum rođenja novog Bliskog istoka, kada je objavljena senzacionalna vest da su visoki predstavnici Irana i Saudijske Arabije postigli istorijski dogovor o obnavljanju diplomatskih odnosa u Pekingu.

Promena celokupne geopolitičke arhitekture

Odmah je bilo jasno da se u Pekingu dogodilo nešto toliko veliko da će neizbežno promeniti celokupnu geopolitičku arhitekturu Bliskog istoka. I zaista, pomirenje muslimanskih giganata, najmoćnijih sila sunitskog (Saudijska Arabija) i šiitskog sveta (Iran), gotovo trenutno je proizvelo niz dramatičnih posledica koje su do tada bile teorijski nezamislive i tehnički neizvodljive.

Pre svega, zaustavljen je rat u Jemenu. Jer to je zapravo bio proksi rat između Saudijske Arabije i Irana, u kojem je Rijad vojno pomagao jemensku vladu, dok je Teheran podržavao šiitske Huti pobunjenike.

Foto: AP/Photo

Nakon pomirenja u Pekingu, nestala je potreba za ratom u Jemenu: Saudijska Arabija je objavila da završava vojnu kampanju u toj zemlji, dok je Iran izrazio spremnost da prestane da pomaže Hutima.

Već 8. aprila delegati Saudijske Arabije došli su u jemensku prestonicu Sanu – koju Huti drže od 2014. godine – gde su se sastali sa predstavnicima pobunjenika. Novinska agencija Saba koju vode Huti izvestila je da se razgovaralo o trajnom prekidu vatre, prekidu vojnog angažmana Saudijske Arabije i ukidanju saudijske blokade jemenskih luka.

Najveća katastrofa 21. veka

Podsetimo, UN su u novembru 2021. objavile da je u jemenskom ratu do sada stradalo 377.000 ljudi, od kojih je 150.000 ubijeno u direktnim ratnim dejstvima, dok je njih 227.000 umrlo zbog nedostatka vode za piće, gladi i bolesti koje su se mogle sprečiti ili lečiti da saudijski vazdušni udari nisu potpuno uništili zdravstvenu mrežu u Jemenu.

Štaviše, UN procenjuju da među tih 377.000 mrtvih Jemenaca ima čak 70 odsto dece mlađe od pet godina, njih oko 260.000. Njih oko 10.000 ubijeno je kao direktna posledica borbi, a 250.000 iz indirektnih uzroka vezanih za rat. Prema proceni Save the Children iz 2018. godine, 85.000 dece je umrlo od gladi u Jemenu samo u prethodne tri godine, a ovaj nesagledivi trend se nastavio i kasnije.

Foto: Tanjug/AP

Osim toga, više od 80 odsto stanovništva Jemena (koji broji 30 miliona ljudi) ima potrebu za humanitarnom pomoći, dok najmanje 15 miliona ljudi živi u ekstremnom siromaštvu, a neuhranjenost pogađa 4,9 miliona ljudi. Stoga ne čudi što su UN rat u Jemenu ocenile kao najveću humanitarnu katastrofu 21. veka.

Sada, zahvaljujući kineskom posredovanju, ta katastrofa je na dobrom putu da bude okončana. Ali to nije jedini bliskoistočni čvor koji se raspleo u Pekingu: pomirenje između Saudijske Arabije i Irana pozitivno je uticalo na sudbinu Sirije i njenog predsednika Bašara el Asada.

Okrenuli se Rusiji i Kini

Osim zaustavljanja rata u Jemenu, završava se i islamistička agresija na Siriju, a Sirija je ponovo primljena u Arapsku ligu iz koje je isključena početkom sirijskog rata 2011. godine. Stara mantra „Asad mora da ode“ zamenjena je novom: "Asad mora da ostane“.

Ono što je najneverovatnije jeste da procesom povratka Sirije u Arapsku ligu rukovodi Saudijska Arabija, koja je proteklih 12 godina podržavala sirijsku Al Kaidu u borbi protiv Asada, kome je pomagao Iran. Sada su Saudijska Arabija i Iran ponovo prijatelji, tako da Asad više nije u nemilosti Rijada i Arapske lige.

