• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.05.2023

11:40

REAKCIJE SVETSKIH MEDIJA NA MASAKR U BEOGRADU! "Sedmak iz očevog pištolja pucao po učenicima, uplašeni roditelji traže svoju decu!"

public/printscreen

Vesti

REAKCIJE SVETSKIH MEDIJA NA MASAKR U BEOGRADU! "Sedmak iz očevog pištolja pucao po učenicima, uplašeni roditelji traže svoju decu!"

Podeli vest

Sve svetske televizije, novinske agencije i internet portali kao udarnu vest plasirali su detalje stravičnog zločina maloletnog Koste K. u beogradskoj osnovnoj školi

 

BBC, CNN, Dejli mejl, kao i mnogi drugi svetski mediji, preneli su saopštenje MUP Republike Srbije u kojem se navodi da su u 8.40 sati po lokalnom vremenu dobili informaciju da je došlo do pucnjave u školi Vladislav Ribnikar na Vračaru.

Britanski javni servis navodi da su u Srbiji na snazi vrlo strogi zakoni o posedovanju i nošenju vatrenog oružja, ali da su "Srbi ipak do zuba naoružani".

"Zapadni Balkan preplavljen je stotinama hiljada komada ilegalnog oružja nakon ratova i nemira devedesetih godina prošlog veka. U 2019. godini procenjeno je da u Srbiji ima 39,1 komad vatrenog oružja na 100 ljudi, po čemu je ta država treća u svetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore. Međutim, ranije se nije dešavalo da masovna ubistva budu počinjena u osnovnoj školi, od strane đaka, koji je u sredu u Beogradu ubio osmoro učenika i čuvara, usput ranivši nastavnicu i još šestoro dece", javlja BBC.

Dejli mejl piše da su preplašeni roditelji stigli u školu pokušavajući da pronađu svoju decu.

Britanski tablodi piše o "hororu u osnovnoj školi u srpskoj prestonici", te zaključuje da ovakve vesti uglavnom stižu iz Sjedinjenih Američkih Država, a ne iz Srbije, uprkos "turbulentnim decenijama koje su iza te balkanske države".

"Masakr se dogodio u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnik' u srcu srpske prestonice, u elitnoj beogradskoj opštini Vračar. Taj deo grada važi za mesto koje je mirno i u kojem uglavnom žive dobrostojeći građani. U blizini škole nalaze se brojne ambasade, strana predstavništva, pa niko nije ni slutio ovakvu tragediju. Srbija, ali i ceo svet, u šoku su zbog krvavog pira mladog Koste K., za koga srpski mediji saznanju da je bio odličan i lepo vaspitan đak, čiji su roditelji bili ugledni lekari", piše "Dejli mejl".

Foto: public/printscreen

- Videla sam decu kako jure iz škole i vrište. Roditelji su došli, bili su u panici. Kasnije sam čula tri pucnja - preneo je Dejli mejl izjavu devojke koja ide u srednju školu koja se nalazi pored OŠ "Vladislav Ribnikar". 

Američki CNN objavio je vest o masovnoj pucnjavi u školi u Beogradu, sa naslovom "Dečak je uhapšen nakon pucnjave u srpskoj školi".

Foto: public/printscreen

Jedan dečak je uhapšen u sredu nakon što je navodno otvorio vatru u Osnovnoj školi u srpskoj prestonici Beogradu, javljaju vlasti, prenosi CNN.

Svetski mediji navode da se ovakva masovna ubistva ne dešavaju tako često u Srbiji, naročito ne u obrazovnim ustanovama, ali da je naša država preplavljena vatrenim oružjem, zbog ratova koji su se devedesetih godina vodili na ovim prostorima. Oni ističu da sa povremeno događa da "pojedinac počini masakr", ali da je ovo prvi put da je to učinilo maloletno lice, i to u osnovnoj školi.

Zapadni mediji podsećaju da je Nikola Radosavljević u selu Jabukovac 2007. godine usmrtio devet i ranio još pet osoba, da je Ljubiša Bogdanović počinio masakr u Velikoj Ivanči 2013. godine, kada je likvidirao 13 ljudi, kao i da je Rade Sefer na svadbi svog sina u Senti 2015. pobio šestoro svatova. Međutim, oni navode da je ovo prvi put da je masovno ubistvo počinio osnovac i da su žrtve uglavnom bili đaci iz njegovog odeljenja.

"Poslednji put masovno ubistvo u Srbiji dogodilo se 2016. godine u Žitištu, kada je pomahnitali Siniša Zlatić iz ljubomore u kafiću ubio petoro ljudi i ranio još 22. Ipak, sve te stravične zločine počinile su punoletne osobe. Ovako nešto se ne pamti u Srbiji", navodi agencija Rojters.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31