• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

01.05.2023

16:00

KATASTROFA! PALA JOŠ JEDNA MOĆNA BANKA! Finansijske institucije ruše se kao kule od karata!

Reuters

Vesti

KATASTROFA! PALA JOŠ JEDNA MOĆNA BANKA! Finansijske institucije ruše se kao kule od karata!

Podeli vest

Treća američka banka je bankrotirala za dva meseca, a to je drugi najveći pad jedne banke u Americi.

Banka "Prva republika" (First republic) je proglasila bankrot, a njenu imovinu će sada preuzeti JP Morgan.

 

JP Morgan preuzima propalu banku

JP Morgan je se dogovorio sa regulatorima o preuzimanju "značajne većine" imovine Prve republike, uključujući 173 milijarde dolara zajmova.

JPMorgan Chase je rekao da je stekao "znatnu većinu imovine" i preuzeo depozite, kako osigurane tako i neosigurane.

„Izvršavanjem ove transakcije, JPMorgan Chase podržava finansijski sistem SAD sa njegovom značajnom snagom i mogućnostima izvršenja“, navodi se u saopštenju banke.

Postupak preuzimanja

Kalifornijsko odeljenje za finansijsku zaštitu i inovacije saopštilo je rano u ponedeljak da je preuzelo Prvu republiku i da će Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) delovati kao stečajni upravnik.

Odmah nakon toga, FDIC je objavio prodaju. Prodajna cena nije objavljena u saopštenju FDIC-a, koji je sproveo aukciju između nekoliko banaka da vidi koja će završiti sa imovinom Prve republike.

Te ponude su podnete u nedelju kasno popodne, rekao je izvor za CNN. Zatim su usledili sati čekanja na vesti o tome koja je ponuda bila uspešna.

Treća propala američka banka za dva meseca

Kolaps Prve republikanske banke usledio je nakon kolapsa američkih banaka Silicijum Vallei Bank i Signature Bank nakon što su investitori povukli svoja sredstva.

Američka centralna banka, Federalne rezerve, bila je prinuđena da uđe sa hitnim merama za stabilizaciju tržišta.

Kakva je banka Prva republika?

Prva republika, koja je počela sa radom 1985. sa jednom filijalom u San Francisku, poznata je po opsluživanju bogatih klijenata u primorskim državama. Imala je 229,1 milijardu dolara imovine od 13. aprila. Na kraju prošle godine bila je 14. najveća banka u zemlji, prema rangiranju Federalnih rezervi.

JPMorgan Chase je najveća banka u Sjedinjenim Državama sa ukupnom globalnom imovinom od skoro 4 biliona dolara od 31. marta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 11 meseci

Mocna banka, pa pala, kako je onda mocna, corak.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija