• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

26.04.2023

12:42

(VIDEO) ŠOK ZA RUSE! STRAVIČNA EKSPLOZIJA U BAHMUTU! Moćno američko oružje sravnilo sa zemljom uporište Vagnera?!

Printscreen Twitter

Vesti

(VIDEO) ŠOK ZA RUSE! STRAVIČNA EKSPLOZIJA U BAHMUTU! Moćno američko oružje sravnilo sa zemljom uporište Vagnera?!

Podeli vest

Na sniku se vide četiri efikasna i veoma jaka udara na zgrade u razorenom Bahmutu u kojima su, prema navodima ukrajinskih izvora, bili pripadnici grupe Vagner.

Ukrajinski ratni dopisnici uz snimak su objavili i detalje vazdušnog udara.

"Dronovi naše armije 24/7 prate situaciju na ratištu i beleže svaki korak osvajača. Na snimku je prikazan rad 77. odvojene vazdušno-mobilne brigade i taktičke avijacije", piše Telegram kanal "Fedorov".

 

 

Dugo se pričalo da je Bajdenova administracija poslala ove precizne bombe Ukrajincima, ali sada se prvi put pojavio snimak, prenosi Slobodna Dalmacija.

Još uvek nema potvrde nezavisnih eksperata da se radilo o sistemu JDAM, ali da je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo povećalo borbenu moć, efikasnost i bezbednost dejstava, to je nedavno potvrdio general Džejms Heker, komandant Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evrope, kao i NATO savezničke vazdušne komande.koji su rekli da je Ukrajina primila i uspešno koristi JDAM-ER.

JDAM komplet je obično pričvršćen za bombu opšte namene tešku od 220 do 900 kilograma i pretvara tu 'glupu' gravitacionu bombu u precizne projektile vođene GPS sistemom.

U zavisnosti od visine i brzine letelice iz koje je ispaljena, JDAM bomba može da pređe oko 26 kilometara pre nego što eksplodira. Sa pravom vrstom opreme, ukrajinski avioni potencijalno mogu nositi više JDAM-ova u jednoj misiji, baš kao što to rade američki i NATO ratni avioni.

Foto: Reuters

Od njihove prve borbene upotrebe kasnih 1990-ih, JDAM-ovi su poboljšani i dodane su nove mogućnosti. Oni mogu da rade sa raznim upaljačima koji kontrolišu da li eksplodiraju iznad zemlje, na površini ili nakon što su zakopani u zemlju. Jedan ažurirani komplet dodaje par krila koja se otvaraju nakon što je bomba bačena, omogućavajući joj da leti duže.

Zašto JDAM bombe ranije nisu korišćene u Ukrajini?

Njujork tajms objašnjava kako su se morali rešiti neki osnovni hardverski i softverski problemi: JDAM setovi nisu dizajnirani za upotrebu sa ruskim bombama koje koristi Ukrajina, a ruski ratni avioni koje Kijev ima mogu da nose američke bombe, niti ruski kompjuterski sistemi elektronski komuniciraju sa američkim vođenim projektilima.

Otkako je Poljska ušla u NATO, neki od njenih aviona MIG-29 su unapređeni da nose zapadno oružje, što zahteva zamenu njihovih sovjetskih kompjuterskih sistema. Početkom aprila Poljska je isporučila prve lovce MiG-29 koje je obećala Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Vesti

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje
Hronika

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje

Zoran Srećković penzionisani policajac koji je 5. oktobra 2000. godine bio u policijskoj stanici u Ulici Majke Jevrosime kada je ona napadnuta, kaže da su političari sa navijačima upali i odneli oružje, koje nikada nije vraćeno i ne zna se gde je završilo i da su pojedinci zbog toga dobili nagrade za unapređenje demokratije, a on se pita: "Kojoj su demokratiji oni doprineli tog 5. oktobra?!"

05.10.2024

11:41

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija