• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

09.05.2023

15:06

"TO BI BILO KOBNO ZA NEMAČKU!" Uzbuna u Berlinu, sa istoka dolazi opasnost o kojoj se dugo ćutalo, rat u Ukrajini i sankcije Rusiji sada su pokrenuli lavinu!

EPA

Vesti

"TO BI BILO KOBNO ZA NEMAČKU!" Uzbuna u Berlinu, sa istoka dolazi opasnost o kojoj se dugo ćutalo, rat u Ukrajini i sankcije Rusiji sada su pokrenuli lavinu!

Podeli vest

Zaustavite uspon AfD-a, apelovao je nemački visokotiražni Bild, reagujući na ankete koje pokazuju da krajnje desničarska Alternativa za Nemačku osvaja 16 odsto glasova na saveznom nivou, odmah iza vladajućih socijaldemokrata.

Ovo je najbolji rezultat stranke od 2018. godine, navodi Bild.

Ova nedelja će odlučiti koliko će AfD biti jak, dodaje Bild na atmosferu uoči samita o imigrantima koji je vlada sazvala za sredu. „Odluka je vrlo jednostavna: ako vlast zaustavi jedva kontrolisanu migraciju, rasteretiće opštine i oslabiti desničarske ekstremiste.

Ako nastavi Merkelovu politiku „Mi to možemo“, preplaviće zemlju – i dati AfD-u najveći poklon od 2015. godine“, navodi Bild. „Jedno je jasno: vlada ne treba da zasniva svoju politiku na grubim zahtevima desničarskih ekstremista. Ali, ako nastavi da odlaže rešavanje jednog od najhitnijih problema, ne bi trebalo da bude iznenađena njihovim usponom. To bi bilo kobno za Nemačku“, kaže Bild.

Na istoku, na teritoriji bivše DDR, AfD je najjača partija, preneo je Fokus. Anketu je za „Bild am zontag” sproveo institut za istraživanje javnog mnjenja INSA. Opozicioni demohrišćani CDU-CSU i dalje su najjača stranka sa 28 odsto, a slede Socijaldemokrate sa 20 odsto glasova, ili jednim manje nego prošle nedelje.

Liberali FDP-a su dobili jedan procentni poen više i dostigli 9 odsto glasova, levica je pala za jedan poen sa 5 odsto na 4 odsto glasova (što znači da ne bi prešla ni izborni cenzus). Zeleni osvajaju 14 odsto glasova, a AfD 16 odsto – obe stranke su bile podjednako popularne nedelju dana ranije prema istoj anketi.

Ispostavilo se da je AfD sada najjača partija na istoku: u pet istočnonemačkih država (bez Berlina) osvajaju 26 odsto glasova. Na tlu nekadašnje Istočne Nemačke znatno su ispred demohrišćana, koji su sada na 23 odsto. SPD sa 20 odsto, Zeleni sa 10 odsto i FDP sa 8 odsto glasova. Na istoku, Levica je izgubila status narodne stranke i sada osvaja samo 9 odsto glasova ispitanika.

Foto: EPA

Stranka osnovana da se suprotstavi evru AfD ponovo je oživela 2015. godine kada je Angela Merkel, kao tadašnja kancelarka, dozvolila milion izbeglica u Nemačku, većinom iz ratom razorene Sirije. Na talasu antiimigrantskog raspoloženja, AfD je u narednih nekoliko godina ostvarivao dobre rezultate, uglavnom na lokalnim izborima na istoku zemlje, ali u poslednjih nekoliko godina oni više nisu ozbiljan faktor.

Britanski Tajms sada piše da je radikalno desničarska Alternativa za Nemačku povratila svoje mesto kao najjača partija na istoku zemlje, jašući na talasu negodovanja zbog pada životnog standarda, udaljavanja od Rusije i odnarođene političke elite.

Čini se da je koketiranje sa antivakserima i marginalnim grupama koje su se oštro protivile epidemiološkim merama države tokom pandemije Covid-19 koštalo AfD, pa su na saveznim izborima 2021. izgubili 11 od prethodna 94 mesta u Bundestagu. Druge stranke ne žele da sarađuju sa njima, ni u Bundestagu ni u pokrajinskim parlamentima, jer smatraju da njihove pozicije prelaze granicu prihvatljivog u demokratiji.

Međutim, ankete pokazuju da se najmanje četvrtina nemačkog biračkog tela - i znatno više na teritoriji bivše DDR - oseća isključeno iz glavne politike i da bi razmotrilo da podrži radikalniju stranku. Zatim, 40 odsto Istočnih Nemaca želi ukidanje sankcija Rusiji i ne smatra predsednika Putina diktatorom, prenosi Tajms.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija