• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/yahoonews

08.05.2023

11:11

KIJEV VIŠE NE KRIJE! "UBIJAMO, I UBIJAĆEMO RUSE!" Jeziv odgovor Budanova na pitanje o Darji Duginoj, u opasnosti Rusi širom sveta!

youtube.com/printscreen

Vesti

KIJEV VIŠE NE KRIJE! "UBIJAMO, I UBIJAĆEMO RUSE!" Jeziv odgovor Budanova na pitanje o Darji Duginoj, u opasnosti Rusi širom sveta!

Podeli vest

Kijev će nastaviti da napada Ruse širom sveta, rekao je Kiril Budanov, šef obaveštajnog odeljenja ukrajinskog ministarstva odbrane u intervjuu za Yahoo News.

Tako je šef ukrajinskog GUR-a odgovorio na izjavu novinara portala da su američke obaveštajne službe navele da su kijevske vlasti umešane u teroristički napad u kojem je poginula ćerka ruskog pisca i filozofa Aleksandra Dugina Darija.

- Sve što ću komentarisati po ovom pitanju je da smo ubijali i ubijaćemo Ruse bilo gde u svetu do potpune pobede Ukrajine - obećao je Budanov.

Politikolog Darja Dugina poginula je uveče 20. avgusta 2022. u eksploziji automobila na Možajskom autoputu u Odincovskom okrugu Moskovske oblasti.

Foto: printscreen

FSB je saopštio da iza ubistva stoje ukrajinske specijalne službe, a počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk.

Nakon iznenadnog napada dronom 26. decembra na vazduhoplovnu bazu Engels-2 u Saratovu, dom ruskih strateških bombardera, Budanov je rekao da očekuje da ć biti još napada takve vrste, „sve dublje i dublje “ na neprijateljskoj teritoriji.

Prema Vašington Postu, CIA je morala da ubedi Budanova da „odloži“ napade povodom godišnjice GUR-a na Rusiju 24. februara, uključujući i jedan predloženi pomorski TNT napad na crnomorsku luku Novorosijsk.

Zvanično, GUR ne preuzima odgovornost za bilo kakve prekogranične napade, o čemu je bilo mnogo dokumentovanih primera.

- Od danas Rusija nema vojni, ekonomski ili politički potencijal da napravi još jedan pokušaj ozbiljne ofanzive bilo gde u Ukrajini. Osim toga, potpuno je sposobna da vodi ozbiljne odbrambene operacije, a to je upravo problem sa kojim ćemo se suočiti - rekao je Budanov, misleći na očekivanu kontraofanzivu Ukrajine

Budanov smatra da su zalihe raketa u Rusiji na izmaku.

- Pokušavaju da akumuliraju određene zalihe i da ih spremne kako bi pokušali da poremete našu ofanzivu, ali istina je da su svoje zalihe doveli skoro na nulu - rekao je on.

Kao i u slučaju ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, Budanov odbija da ponudi detalje o tome gde i kada će ta kampanja biti. Ali on je podjednako uveren da će okupirani Krim „biti oslobođen jer je naša pobeda nemoguća bez oslobođenja Krima“.

Kreatori politike u Vašingtonu dugo brinu da bi ponovno zauzimanje Krima, pod pretpostavkom da je tako nešto uopšte izvodljivo, bilo nešto što ruski predsednik Vladimir Putin ne bi mogao da toleriše i što bi ga navelo da preduzme masovnu odmazdu, verovatno oružjem za masovno uništenje, ali Budanov nije pokolebani tim strahovima.

Foto: AP/Photo

Intervju Yahoo News-a sa Budanovim održan je 24. aprila, više od nedelju dana pre nego što je zabeležen napad dve bespilotne letelice na Kremlj. Ruska vlada okrivila je Ukrajinu za napad i pokušaj atentata na Putina.

Prema procurelim obaveštajnim podacima Pentagona, Budanov je igrao ključnu ulogu u utvrđivanju opkoljenog grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Rusi već mesecima ulažu ogromne resurse i ljudstvo u zauzimanje grada, koji je sam po sebi ograničenog strateškog značaja, ali simbolično predstavlja veliku pobedu za Moskvu. Ukrajinska politika je bila da istroši Ruse što je duže moguće kako bi oslabila njihova odbrambena sposobnost kada Kijev krene u svoju kontraofanzivu u narednih nekoliko nedelja.

SAD su bile veoma skeptične prema takvom planu. Predviđalo se da će Bahmut pasti u januaru, a američke obaveštajne službe, kako je saopšteno u Pentagonu, citirale su Budanova opisujući uslove u gradu kao „katastrofalne “.

On je lično naredio odredu ukrajinskih specijalnih snaga, takozvanoj jedinici Kraken, da se rasporedi u Bahmut kako bi pomogli u suzbijanju pretnje ruskog okruženja. Uspelo je. Budanov, koji je tačno predvideo datum i vreme ruske invazije u punom obimu 24. februara, odbacuje mišljenja na Zapadu da će napor da se spase Bahmut propasti ili da nije vredan troška u ukrajinskim životima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mp

pre 11 meseci

Pa jel moguće da ne može jedan lancet da ga ogodi u leđa ????

pax_orion

pre 11 meseci

ako rusi mogu ubijati po svijetu druge što i njih netko ne bi smio ubijati? nisu svete krave

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija