• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

26.04.2023

13:31

UDARNA VEST! SI ĐINPING RAZGOVARAO SA ZELENSKIM!

EPA

Vesti

UDARNA VEST! SI ĐINPING RAZGOVARAO SA ZELENSKIM!

Podeli vest

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, javila je kineska centralna televizija.

"Si Đinping i predsednik Ukrajine razgovarali su telefonom“, navodi se u saopštenju.

Ovo je prvi kontakt dvojice lidera od  početka sukoba u Ukrajini, a Si je preneo Zelenskom da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Si je rekao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je pre moguće, prenosi Rojters. 

- Kina će odlučno promovisati pregovarački proces i prekid vatre što je pre moguće - rekao je kineski lider.

On je izjavio i da su dijalog i pregovori jedini mogući izlaz iz sukoba.

- Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i velika i odgovorna zemlja, nećemo ni da sedimo skrštenih ruku, niti da sipamo ulje na vatru, a još manje da pokušavamo da profitiramo od toga - rekao je Si.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova nije pomenuta Rusija, niti to da li će Kina poslati izaslanika i u Moskvu, ali se navodi da ''u nuklearnom ratu nema pobednika'', i da su pregovori jedini održivi izlaz iz rata.

"Sve zainteresovane strane treba da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju sa nuklearnim pitanjem i da istinski sagledaju budućnost i sudbinu sebe i čovečanstva u celini i rade zajedno na upravljanju krizom", navodi se u saopštenju.

Oglasio se i Zelenski. On je na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem. 

"Verujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa", poručio je Zelenski. 

 

 

 

Si je početkom aprila izrazio spremnost da razgovara sa Zelenskim.  Ukrajinski predsednik je u više navrata tražio od Sija da se sastanu, posebno posle posete kineskog predsednika Moskvi u martu.

Ukrajinski mediji prenose da je tokom razgovora dogovoren dolazak kineskog specijalnog predstavnika za evroazijska pitanja u Ukrajinu. Zadaci specijalnog predstavnika će uključivati dubinsku komunikaciju sa svim stranama o političkom rešavanju ukrajinske krize.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duda

pre 1 godinu

Kini Rusija ne moze nista, jer kome ce onda prodavati gas. Kina bi sa svima, ako moze, cuvaj se Rusijo, njih je previse i treba im prostor, a ti si prevelika. Ko zna, uvek te izda onaj u koga najmanje sumnjas.

Luka

pre 1 godinu

Kakva je to promena Zelenski,do jučer ste tvrdili da nema pregovora sa Rusijom o prekidu rata ,dok se Krrim ,Donbas… ne vrate u granice Ukrajine.Došla konačno pamet iz g.z.ce u glavu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...
NBA

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...

Legendarni NBA as Čarls Barkli (61) smatra da košarkaši Denvera neće moći da preokrenu rezultat u svoju korist u seriji protiv Minesote koja posle dva meča vodi 2:0, a njegovo mišljenje deli i Stiven Ej Smit, novinar ESPN-a.

08.05.2024

09:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija