• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/newsweek

16.05.2023

07:44 >> 07:53

HILJADE RUSKIH LOVACA I BOMBARDERA SPREMNO ZA BORBU PROTIV NATO! Američki general sasuo istinu u lice Zapadu! "Navodna propast ruske vojske..."

AP/Photo

Vesti

HILJADE RUSKIH LOVACA I BOMBARDERA SPREMNO ZA BORBU PROTIV NATO! Američki general sasuo istinu u lice Zapadu! "Navodna propast ruske vojske..."

Podeli vest

General Kristofer G. Kavoli, komandant američkih snaga u Evropi, upozorio je da ruska vojska i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju NATO savezu uprkos tome što je "naletela na velike probleme" tokom rata u Ukrajini.

Govoreći na konferenciji Lenart Meri u Talinu, Estonija, u nedelju, Kavoli je pozvao zapadne posmatrače da ne prenagljuju sa zaključcima na osnovu ponovljenih neuspeha ruskih kopnenih snaga u Ukrajini.

- Navodna propast ruske vojske u Ukrajini je nešto što se mora pažljivo proučiti. Nije bilo ravnomerno. Veoma je lako videti i pomisliti da je ruska vojska kolabirala, ili da je u velikoj nevolji. Ali u stvari, bila je neujednačena - rekao je Kavoli. Kopnene snage su u velikoj meri erodirane, naišle su na velike probleme. I izgubili su mnogo ljudi, izgubili su mnogo opreme.

S druge strane, oni su takođe eliminisali mnogo ljudi. I znate, ruska vojska, kopnena snaga, danas je veća nego što je bila na početku ovog sukoba. Dakle, i dalje postoji.

- Vazduhoplovstvo je izgubilo manje od 100 lovaca i bombardera. Preostalo im je oko 1.000. Mornarica nije izgubila skoro ništa, sajber nije izgubio ništa, svemir nije izgubio ništa. Tako da zaista, kada govorimo o ruskoj vojsci, moramo da proučavamo u svim domenima. I moramo biti spremni da se nosimo sa ruskom vojskom u budućnosti u svim domenima - dodao je on. Obim gubitaka ruskog osoblja u Ukrajini ostaje nejasan.

Foto: AP/Photo

Kijev tvrdi da je „likvidirao“ skoro 200.000 ruskih vojnika od početka invazije u punom obimu 24. februara 2022. Procena uglavnom odgovara američkoj proceni od skoro 200.000 ruskih mrtvih i ranjenih u istom vremenskom periodu.

Dok je Kavoli govorio, pojavili su se izveštaji o nedavnim dostignućima Ukrajine oko razorenog grada Bahmuta u Donjecku, koji dolaze uoči očekivane ukrajinske prolećne kontraofanzive. Njuzvik je kontaktirao rusko Ministarstvo odbrane da zatraži komentar.

Evropski zvaničnici su ranije rekli da su elitne ruske jedinice, uključujući one koje su istorijski raspoređene duž granica NATO-a kao deo avangarde za hipotetičku invaziju pretrpele gubitke između 30 i 40 procenata. Neke takve jedinice se rekonstituišu uz pomoć ruskih "delimičnih mobilizacija“, ali će gubitak iskusnih mlađih oficira i profesionalnih trupa po ugovoru značiti da ove jedinice verovatno deluju sa smanjenom snagom i nižim ukupnim sposobnostima.

Foto: AP/Photo

Zahtevi rata primorali su Moskvu da premesti trupe iz pograničnih regiona u Ukrajinu. Kavoli je rekao da je nejasno koliko bi moglo biti potrebno da se Rusija vrati na predratnu snagu, ali da relativno zdravlje vazdušnog i pomorskog naoružanja Kremlja znači da i dalje postoji opasnost od proširenog rata.

- Koliko će biti potrebno da se obnova izgradi? Pitanje je: Koliko će vremena trebati da se obnovi da bi se šta uradilo?“ rekao je general. "Oni su danas sposobni da ostvare ciljeve. Mislim da neće biti prekidača za svetlo koje se pali ili gasi sada. Moramo da znamo da moramo da budemo spremni. "Moraćemo da budemo spremni preko kontinuuma odavde ići napred da branimo naše nacije, a u slučaju alijanse da branimo teritoriju država saveza - dodao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 11 meseci

nemaju mogućnost da uspostave zračnu nadmoć nad ukrajinom a ne da se bore protiv NATO saveza u zraku :D

mate

pre 10 meseci

pa jedino u nasim novinama rusi pobedjuju,dok svaki dan po nasim vestima gine i po 20 hiljada ukrajinaca,nemojte biti smesni rusija je na izdisaju a vi pisite budalastine

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17