Foto: Tanjug/AP

Tako su već 12. aprila u Saudijsku Arabiju zajedno stigli visoki iranski izaslanici i sirijski šef diplomatije Fejsal Mekdad. Da je neko javno predvideo ovakav susret prošle godine, sigurno bi bio proglašen ludim i potpuno odvojen od stvarnosti.

"Iranci i Sirijci su istog dana u Saudijskoj Arabiji. Ovo je potpuno ludo i bilo je nezamislivo pre nekoliko meseci", prokomentarisao je za AFP arapski diplomata sa sedištem u Rijadu.

Krupne promene

Ova nova bliskost između Rijada i Teherana trebalo bi da bude i formalno zapečaćena nedavnim putovanjem iranskog predsednika Ebrahima Raisija u Rijad, na poziv saudijskog kralja Salmana: ta poseta je planirana za kraj aprila, posle Ramazana.

U međuvremenu, 19. aprila, saudijski ministar spoljnih poslova Faisal bin Farhan Al Saud boravio je u zvaničnoj poseti Damasku, prvi put od 2011. godine, i sastao se sa sirijskim predsednikom Asadom. Bivši smrtni neprijatelji sada su se srdačno rukovali.

Foto: AP/Photo

Kao što vidimo, krupne promene na Bliskom istoku su u velikoj meri vezane za novi geopolitički položaj Saudijske Arabije. U osnovi svih ovih promena je činjenica da se Saudijska Arabija, pod vođstvom Salmanovog sina, 37-godišnjeg princa Mohameda bin Salmana, okreće od Amerike ka Kini i Rusiji, pa su svi ovi dogovori postali mogući.

Upravo je ovaj politički zaokret saudijskog princa omogućio da kinesko mirotvorstvo – motivisano željom da novi Put svile ne naiđe na sektaške prepreke – dođe do izražaja. U suštini, potpuno nova konfiguracija Bliskog istoka se stvara pred našim očima u realnom vremenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

Ministar Gašić nakon svečanosti: Srbija ceni ljude koji ulažu u svoje znanje da bi bolje služili otadžbini!
Društvo

Ministar Gašić nakon svečanosti: Srbija ceni ljude koji ulažu u svoje znanje da bi bolje služili otadžbini!

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Bratislav Gašić, prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) i oficira 67. klase Generalštabnog usavršavanja (GŠU) Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik" i tom prilikom je poručio da Srbija visoko ceni vredne i motivisane ljude koji ulažu u svoje znanje i obrazovanje da bi svojoj otadžbini služili bolje i marljivije, saopštilo je Ministarstvo odbrane

05.07.2024

15:50

" Odbrana Srbije zadatak svih nas": Svečanost povodom završetka školovanja 13. klase VSBO i oficira 67. klase
Društvo

" Odbrana Srbije zadatak svih nas": Svečanost povodom završetka školovanja 13. klase VSBO i oficira 67. klase

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Bratislav Gašić, prisustvovao je danas, u Domu Narodne skupštine, svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 67. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“.

05.07.2024

15:10

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)
Tenis

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)

Britanac Endi Marej odigrao je poslednji meč u karijeri na Vimbldonu. Osvajao je dva puta ovaj turnir, zlatnim slovima upisan je u istoriju "zelenog" grend slema, a Novak Đoković ga je čekao na terenu da ga zagrli, javno je na društvenim mrežama izrazio poštovanje prema prijatelju i rivalu, a onda su to učinili i mnogi ljudi iz sveta tenisa.

05.07.2024

13:24

(ANKETA) Ko osvaja EURO?
EURO 2024

(ANKETA) Ko osvaja EURO?

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u završnu i najuzbudljiviju fazu, navijači iz osam zemalja strepe i sanjaju da će se baš njihovi ljubimci popeti na krov Evrope, a šta vi mislite, kome će pripasti laskavo priznanje?

05.07.2024

10:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija