• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

15.05.2023

13:05

CRNI DAN ZA MOSKVU! NATO UMEŠAN U OBARANJE RUSKIH LETELICA?! Otkriveno kako su Ukrajinci uništili celu jurišnu letačku grupu!

Reuters/google earth

Vesti

CRNI DAN ZA MOSKVU! NATO UMEŠAN U OBARANJE RUSKIH LETELICA?! Otkriveno kako su Ukrajinci uništili celu jurišnu letačku grupu!

Podeli vest

Spekuliše se da je ukrajinska mobilna PVO jedinica uz logističku podršku NATO postavila zasedu i ruske pilote uhvatila spuštenog garda na koridoru koji su oni često koristili za nalete i dejstva na istočnom frontu.

Protekla subota će ostati upisana crnim slovima kao jedan od najgorih dana od početka sukoba što se tiče ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Naime, kako je preneo Rojters, pozivajući se na dnevnik Komersant, Ukrajinci su tog dana Rusima oborili dva borbena helikoptera i dva aviona lovca. Radi se o helikopterima tipa "Mi-8", od kojih je jedan bio posebno modifikovan i opremljen za elektronsko izviđanje i ratovanje, a oboreni su još i borbeni avioni tipa "Su-34" i "Su-35".

Popularni ruski vojni bloger Vojenij Osvedomitelj navodi da su Ukrajinci bliže frontu dovukli neki od PVO sistema koji su dobili od zapadnih zemalja i da su njim dejstvovali. Da situacija bude gora po rusku stranu, izgubljeni su životi sedmorice pilota i operatera.

 

 

Ruski dnevnik prenosi da je praktično eliminisana cela ruska jurišna letačka grupa koja je krenula u borbenu misiju u regionu Černigov.

- Prema preliminarnim podacima, trebalo je da avioni izvrše raketni i bombaški napad na ciljeve na istoku Ukrajine, dok su helikopteri poslati kao podrška uz eventualno angažovanje na izvlačenju pilota ukoliko avioni budu oboreni - navodi Rojters.

Drugi ruski mediji su preneli vesti o rušenju letelica, navodeći da nema podataka o uzroku njihovog pada. Agencija TASS je prenela da se avion "su-34" srušio nedaleko od gradića Klinci, koji je oko 40 kilometara od ukrajinske granice.

Posle prvog obaranja helikoptera ruski blogeri su navodili da se radi o prijateljskoj vatri, ali nakon što su oborene još tri letelice, postalo je jasno da je u pitanju precizno izvršena operacija Ukrajinaca.

Bez napada na teritoriju Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče u Berlinu da je cilj kontraofanzive koju njegova zemlja priprema da oslobodi teritorije koje je okupirala Rusija, a ne da napadne teritoriju te zemlje.

Foto: Tanjug/AP

On je tokom konferencije s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom rekao da je cilj njegove zemlje da oslobodi teritorije unutar svojih međunarodno priznatih granica. Šolc je rekao Zelenskom da će Nemačka podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ivan

pre 11 meseci

Samo neka obaraju. Neka se nosi patuljak zdepasti u tri lepe

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija