• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.05.2023

15:28

AKO POBEDI, BIĆE PRVI ALAVIT NA ČELU TURSKE! Ko je Kemal Kiličdaroglu, glavni protivnik Erdogana na predsedničkim izborima?

Tanjug/AP

Vesti

AKO POBEDI, BIĆE PRVI ALAVIT NA ČELU TURSKE! Ko je Kemal Kiličdaroglu, glavni protivnik Erdogana na predsedničkim izborima?

Podeli vest

Kemal Kiličdaroglu je prvi političar u Turskoj, predsednik Narodne alijanse, koji Redžepu Tajipu Erdoganu može da ugrozi mesto predsednika. Otkrivamo najzanimljivije činjenice o glavnom opozicionaru.

Kemal Kiličdaroglu se rodio 17. decembra 1948. godine u gradu Tunčeli na istoku Turske. Otac mu je bio oficir, a majka domaćica.

Političar je tokom kampanje izjavio da pripada religioznoj manjini alavita. U slučaju da pobedi na predsedničkim izborima, on će biti prvi predstavnik alavita na čelu zemlje u kojoj dominiraju sunitski muslimani.

Nakon što je završio Ekonomski fakultet, radio je u Ministarstvu finansija Turske, a 1983. godine je postao zamenik direktora Generalne uprave za prihode Ministarstva finansija. Tokom 1991. godine je postao generalni direktor Fonda za socijalnu zaštitu zanatlija i malih preduzetnika, a godinu dana kasnije je bio direktor Fonda za socijalno osiguranje.

Kiličdaroglu je 1999. godine napustio državnu službu i napustio politiku. List „Ekonomik trend“ ga je 1994. godine proglasio „državnim činovnikom godine“.

Tri godine je posvetio predavanju i preduzetničkoj aktivnosti, od 1999. godine do 2002. godine je radio kao profesor na Univerzitetu Hadžetepe u Ankari, a zatim kao član saveta direktora banke „Turki is bankasi“.

Kiličdaroglu je 2002. godine postao član Narodno-republikanske partije i poslanik Velike narodne skupštine Turske. Nakon toga je ponovo izabran, a 2007-2010. godine je bio lider parlamentarne frakcije NRP i zamenik predsednika partije. Partiju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk 1923. godine.

Predsednik Narodne-republikanske partije je postao 2010. godine. Podrška Kiličdarogluu u okviru partije je pobila sve rekorde: za njega je glasalo 1246 ljudi od 1250. Međutim, on nikada nije postao kandidat partije na predsedničkim izborima u Turskoj do ove godine.

Jedini put se Kiličdaroglu kandidovao na izborima za gradonačelnika Istanbula 2009. godine i izgubio od kandidata vladajuće Partije pravde i razvoja sa 36,8 odsto glasova. Njegov suparnik Kadir Topbaš je imao 44,7 odsto glasova.

Za to vreme, dok je bio na čelu partije, ona ni jednom nije uspela da pobedi Redžepa Tajipa Erdogana na predsedničkim i parlamentarnim izborima. Najveći uspeh su bili lokalni izbori 2019. godine, kada je kandidat NRP-a pobedio na izborima za gradonačelnika u Ankari i Istanbulu.

Više od mesec dana je političar čekao potvrdu kao jedini kandidat Narodne alijanse zbog toga što je manje popularan od svojih kolega gradonačelnika Istanbula i Ankare Ekrema Imamoglua i Mansura Javaša.

Neslaganja oko kandidature Kiličdaroglua su dovela do toga da je lider „Dobre stranke“ (druga po veličini snaga u koaliciji od šest partija) Meral Akšener izjavila da je napustila koaliciju, ali se vratila nekoliko dana kasnije pod uslovom da Imamoglu i Javaš postanu potpredsednici u slučaju da pobedi Kiličdaroglu. Zvanično je postao kandidat Narodne alijanse 6. marta 2023. godine.
Kiličdaroglu je u braku od 1974. godine, ima dve ćerke i sina.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija