• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/guardian/cnn

11.05.2023

16:24

KIJEV MONTIRA "OLUJNU SENKU" NA MIGOVE I SUHOJE?! Velika opasnost za Crnomorsku flotu, Ukrajina sada ozbiljno preti Krimu, ako udare...

Reuters/AP/Printscreen/Fotomontaža

Vesti

KIJEV MONTIRA "OLUJNU SENKU" NA MIGOVE I SUHOJE?! Velika opasnost za Crnomorsku flotu, Ukrajina sada ozbiljno preti Krimu, ako udare...

Podeli vest

U teoriji, rakete "Olujna senka" se mogu montirati na borbene avione MiG-29 i Su-27 sovjetskog dizajna koje još koristi Ukrajina. Uprkos većoj vazdušnoj moći Rusije, Kijev je uspeo da zadrži male vazduhoplovne snage, koje su, posle 15 meseci rata, sposobne da obavljaju desetak misija dnevno.

Velika Britanija je isporučila Ukrajini više krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadow (Olujna senka), što ukrajinskim snagama omogućava da udare ciljeve duboko na teritoriji koju je od početka rata zauzela Rusija.

Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, rekao je da veruje da bi ruska „Crnomorska flota već otišla iz Sevastopolja da je Ukrajina ranije imala "Olujnu senku“, što je, prema njegovom mišljenju, jedan od nekoliko uslova za ponovno zauzimanje Krima.

Raketa ima domet od približno 560 km i nosi konvencionalnu "BROACH" bojevu glavu od 450 kg. Pokreće je turbomlazni motor brzine 0,8 maha. "BROACH" bojeva glava sosobna je da uništi dobro utvrđena područja i objekte. Njeni predviđeni ciljevi su komanda, kontrola, komunikacije, aerodromi, luke, elektrane, skladišta municije, površinski brodovi, podmornice u luci, mostovi i druge strateške ciljeve visoke vrednosti.

Ta raketa radi na principu "pucaj i zaboravi", a programirana je pre lansiranja. Jednom lansiran, projektil se ne može kontrolisati ili dobiti naredbu za samouništenje, a informacije o cilju se ne mogu menjati. Blizu cilja, projektil ide uzlaznom putanjom, a zatim zaranja u metu. Penjanje na visinu ima za cilj da postigne najbolju verovatnoću identifikacije i prodiranja mete. 

Ukrajinsko rukovodstvo je dugo tražilo rakete dugog dometa kako bi ukrajinske snage gađače koncentraciju neprijateljskih trupa i logistička čvorišta duboko iza linije fronta.

U procurelim tajnim dokumentima Pentagona, koji su objavljeni prošlog meseca, navedeno je da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski krajem februara požalio šefu vojske, generalu Valeriju Zalužnom, da Ukrajina „nema rakete dugog dometa sposobne da dosegnu ruske trupe na ruskoj teritoriji”.

Međutim, nakon objavljivanja tajnih dokumenata, Ukrajina je obećala da neće gađati raketama unutar same Rusije, koristeći ih da podrže željno očekivanu kontraofanzivu koja ima za cilj da primora Moskvu da napusti Krim i drugu okupiranu teritoriju Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbin ali Pravi

pre 1 godinu

Samo neka montiraju, kad ruski projektil im pogodi avion nosilac ima da bude dvostruko jaca explozija!

pax_orion

pre 1 godinu

Ma samo što nije ruski projektil pogodio nešto :D samo u vašim glavama rusija je "moćna" :D oboriše im ukrajinci i Kindjal :D a što sad? putin na aparatima :D sad crnomorska flota bježi u rusku luku da bude sigurna i nema više da će izlaziti da puca kalibre :D sad ili luka ili da se parkiraju do krstarice moskva :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija