• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/N. J.

11.05.2023

21:05

PUTIN I DODIK 23. MAJA U MOSKVI! SLEDI VELIKA SVETSKA PROMOCIJA SAMOSTALNOSTI SRPSKE! Zapad i Sarajevo će poludeti!

AP/Photo

Vesti

PUTIN I DODIK 23. MAJA U MOSKVI! SLEDI VELIKA SVETSKA PROMOCIJA SAMOSTALNOSTI SRPSKE! Zapad i Sarajevo će poludeti!

Podeli vest

Susret Milorada Dodika i Vladimira Putina u Moskvi, najavljen za 23. maj, promocija je demokratskog kapaciteta i suvereniteta Republike Srpske Poseta je nastavak dogovora oko realizacije gasnih projekata u RS i drugim ekonomskim projektima, geopolitičkoj situaciji na Balkanu i u tom kontekstu podršci Ruske Federacije Dejtonskom sporazumu.


Prema rečima predsednika Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenada Stevandića, poseta će predstavljati i promociju neutralnosti Republike Srpske. On podseća da je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović nedavno posetila Vašington i Kubu.

- Trudili smo se da ne odbijemo ni jedan sastanak u zemljama EU ili na nekom drugom kontinentu, bez obzira što nekada nemamo podudarna ili ista mišljenja. Jako je bitno da Republika Srpska pokaže svoju samostalnost i neutralnost - navodi Stevandić.

Zahvaljujući Srpskoj, BiH je neutralna u svetskom sukobu

Tradicionalne rusko-srpske veze mnogo su starije od sukoba u Ukrajini, a sadašnja generacija političara u Republici Srpskoj nije pozvana da te veze prekida, dodaje Stevandić.

Iako su bosanskohercegovački funkcioneri spremni da, bez konsultacija sa zvaničnom Banjalukom dižu ruku u raznim međunarodnim institucijama protiv Rusije, zvanična Moskva, zahvaljujući

Republici Srpskoj nije stavila BiH na spisak neprijateljskih država, dodaje naš sagovornik.

- Naše je da objasnimo geopolitički koncept i da svoju neutralnost zasnivamo na tome da nismo dovoljno veliki da odlučujemo u bilo kakvim sukobima, ali i da nismo ni toliko mali da neko može da nas drži kao lutke na koncu i upotrebljava u svojim okršajima i sukobima, a evidentno je da je nekome jako stalo da dobije pristanak i Srbije i Republike Srpske da se u novoj geopolitičkoj bici i podeli sveta nađemo na strani koja je protiv Rusije, što nije u skladu sa našim političkim opredeljenjima i rezolucijama Narodne skupštine o neutralnosti i nije u skladu sa istorijskim i tradicionalnim vezama - kaže Stevandić.

Rusija i Srbija jedine na strani RS

Svet se menja, svedoci smo istorijskih i tektonskih geopolitičkih promena, a Republika Srpska mora da traži prijatelje i saveznike, s obzirom na sudbinu koju joj je namenio deo međunarodne zajednice - da bude ragrađena, ističe savetnica predsednika Republike Srpske za spoljne poslove Ana Trišić-Babić. Takve namere se, prema njenim rečima ogledaju kroz aktivnosti OHR i stranih članova Ustavnog suda BiH.

Zato, kako kaže, kanali komunikacije moraju da ostanu otvoreni - to je, na kraju krajeva i zadatak diplomatije.

- Republika Srpska se suočava sa višedecenijskim kršenjem Dejtonskog mirovnog Sporazuma i Ustava BiH i Republike Srpske. Mnogi akteri su radili na ovom neprijateljskom činu. Borbi Republike Srpske na očuvanju kompetencija dobijenih ovim najvišim aktima, samo su Srbija i Ruska Federacija pružale konstantnu i javno neupitnu podršku - objašnjava Trišić-Babić.

Prema njenim rečima, za Republiku Srpsku važna su i ekonomska pitanja.

- U vreme opšte, globalne krize, dobro je razgovarati o temama koje mogu sačuvati radna mesta, otvoriti nova, zaustaviti odlazak stanovništva, kao i privući nove investicije, a za šta su potrebni energenti. To je obaveza i odgovornost svake ozbiljne političke strukture. A to što njegova poseta nije po volji kolektivnom Zapadu, pa nije ni Dodiku mnogo šta po volji u vezi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma pa pokušava da nađe najbolje rešenje kako bi sačuvao mir u BiH, od stalnih nasrtaja bošnjačkih lidera iz političkog Sarajeva i njihovih napada na suverenitet Republike Srpske i srpski narod - ističe Trišić-Babić.

Visoki funkcioner SNSD-a Sanja Vulić, pak, smatra da je Dodikova poseta Moskvi značajna, ne samo zbog podrške bratskom narodu, već i zbog činjenice da Republika Srpska uvek stoji na strani pravičnosti i pravde.

- Ono što je bitno je da će predsednik Dodik imati priliku da lično upozna predsednika Putina sa stavovima Republike Srpske o tzv. sankcijama od strane dela političkog Sarajeva: naš stav je tu vrlo jasan i bez obzira što je predsednik Putin sa tim upoznat, kako preko ambasadora i svojih saradnika, biće jako važno da o tome lično porazgovara i sa predsednikom Dodikom - smatra Vulićeva.

Kako je Dodik najavio, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom srešće se 23. maja u Moskvi i razgovaraće o važnim ekonomskim projektima, kao i o važnim geopolitičkim pitanjima.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da će Dodik i Putin razgovarati o nastavku i razvijanju ekonomske saradnje, o Dejtonskom sporazumu i pritiscima na Republiku Srpsku.

U zavisnosti od protokola posete Rusiji, Dodik bi trebalo da Putinu uruči Orden Republike Srpske na ogrlici kojim ga je početkom ove godine odlikovao uoči obeležavanja Dana Republike - 9. januara, prenose mediji.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija