• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

14.05.2023

23:15

NJUJORK TAJMS: RUSKI TENKOVI U BAHMUTU UŽASAVAJU UKRAJINCE! Vašington post: zelenski spreman da pređe crvenu liniju! Sukobi na svim linijama razdvajanja (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

NJUJORK TAJMS: RUSKI TENKOVI U BAHMUTU UŽASAVAJU UKRAJINCE! Vašington post: zelenski spreman da pređe crvenu liniju! Sukobi na svim linijama razdvajanja (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 445. dan.

Zelenski: Skoro da imamo dovoljno
oružja da počnemo kontraofanzivu

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina skoro da ima dovoljno oružja da počne dugo najavljivanu kontraofanzivu i da su ukrajinski vojnici "još malo pa spremni za uspeh".
On je, tokom posete Nemačkoj, na konferenciji za novinare u Berlinu, rekao da je potrebno još oružja za kontraofanzivu, preneo je "Kijev independent".
On je zahvalio Nemačkoj na podršci nakon sastanka sa predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, u okviru prve posete toj zemlji od početka ruskog napada na Ukrajinu.

Radijacija u Hmeljnickom je porasla

 

 

Njujork tajms: Ruski tenkovi
u Bahmutu užasavaju ukrajinske vojnike

"Ruske trupe besno jurišaju na grad. Artiljerijska vatra, raketni i vazdušni udari ne prestaju ni na minut. Svaki metar grada je sada pod vatrom. Ruski tenkovi izazivaju noćne more", kažu ukrajinski militanti.
"Svaki metar grada je pod vatrom"
Vraćajući se iz Artjomovska, ukrajinski vojnici su za Njujork tajms pričali o užasu ruskih tenkova i stalnom artiljerijskom granatiranju.
"Imamo noćne more o ruskim tenkovima. Artiljerijska vatra, raketni i vazdušni udari ne prestaju ni na minut. Svaki metar grada je pod vatrom, citiraju novinari komandanta ukrajinske 24. motorizovane brigade".
Prema rečima vojnika Oružanih snaga Ukrajine, njima su u gradu preko potrebni protivtenkovski raketni sistemi tipa "Džavelin" kako bi odbili rusku vojsku.

 

 

The washington post: Zelenski
spreman da pređe crvenu liniju!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predlagao je i svojima i Zapadu napad na rusku teritoriju i ruske gradove oko Ukrajine.
The Washington Post je objavio, pozvavši se na saznanja i dokumente do kojih su došli američki obaveštajci, kako Zelenski ni danas ne odustaje od ideje o udarima po ruskoj teritoriji, a ne samo oblastima koje Kijev i Zapad smatraju „okupiranim".

Ukrajina očekuje isporuku više
od stotinu nemačkih dronova Vector

 

 

Kijevski režim očekuje isporuku više od stotinu nemačkih bespilotnih letelica (UAV) Vector. Ovo prenosi Telegram kanal ukrajinske obaveštajne službe.
Ęako navodi agencija, ukrajinski obaveštajci dobiće više od stotinu dronova Vector u okviru ugovora između ukrajinskog Ministarstva odbrane i nemačke proizvodne kompanije Quantum-Systems GmbH.
„Ovo je već druga serija dronova Vector za ukrajinsku vojsku, koju finansira Vlada SR Nemačke. U avgustu 2022. Ukrajina je naručila i dobila 33 nemačka bespilotna letelica istog modela, koji su svedočili o njihovoj visokoj efikasnosti na bojnom polju", navodi se u saopštenju ukrajinske obaveštajne službe.
Ovaj dron može da postigne brzinu do 72 km/h i da ostane u vazduhu do 120 minuta.

Bitka za Kuzemovku

Na Svatovskom sektoru fronta već duže vreme traju neprijateljstva u oblasti Novoselovskog i Kuzemovke.
Prvo naselje su ruske trupe napustile, jer se pretvorilo u ruševine koje je neisplativo kontrolisati. Odbrana divizije 1. tenkovske armije zauzeta je u šumskim plantažama istočno od železničke pruge.
Prema ruskim izvorima, juče su ceo dan ukrajinske formacije pokušavale da istisnu jedinice ruske armije sa linije odbrane zapadno od Kuzemovke. I, navodno, delimično su uspeli.
U štabu Zapadne grupe snaga se ne zna ništa o napuštanju naselja, tako da možemo samo pretpostaviti da se zapravo ne radi o napuštanju sela, već prelasku na rezervne odbrambene linije.

Raketiran Donjeck

Ukrajinska vojska granatirala je u nedelju popodne Kijevski rejon Donjecka. Ispaljeno je 10 raketa iz višecevnih raketnih sistema, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ruski tenkovi i artiljerija košmar za VSU

Vraćajući se iz Artjomovska, ukrajinski vojnici su za Njujork tajms pričali o užasu ruskih tenkova i stalnom artiljerijskom granatiranju.
-Imamo noćne more o ruskim tenkovima. <...> Artiljerijska vatra, raketni i vazdušni udari ne prestaju ni na minut. Svaki metar grada je pod vatrom, citiraju novinari komandanta ukrajinske 24. motorizovane brigade.
Prema rečima vojnika Oružanih snaga Ukrajine, njima su u gradu preko potrebni protivtenkovski raketni sistemi tipa „Džavelin" kako bi odbili rusku vojsku.
 

RUSIJA PRETRPELA OGROMAN GUBITAK KOD BAHMUTA! Ruski pukovnici poginuli u borbama tokom ukrajinske ofanzive!

 

Foto: Tanjug/AP

 

KADA RUSKI VOJNIK SHVATI KO MU SMEŠTA, RAZBIĆE GA! Prigožin nikad brutalniji prema vojnom rukovodstvu! "Oni, iz kancelarija u mahagoniju..."

 


Američki Institut za proučavenja rata (ISW): Ukrajinci imaju značajnih uspeha kod Bahmuta

Ruske vlasti kažu da Ukrajinci sprovode velike napade u i oko Bahmuta, ali da ih ruske snage uspešno odbijaju.

Institut tvrdi da Ukrajinci imaju značajnih uspeha u ovim operacijama. ISW piše kako su ukrajinske snage u posednja tri dana oslobodile desetak kvadratnih kilometara teritorija u okolini ovog grada.

 

 

SLOMIĆEMO RUSIJU VEĆ OVE GODINE! Zelenski i Šolc uputili zastrašujuće pretnje Moskvi! "Povucite se..."

 

 

Ruski dronovi-kamikaze "lancet" razaraju ukrajinsku tehniku

 

 

 

 

Posledice ruskog napada na skladište u Ternopolju

 

 

 

 

Šolc: Pomogli smo Ukrajinu sa 17 milijardi evra


Za nešto više od godinu dana Nemačka je pomogla Ukrajini sa 17 milijardi evra, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Volodimirom Zelenskim.

Prema njegovim rečima, od početka oružanog sukoba, „samo bilateralna (ne uzimajući u obzir udeo Berlina u zajedničkim paketima sa drugim državama) podrška Ukrajini iznosila je 17 milijardi evra“.

Foto: Tanjug/AP

- I stvorili smo uslove da se u narednim godinama nastavi sa pružanjem ove pomoći - rekao je Šolc.

Zelenski je takođe potvrdio iznos podrške, navodeći 11 milijardi evra opšte, vojne i humanitarne pomoći koju je Berlin pružio od početka godine.
 

 

ODLIČNE VESTI ZA RUSE! AKO ODRŽI OBEĆANJE... Zelenski odustao od najgoreg scenarija za Moskvu?! "Nemamo ni snage, ni oružja..."

 


Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

◾ U području Ternopolja i Petropavlovke, Dnjepropetrovska oblast, granatirane su privremene baze ukrajinskih snaga i skladišta. Cilj je postignut: svi objekti su pogođeni.

◾ Komandir Vjačeslav Makarov, koji je komandovao snagama u području sela Krasno, DNR, preminuo je od rana, zadobijenih tokom odbijanja napada Oružanih snaga Ukrajine. Motorizovana brigada je odbila napad. Gubici neprijatelja su iznosili oko 200 poginulih i ranjenih vojnika;

◾ Jurišni odredi, uz podršku Vazdušno-desantnih snaga Rusije, nastavljaju borbe za zapadne četvrti Bahmuta. Svi vojnici koji su se istakli u borbama su dobili državne nagrade;

◾ Severno i južno od Bahmuta neprijatelj je u više navrata pokušavao da probije odbranu ruskih trupa. Zamenik komandanta korpusa za vojno-politički rad, pukovnik Brovko, herojski je poginuo odbijajući napade.

◾ Gubici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledar-Bahmuta premašili su 400 poginulih i ranjenih vojnika;

◾ Ruska 200. Motorizovana brigada odbila je šest napada istočno od Bogdanovke u DNR, uključujući jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine, koje su brojale više od 100 ljudi;

◾ Oboren oborila ukrajinski lovac Su-27 u blizini Novogrodovke, DNR.
 

 

(VIDEO) PUTINU PREKIPELO! RUSI SPALJUJU ZAPAD UKRAJINE! Ukrajinci otkrili kako su Rusi razorili ključna skladišta oružja!

 

Foto: Reuters/Printscreen Twittter

 

Ukrajinski piloti stigli u Veliku Britaniju


Ukrajinski piloti stigli su u Veliku Britaniju na obuku upravljanja lovcima F-16, saopštio je zvanični predstavnik Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

- Komanda ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva već je odabrala nekoliko desetina ukrajinskih pilota koji će proći obuku za letove na višenamenskim lovcima F-16. Odabrani su najbolji ukrajinski piloti koji govore engleski i imaju borbeno iskustvo - rekao je Jurij Ignat za Kijev Post.

Precizirano je da će Velika Britanija biti prva zemlja koja će početi da obučava ukrajinske pilote.

Predstavnik Vazduhoplovstva je naglasio da čim Ukrajina završi obuku, zemlja će konačno preći na njih. Pre slanja na obuku, piloti su trenirali na virtuelnom simulatoru.
 

 

ŠOK ANKETA! UKRAJINA GUBI PODRŠKU U NEMAČKOJ I AUSTRIJI! Više od polovine ispitanih za pregovore sa Rusjiom, sve manje veruju u pobedu Kijeva!

 

 

Ruski artiljerci osujetili pokušaj rotacije ukrajinskih trupa


Ruski artiljerci osujetili su dva pokušaja ukrajinskih trupa da izvrše rotaciju u području ​​Kamenke i Berestova u Harkovskoj oblasti, rekao je Sergej Žibinski, portparol grupe Zapad, Ministarstva odbrane Rusije.

Pored toga, u selu Peščano, artiljerci su uništili američku samohodnu haubicu M109 „Paladin“, a u području Kislovke i Stepove Novoselovke – dve posade minobacača.
 

 

 

AMERIČKI MEDIJI RASKRINKALI ZELENSKOG?! Vašington post objavio stravične planove kijevskog režima! "Okupiranje gradova, raketiranje..."

 

 

Zelenski razgovarao sa nemačkim predsednikom


Volodimir Zelenski razgovarao je u Berlinu sa nemačkim predsednikom Frank Valterom Štajnmajerom.

Prema pisanju lista Bild, Zelenski je iz Rima stigao u Berlin vojnim avionom nemačkog ratnog vazduhoplovstva, u pratnji lovaca „Eurofajter”.

"U najizazovnijem vremenu u savremenoj istoriji Ukrajine, Nemačka je pokazala da je naš istinski prijatelj i pouzdan saveznik koji je odlučno uz ukrajinski narod u borbi za obranu slobode i demokratskih vrednosti. Zajedno ćemo pobediti i vratiti mir u Evropu", napisao je Zelenski u knjigu gostiju nemačkog predsedništva.


Ukrajina je objavila novu procenu ruskih žrtava
 

 

 

 

DRAMA! TUPOLJEVI I SUHOJI BLIZU AMERIKE! NORAD lovcima F-16 i F-22 presreo ruske avione usred velike vojne vežbe!

 

 

Artiljerija DNR uništava živu silu ukrajinskih snaga

 

 

 

 

AKO NE KAZNE RUSIJU, UKRAJINSKI SCENARIO PRETI I DRUGIM REGIONIMA?! Iz Japana stiglo upozorenje zbog vojne saradnje Pekinga i Moskve!

 


Rad artiljerijskih jedinica Vazdušno-desantnih snaga ruske armije

Artiljerijske jedinice samohodnih topova 120 mm 2S9 „Nona“ Vazdušno-desantnih snaga uništile su vatrene položaje artiljerijskih posada i rezervi ukrajinskih snaga u južnom sektoru specijalne vojne operacije.
 

 

 

RUSI IMAJU ODGOVOR NA OLUJNU SENKU! Stručnjaci otkrili na koji način britanski projektili mogu postati ogromna pretnja!

 

 

Ruska vojska preuzela vatrenu kontrolu nad autoputom kod Avdejevke


Ruska vojska preuzela je punu vatrenu kontrolu nad delom autoputa kod sela Novokalinovo kod Avdejevke, rekao je Sputnjiku borac grupe Jug.
 

Ruski artiljerci uništili privremene baze ukrajinskih trupa


Ruski artiljerci su uništili dve privremene baze ukrajinskih trupa u području Kamensko i Novodanilovka u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik portparol grupe Istok Aleksandar Gordejev.

Uništena je haubica Msta-B u području Temirovke.

Pored toga, u pravcu Zaporožja, vojska je odbila napad višecevnim raketnim bacačem "hajmars": protivvazdušni raketni sistemi Buk oborili su tri projektila.
 

 

(VIDEO) UKRAJINCI SNIMILI RAZARANJE NEVIĐENIH RAZMERA! Rusi udarili svim silama na Hmeljnicki, eksplozivni talas oštetio stotine zgrada!

Foto: Printscreen Twitter

 

Analiza situacija u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata:

▪️ Ruske trupe nastavljaju kopnene napade severoistočno od Kupjanska i severozapadno od Svatova.

▪️ Ruske snage su napredovale u okviru Bahmuta i nastavljaju ograničene ofanzivne operacije duž linije Avdejevka-Donjeck.

▪️ Ruske trupe gađale su na položaje Oružanih snaga Ukrajine na jugu Ukrajine, zapadno od Huljajpolja.

 

 

 

ŠTA SPREMA ZELENSKI SA NEMCIMA?! Lider Ukrajine iz Berlina poslao jasnu poruku! "Oružje, moćan paket..."

 

 

Grupa "Vagner" zapaljivom municijom gađa ukrajinske položaje u Bahmutu

 

 

 

Eksplozije i uzbuna u više oblasti Ukrajine

Ruske snage uništavaju skladišta sa municijom i gorivom za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Udarac je zadat na objektu u industrijskoj zoni, potvrdio je pogodak šef Ternopoljskog regionalnog veća.

 

 

Kakva je meta uništena još nije saopšteno, a nadležni preciziraju da je projektil pogodio objekat „u industrijskoj zoni”. Verovatno se radi o municiji koje su ukrajinske snage držale u fabrici, pišu ruski mediji.

Eksplozije kod Kijeva, PVO pokušava da obori ruske mete

 

 

Snažne eksplozije i u Harkovu. Raketni napad je izveden na mete u gradu. Šef harkovske regionalne administracije izvestio je o granatiranju Harkova i njegovih predgrađa.

Izveštaj Oružanih snaga Ukrajine: "Napredujemo kod Bahmuta"

Ukrajinske trupe odbile su 40 napada u četiri pravca u Donbasu. Bahmut i Marjinka ostaju u epicentru borbi.

Ovo je objavljeno u subotu, 13. maja, u večernjem rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Glavno iz rezimea komande:

1. U epicentru neprijateljstava - Bakhmut i Marinka. U pravcu Bahmuta, Oružane snage Ukrajine ne samo da su se branile, već su i napredovale.

2. Odbijeno je oko 40 napada u sledećim pravcima: Kupjansk - u regionu Novoselovskog i istočne periferije Stelmahovke; Bahmut - u Bahmutu i ​​u pravcu Bogdanovke i Bele Gore;

Avdejevka - u oblasti Avdejevke; Marjinka - u oblasti ​Marjinke.

3. Na Volinskom, Poleskom, Severskom, Slobožanskom, Limanskom, Šahtjorskom, Zaporoškom i Hersonskom pravcu situacija se nije bitno promenila.

4. Ruska vojska je lansirala jednu raketu (na Nikolajev) i 66 vazdušnih udara, izvršila oko 70 napada iz MLRS-a.

5. Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine izvršilo je devet udara. PVO je oborila 18 od 22 ruske bespilotne letelice Šahed-136/131, kao i dva neprijateljske izviđačke bespilotne letelice tipa Orlan-10.

Maljar: Oružane snage Ukrajine napreduju po bokovima Bahmuta

Ukrajinske trupe napreduju u dva pravca u gradu Bahmutu, ali je situacija u centru grada komplikovanija, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

- Zahvaljujući kompetentnom planiranju komande i hrabrosti naših boraca, neprijatelj nije u stanju da preuzme grad pod svoju kontrolu - napisala je ona na svom kanalu na Telegramu.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su se ruske snage povukle sa pozicija sa južnog kraka Bahmuta u prethodna četiri dana.

Prilikom povlačenja, ukrajinska vojska povratila je bar jedan kilometar teritorije, dodaje se u britanskom obaveštajnom izveštaju, preneo je Rojters.

- Oblast ima određeni taktički značaj jer je predstavljala ruski mostobran na zapadnoj strani kanala Donjec-Donbasa, koji označava liniju fronta kroz delove sektora - dodaju iz Londona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miro

pre 1 godinu

Znajući koliko su ukrajinci skromni i uviđajni,kad se tiče procene ruskih žrtava i uništenja vojne tehnike treba najmanje dodati 50% više. Tako naprimer ako ukrajinci kažu da je ubjeno 200000 Rusa treba dodati još100000 ukupno 300000. tako i za vojnu tehniku 2600 uvečati za 1300 aviona.

Tandrcak

pre 1 godinu

Poginuli su u borbama kod Bahmuta, ruski pukovnik Vjeceslav Makarov komadant 4. motorizovane brigade kod mesta Krasne ( tesko ranjen podlegao je povredama) i pukovnik Jevgenij Brovko ( izresetan parcadima granate). Zvanicno saopstenje ruskog Ministarstva odbrane danas ujutro. a. motorizovana brigada izgubila je u borbama preko 500 poginulih i ranjenih vojnika i 120 zarobljenih ( nestalih). Ukrajinska diverzantska grupa koja se nalazla iza linija u zoni Severska zarobila je i "prosvercovala" na svoju teritoriju rusko vozilo ( kamion) sa 5 dronova lancet, zarobljena 2 vojnika operatora i 4 vojnika obezbedjenja. Australija namerava da donira Ukrajini 46 borbenih aviona F-18A Hornet ( osnovna verzija na nivou MiG-29M), samo se ceka odobrenje iz SAD...avioni su konzervirani vec 6 godina zato sto Australija kupuje nove F-35 ( vec su dobili 32 komada) Ruska avijacija , klizecim bombama FAB-500 uspela je da unisti 2 samohodne haubice 155mm Crab i top 125mm sprut kao i nekoliko transportnih vozila ( kamiona)

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija