• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

25.04.2023

17:30

PORUKA IZ MOSKVE ZBOG KOJE ZAPAD LUDI I KRIJE JE OD SOPSTVENIH GRAĐANA! Hteli su da sruše Rusiju, sad im se to vraća kao bumerang!

AP/Photo

Vesti

PORUKA IZ MOSKVE ZBOG KOJE ZAPAD LUDI I KRIJE JE OD SOPSTVENIH GRAĐANA! Hteli su da sruše Rusiju, sad im se to vraća kao bumerang!

Podeli vest

Umesto da, kako je planirano, osakate rusku ekonomiju, višestruke runde antiruskih sankcija su se izjalovile, ocenio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

- Sve njihove restrikcije vratile su im se kao bumerang. Zbog toga ove zemlje vode kratkovidu politiku uvodeći redovne pakete ograničenja i sankcija - ustvrdio je on za RT internešnel, ukazujući na pogoršanje krize troškova života, rastuću inflaciju i pad životnog standarda u zapadnim zemljama.

Prema rečima ministra finansija te zemlje, Rusija vodi nezavisnu politiku, pokušavajući da minimizira uticaj ograničenja koja se protiv nje uvode.

- Zato razvijamo svoju finansijsku nezavisnost suočeni sa strogim budžetom, budžetskim pravilima i ciljanom inflacijom - rekao je on.

Ruska vlada, kaže, takođe traži nezavisnost u pogledu instrumenata plaćanja, između ostalog i uz pomoć svoje kartice "Mir", kao nacionalnog sistema platnih kartica NSPK i nastojanjem da dostigne tehnološki suverenitet.

- Kada zapadne zemlje uvode nove pakete ograničenja, mi preduzimamo mere protiv sankcija i vidimo da u tome uspevamo - insistira Siluanov i dodaje da će ruska ekonomija ove godine dostići pozitivne stope rasta.

On je ukazao i na inflaciju koja je niža nego u zapadnim zemljama, i najnižu stopu nezaposlenosti, dodajući da realne zarade u Rusiji rastu. 

- Dakle, naša politika odgovora na pakete sankcija daje rezultate i vidimo da idemo u dobrom pravcu - rekao je on.

Siluanov smatra i da dolazi do promene u globalnim geopolitičkim formacijama, gde zemlje sa ekonomijom u razvoju "istiskuju" takozvane razvijene nacije, na šta one uzvraćaju uvodeći razna ograničenja i sankcije.

A sve to je umanjilo globalno poverenje u američki dolar i evro, tvrdi on. 

I Rusija je takođe bila prinuđena da obračune u takozvanim "slobodno konvertibilnim" valutama zameni obračunima u "pouzdanim" valutama.

- Za nas je pouzdana valuta nacionalna valuta i valute prijateljskih zemalja koje nemaju problema sa transferom novca za isporučenu robu i usluge - istakao je.

Komentarišući zalaganje Rusije za dedolarizaciju, Siluanov je objasnio da se napuštanje dolara i evra odvija postepeno. 

- Ne postavljamo mi sebi zadatak da ih se sutra odreknemo, već ih koristimo, ali pokušavamo da pređemo na pouzdanije obračunske jedinice - naveo je on. 

Ministar finansija je napomenuo da Rusija i Kina oko 70 odsto svojih ekonomskih transakcija izmiruju u nacionalnim valutama i da će to nastaviti da rade.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija