• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug/sputnjik

01.05.2023

12:36

PAPA POZVAO UKRAJINU DA ODUSTANE OD KONTRAOFANZIVE? "U TOKU JE MISIJA, ALI NIJE JAVNA..." Vatikan pokrenuo tajnu operaciju u Ukrajini, staroverci se oglasili... Šta se dešava?

EPA, Reuters

Vesti

PAPA POZVAO UKRAJINU DA ODUSTANE OD KONTRAOFANZIVE? "U TOKU JE MISIJA, ALI NIJE JAVNA..." Vatikan pokrenuo tajnu operaciju u Ukrajini, staroverci se oglasili... Šta se dešava?

Podeli vest

Vatikan je uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini, u pokušaju da se okonča sukob između Ukrajine i Rusije, rekao je danas papa Franja.


- Voljan sam da uradim sve što treba da se uradi. Postoji misija koja je u toku, ali nije javna. Kada bude vreme, otkriću je - rekao je papa novinarima tokom povratka iz Mađarske u Italiju, preneo je Rojters.

On je dodao da smatra da se do mira uvek dolazi otvorenim kanalima.

- Nikada nećete dobiti mir ako zatvorite sve kanale. Ovo nije lako. Razgovarao sam sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o Ukrajini i sa mitropolitom Hilarionom, predstavnikom ruske pravoslavne crkve u Budimpešti. Tokom tih razgovora, nije bilo reči o Crvenkapici. Pričali smo o svemu. Svi su zainteresovani da se nađe put do mira - rekao je papa.

U međuvremenu, predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov rekao je Sputnjiku da je papa Franja pozvao Ukrajinu da odustane od ofanzive i izrazio spremnost da pomogne u organizaciji pregovora.

- Papa Franja poziva strane u ukrajinskom sukobu da napuste svoje ofanzivne pokušaje i sednu za pregovarački sto. Želje strana se mogu ostvariti samo za pregovaračkim stolom, a nemoguće – na bojnom polju... On (Franjo) je spreman, ako bude želje, da u bilo kom trenutku pošalje svoje pregovarače u Kijev i Moskvu da pomognu u pokretanju pregovaračkog procesa - rekao je Sevastjanov.

Foto: EPA

Papa Franja

Papa, koji je izgledao zdravo tokom putovanja u Mađarsku, govorio je i o vremenu dok je bio hospitalizovan krajem marta zbog, kako je tada Vatikan saopštio, bronhitisa. Rekao je da je osetio jak bol 29. marta u plućima i da je pokušao da zaspi, ali nije mogao.

- Nisam se onesvestio, ali sam imao visoku temperaturu i doktor me je u 3.00 ujutro odmah odveo u bolnicu. Bila je u pitanju jaka i akutna upala donjeg dela pluća. Hvala bogu da mogu da pričam o tome. Telo je dobro reagovalo na lečenje - dodao je papa, koji je izašao iz rimske bolnice 1. aprila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija