• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

04.05.2023

10:54

NEPRIJATNOST PRED ČARLSOVO KRUNISANJE, iz Pretorije sasuli Londonu gorku istinu, Zvezda Afrike nema šta da traži u kraljevskom skiptaru, "VRATITE OTETO!"

AP/Photo

Vesti

NEPRIJATNOST PRED ČARLSOVO KRUNISANJE, iz Pretorije sasuli Londonu gorku istinu, Zvezda Afrike nema šta da traži u kraljevskom skiptaru, "VRATITE OTETO!"

Podeli vest

U Južnoj Africi je pokrenuta onlajn peticija kojom se od Velike Britanije zahteva da toj zemlji vrati najveći dijamant na svetu, poznat kao Zvezda Afrike.


Peticiju je do sada potpisalo 8.000 ljudi.

- Dijamant mora da bude vraćen u Južnu Afriku. Mora da bude znak našeg ponosa, nasleđa i kulture - rekao je advokat i aktivista iz Johanezburga Mothusi Kamanga, prenosi Rojters.

Zvezda Afrike se nalazi na kraljevskom skiptaru koji će kralj Čarls III držati na krunisanju u subotu.

- Mislim da, generalno, afrički narod počinje da shvata da dekolonizacija ne znači samo davanje ljudima određenih sloboda, već i vraćanje onoga što nam je oduzeto - naveo je Kamanga.

On je istakao da dijamant treba vratiti kući jer je otet "dok su nas tlačili". Reč je o dijamantu teškom 530 karata, otkrivenom u Južnoj Africi 1905. godine, kada je predstavljen britanskoj monarhiji od strane kolonijalne vlade u zemlji.

To je zapravo manji deo dijamanta Kulinan od 3.100 karata koji je iskopan u blizini Pretorije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 11 meseci

E kad bi oni vratili svima sve što su oteli, šta bi njima ostalo

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija