• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

08.05.2023

08:43

PUTIN I SI SPREMAJU NEŠTO VELIKO?! AKO OVO PROĐE, SVET SE MENJA IZ TEMELJA! Oči cele planete uprte u Ameriku, Kina i Rusija "udaraju" na ovaj datum?!

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN I SI SPREMAJU NEŠTO VELIKO?! AKO OVO PROĐE, SVET SE MENJA IZ TEMELJA! Oči cele planete uprte u Ameriku, Kina i Rusija "udaraju" na ovaj datum?!

Podeli vest

Avril Hajnes, jedna od najmoćnijih žena na svetu, direktorka svih američkih obaveštajnih agencija, na saslušanju pred senatskim komitetom za oružane snage, krajem prošle nedelje, rekla je da nema dovoljno informacija da potvrdi da je Ukrajina odgovorna za napad dronom na Kremlj.

Američki vojni stručnjaci tvrde, nakon analize snimka koji je Rusija objavila medijima, da Kijev nije odgovoran i da je verovatno reč o neuspelom pokušaju ruske tajne službe da lažira napad.

Direktor Hejns je skrenuo pažnju senatora na pretnju koju predstavlja situacija u kojoj bi američka vlada mogla da se nađe ako od 1. juna, kako je najavila ministarka finansija Dženet Jelen, više neće moći da izmiruje svoje finansijske obaveze jer Kongres neće podizati nivo zaduživanja.

- Gotovo je izvesno da bi Rusija i NR Kina iskoristile takav događaj u propagandne svrhe informacionim operacijama, koristeći ga kao dokaz da je američki politički sistem nefunkcionalan - rekla je Avril Hejns, a prenosi Blumberg.

Situacija neizvršenja obaveza bi stvorila „globalnu neizvesnost“ u vezi sa vrednošću dolara, rukovodstva SAD i američkih institucija, što bi rezultiralo „promenljivošću na valutnim, finansijskim i tržištima roba denominiranih u dolarima“.

Foto: AP/Tanjug

Hejns je proglasila Komunističku partiju Kine za „vodeću i najvažniju pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti i globalnom vođstvu.

Kada je u pitanju ruska operacija u Ukrajini, američka obaveštajna služba ne predviđa Moskvi velike  teritorijalne dobitke, ali Putin verovatno računa da vreme radi u njegovu korist i produženje rata — uključujući potencijalne pauze u borbama — može biti njegov najbolji put da konačno obezbedi ruske strateške interese u Ukrajini, čak i ako to traje nekoliko godina.

- Ali čak i ako ukrajinska kontraofanziva ne bude u potpunosti uspešna, malo je verovatno da će Rusi ove godine moći da pokrenu veliku ofanzivnu operaciju - zaključila je ona.

Hejns se osvrnula i na mogućnost izbijanja nuklearnog sukoba.

- Veoma je malo verovatno da će Rusija upotrebiti svoje nuklearno oružje u Ukrajini, to je naša trenutna procena - rekla je Hejns, ne pojašnjavajući na čemu se zasniva ta procena, prenosi Rojters.

Nema više START

Produbljivanje saradnje između Narodne Republike Kine i Rusije preti da prekine decenije međunarodne stabilnosti u kontroli nuklearnog naoružanja, rekao je dan kasnije Pranaj Vadi, viši direktor za kontrolu naoružanja u Savetu za nacionalnu bezbednost predsednika SAD.

Foto: Pixabay

Procene da Kina proširuje svoj nuklearni arsenal izazivaju zabrinutost zbog ere prepune novih opasnosti. Za razliku od Hladnog rata, kada su SAD i Sovjetski Savez zadržali atomski paritet i dogovorili se da ograniče određene vrste oružja, više nacija razvija tehnologije i materijale potrebne za oružje za masovno uništenje.

U februaru ove godine, Putin je objavio da Rusija obustavlja učešćeo u sporazumu o graničenju strateškog nuklearnog naoružanja. Narodna Republika Kina nikada nije bila članica Tog sporazuma, a kada je pozvana da se pridruži, odbila je. Američki vojni obaveštajni izvori tvrde da Peking nastoji da poveća broj nuklearnih bojevih glava na 1.000 kako bi ih iskoristio kao sredstvo odvraćanja od mogućeg odgovora SAD u slučaju invazije Republike Kine na Tajvan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 11 meseci

"neuspelom pokušaju ruske tajne službe da lažira napad" Nije valjda, isto kao što je Rusija sama minirala i uništila svoje gasovode vredne miljarde EUR? Ovi licemeri u Americi stvarno misle da su svi debili i šupljoglavi a samo oni su pametni?

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija