• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

27.04.2023

21:01

TURSKA ZABILA EVROPI PRST U OKO?! Istorijski dan za Moskvu i Ankaru! Putin: Rusija je spremna! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

TURSKA ZABILA EVROPI PRST U OKO?! Istorijski dan za Moskvu i Ankaru! Putin: Rusija je spremna! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Turska se od danas pridružuje zemljama koje proizvode nuklearnu energiju, a Rusija će dati sve od sebe da zadovolji njene potrebe i za prirodnim gasom, istakao je ruski predsednik

Otvaranje prve nuklearne elektrane u Turskoj je najvažniji projekat Ankare i Moskve koji jača njihove ekonomske i partnerske veze, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom svečane ceremonije povodom isporuke ruskog nuklearnog goriva prvoj turskoj nuklearnoj elektrani "Akuju".

- Ovaj projekat donosi obostranu ekonomsku korist, jača partnerstvo između naših država i pritom obuhvata interese i jedne i druge države - rekao je Putin.

Turska se od danas pridružuje zemljama koje proizvode nuklearnu energiju, istakao je on i dodao da je Rusija uvek spremna da pruži ruku prijateljstva Turskoj, objasnivši pritom da pokretanje nove nuklearke neće značiti prestanak isporuke prirodnog gasa Ankari.

- Rusija je spremna da podmiri sve potrebe za prirodnim gasom, pravimo čvorište u Turskoj, preko kojeg ćemo ga prodavati trećim zemljama - kazao je ruski predsednik, dodavši da se planira povećanje isporuke gasa trećim zemljama kroz gasno čvorište koje se pravi u Turskoj.

- Odlučni smo da intenziviramo saradnju u isporuci gasa trećim zemljama, to je cilj predloga da se u Turskoj stvori regionalno gasno čvorište za snabdevanje zainteresovanih stranih kupaca prirodnim gasom po tržišnim cenama - rekao je šef ruske države.

U rusko-turskim odnosima nije bilo projekata poput nuklearne elektrane Akuju, primetio je ruski predsednik.

- U 2022. godini naš trgovinski promet je premašio 62 milijarde dolara, povećaćemo ga i podstaći zajednički rad na našim tržištima - o čemu je, prema rečima ruskog predsednika bilo reči i tokom telefonskog razgovora sa Erdoganom.

- Dogovorili smo se o nastavku saradnje u ekonomiji i trgovini - rekao je Putin siguran da, da Turska nema predsednika Erdogana, danas ne bi bilo reči o ovakvim uspesima.

Predsednik Turske pojasnio je da će svi blokovi elektrane biti pušteni u rad do 2028. godine, što će obezbediti 10 odsto potrošnje električne energije u zemlji. Do tada, blokovi elektrane će se postepeno puštati u rad.

Erdogan je, takođe, naglasio da se ovim projektom Turska pridružuje klubu zemalja sa nuklearnom energijom, iako se to dešava sa zakašnjenjem od 60 godina. 

- Evropska komisija je priznala nuklearnu energiju kao 'zelenu energiju'. Naša zemlja će se, makar i sa zakašnjenjem od 60 godina, pridružiti klubu svetskih nuklearnih sila - izjavio je on.

Osim toga, predsednik Turske je istakao da će nuklearna energija uštedeti Ankari 1,5 milijardi dolara godišnje na uvozu gasa, što će imati pozitivan uticaj i na povećanje nacionalnog dohotka.

Vladimir Putin, zajedno sa predsednikom Republike Turske, danas je učestvovao u ceremoniji isporuke ruskog nuklearnog goriva putem video-konferencije.

Ceremoniji su prisustvovali i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, generalni direktor Državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez.

Izgradnju stanice sprovodi "Rosatom" na osnovu međuvladinog sporazuma potpisanog 2010. godine. Planirano je da se u rad puste četiri bloka ukupne snage 4.800 megavata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija