• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

28.04.2023

07:30

ZELENSKI POKUŠAO DA UBIJE PUTINA! Nemačka štampa tvrdi da je DRON KAMIKAZA "UJ-22 ERBORN" bio namenjen za ATENTAT NA ŠEFA KREMLJA!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

ZELENSKI POKUŠAO DA UBIJE PUTINA! Nemačka štampa tvrdi da je DRON KAMIKAZA "UJ-22 ERBORN" bio namenjen za ATENTAT NA ŠEFA KREMLJA!

Podeli vest

Ukrajinska tajna služba, po naređenju tamošnjeg predsednika Volodimira Zelenskog, pokušala je da ubije ruskog lidera Vladimira Putina, tvrdi nemački tabloid "Bild".

Prema navodima tog lista, atentat je trebalo da bude izveden dronom-kamikazom natovarenim sa 17 kilograma plastičnog eksploziva, i to prilikom Putinovog obilaska jednog industrijskog parka pored Moskve. Plan je, međutim, propao jer je bespilotna letelica ostala bez goriva i srušila se dvadesetak kilometara od mete i jer Putin zapravo nije bio u tehnološkom parku.

Peh sa gorivom

Reč je o incidentu koji se dogodio u nedelju, kad je ukrajinski dron "UJ-22 erborn" pronađen u šumskom pojasu Podmoskovlja u Bogorodskom okrugu, gde se srušio najverovatnije jer je ostao bez goriva. Lokalni zvaničnici su tada objavili da je dron koji je nosio eksploziv M112 kanadske proizvodnje trebalo da pogodi neki od "strateški važnih objekata u ruskoj prestonici", ali nemački novinari sada tvrde da je zapravo trebalo da likvidira neprikosnovenog lidera Ruske Federacije.

Prema njihovim saznanjima, agenti Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) saznali su da će Vladimir Putin u nedelju posetiti novoizgrađeni industrijski park "Rudnevo" u predgrađu Moskve, pa su odlučili da ga ubiju. Oni su pokušali da ga dignu u vazduh dronom-kamikazom, ali eksplozivna bespilotna letelica nije stigla do cilja. Mada "UJ-22 erborn" može da preleti i do 800 kilometara sa punim rezervoarom, dron je ostao bez goriva, te se srušio u blizini sela Voroskog, koje je od "Rudneva" udaljeno oko 18 kilometara.

Putinovo obezbeđenje pojačano

Ruski predsednik Vladimir Putin 2017. godine rekao je američkom režiseru Oliveru Stounu da su pokušali da ga ubiju "najmanje pet puta", a da je atentate preživeo samo zato što "lično brine o svojoj bezbednosti". Zapadni mediji navode da je njegovo obezbeđenje višestruko pojačano otkad je počeo rat u Ukrajini, te da putuje sa "snajperskim odredom", čiji je zadatak da locira i likvidira neprijateljske strelce pre nego što oni pokušaju da naude ruskom predsedniku.

Novinari "Bilda" pozivaju se na poznatog ukrajinskog aktivistu Jurija Romanenka, koji važi za čoveka sa odličnim vezama u SBU. On je na svom Tviter nalogu otkrio da je dron pronađen u Bogorodskom okrugu bio namenjen Putinu, te da je malo falilo da ubije šefa Kremlja.

"Prošle sedmice obaveštajci iz Kijeva dobili su informaciju da će Vladimir Putin posetiti novi industrijski park 'Rudnevo'. Shodno tome, poleteo je naš dron-kamikaza, koji je uspešno zaobišao sve protivvazdušne odbrambene sisteme Ruske Federacije, ali je pao nedaleko od industrijskog parka", napisao je Romanenko na društvenoj mreži.

Nemoguća misija

"Bild" navodi da Kijev nije mogao da zna tačno vreme Putinove posete "Rudnevu", te da je očigledno da ruski predsednik ipak nije bio u tom kompleksu. Kremlj, naime, do dana današnjeg nije objavio da je Putin obišao industrijski park, a njegov portparol Dmitrij Peskov saopštio je da ruski predsednik ne planira javne manifestacije.

Ruski novinar Sergej Sumleni izjavio je za nemački list da je Vladimira Putina "gotovo nemoguće" ubiti na način na koji su to ukrajinski agenti pokušali, ali da će Moskva sigurno "pobesneti" zbog toga što je Kijev uopšte naredio takvu akciju.

- Jasno je da je precizan udarac dronom-kamikazom na Vladimira Putina praktično nemoguća misija. Ipak, činjenica da je takav dron dospeo do mesta koje je predsednik hteo da poseti predstavlja šamar svima u Kremlju - rekao je on za "Bild".

Peskov: Izmišljotina žute štampe

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da Moskva nije upoznata sa medijskim izveštajima da su ukrajinski obaveštajci navodno planirali ubistvo ruskog predsednika Vladimira Putina.
- Ne, nismo upoznati sa ovim informacijama. Trenutno ima mnogo sličnih izmišljotina u stilu žute štampe. To ne znači da treba da ih ispitujemo - rekao je Peskov.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija