• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2023

09:54

POČELA PUTINOVA ODMAZDA, "OVO JE ZA MOSKVU!" Dronovi kamikaze zasuli Kijev, šta stoji iza najsnažnijeg ruskog napada na ukrajinsku prestonicu od početka godine

Reuters/printskrin

Vesti

POČELA PUTINOVA ODMAZDA, "OVO JE ZA MOSKVU!" Dronovi kamikaze zasuli Kijev, šta stoji iza najsnažnijeg ruskog napada na ukrajinsku prestonicu od početka godine

Podeli vest

Vazdušna opasnost u Kijevu trajala je noćas više od 3,5 sata, pošto su ruske snage pokrenule do sada najmasovnji i najsnažniji udar na prestonicu Ukrajine, u znak odmazde za napad dronom na Kremlj.


Gradska vojna uprava saopštila je da je prestonica bila meta napada, treći put od početka maja. Napad ovakvog intenziteta nije bilo od početka 2023. godine, saopštio je načelnik gradske vojne uprave Sergej Popka na Telegram kanalu uprave.

Napad se dogodio nedugo pošto je Rusija optužila Ukrajinu da je pokušala da ubije ruskog predsednika Vladimira Putina udarom dronom na Kremlj.

Oko 40 dronova napunjenih eksplozivom na kojima je ispisano "za Moskvu" ispaljeno je na gradove širom Ukrajine koji su bili miljama udaljeni od linije fronta, a eksplozije su se čule u Kijevu i južnim gradovima Odesi i Zaporožju.

Udari su usledili nekoliko sati nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da je pokušala da ubije Putina u dvostrukom udaru dronom na Kremlj – tvrdnje koje je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski demantovao.

Besni Putin je tokom noći lansirao 24 drona "Šahid" pune eksploziva na Kijev, sa još 15 bespilotnih letelica "samoubica" koje su udarile na Odesu pored Crnog mora. Ukrajinsko vazduhoplovstvo uspelo je, kako se navodi, da presretne većinu oružja.

 

 

Rakete i bespilotne letelice takođe su padale na grad Nikopolj na jugu zemlje, uništivši 11 ukrajinskih kuća i ranivši 32-godišnjeg muškarca, piše Dejli mejl.

Eksplozije su usledile nakon što je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev juče pozvao na „fizičku eliminaciju“ predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog usred optužbi da Kijev pokušava da ubije Putina u navodnom napadu dronom na Kremlj.

Međutim, Zelenski je negirao tvrdnje Moskve, a neki stručnjaci veruju da je napad dronom na Kremlj bio cinična operacija od strane Rusije kako bi odvratila Ukrajinu od njene kontraofanzive i prikupila podršku kod kuće.

Medvedev je odgovorio: Posle današnjeg terorističkog napada, nijedna opcija nije ostala po strani fizičke eliminacije Zelenskog.

Nekoliko sati kasnije, Kremlj je izdao saopštenje u kojem se navodi da „zadržava pravo da preduzme mere odmazde gde god i kad god to smatra neophodnim“.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Vladan Milojević: Dobra provera za nas!
Crvena zvezda

Vladan Milojević: Dobra provera za nas!

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević rekao je posle pobede nad Sočijem (2:0), na startu turnira u Sankt Peterburgu, da je atmosfera u ekipi porodična i da će ekipa biti još bolja kako vreme bude odmicalo.

05.07.2024

17:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija