• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

16.05.2023

20:51

"SAMOUBISTVO" VLADIMIRA ZELENSKOG! Ako napadne, napašće direktno NATO, a zna se gde to vodi! Sabotaža na "Družbi" nikako nije dobra zamisao

AP/EPA

Vesti

"SAMOUBISTVO" VLADIMIRA ZELENSKOG! Ako napadne, napašće direktno NATO, a zna se gde to vodi! Sabotaža na "Družbi" nikako nije dobra zamisao

Podeli vest

Planovi predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o sabotaži naftovoda "Družba" mogli bi da izazovu odgovor NATO-a, jer se ovakav potez može kvalifikovati kao čin agresije protiv Mađarske koja je članica Alijanse, izjavio je stručnjak za bezbednosna pitanja i ekonomiju Djerd Nogradi.

- Oni žele da napadnu državu Alijanse, a dizanjem u vazduh naftovoda stvorili bi probleme za industrijski sektor Mađarske i zemlju doveli u tešku situaciju - kazao je Nogradi za mađarski list "Mađar nemzet", komentarišući članak "Vašington posta", u kojem se navodi da je Zelenski tajno planirao napad na "Družbu", ruska sela i teritoriju iza linije fronta kako bi izazvao dodatne probleme za Moskvu. 

"Vašington post" navodi da je, prema informacijama iz procurelih dokumenata Pentagona, imidž predsednika Ukrajine, iza zatvorenih vrata, zapravo u potpunoj suprotnosti sa realnom situacijom. U zapadnoj javnosti on je predstavljen kao miroljubivi lider, ali dokumenti Pentagona ukazuju na to da se radi o osobi "sa izrazito agresivnim crtama ličnosti". 

U dokumentu iz sredine februara navodi se da je Zelenski tokom razgovora sa potpredsednicom ukrajinske vlade Julijom Sviridenko predložio da se izazove eksplozija na naftovodu "Družba" i tako "uništi industrija mađarskog premijera Viktora Orbana, čiji se rad najvećim delom zasniva na ruskoj nafti". 

Foto: youtube.com/printscreen

Naftovod "Družba"

Mađarski stručnjak za bezbednosna pitanja podseća da, u skladu sa Članom 5 ugovora NATO-a, Alijansa ima obavezu da odgovori u slučaju bilo kakvog napada na bilo koju od zemalja članica i dodaje da je Ukrajina potpisnica Ugovora o Energetskoj povelji, što je obavezuje da omogući bezbedan transport energenata, čak i ako je u vojnom sukobu sa drugom zemljom. 

Naftovod "Družba" ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najduži naftovod na svetu. Izgrađen je šezdesetih godina prošlog veka, nakon što je u zemljama Istočne Evrope došlo do povećane proizvodnje, što je za sobom povuklo i sve veću potražnju za energentima. Južni krak "Družbe" prolazi kroz Mađarsku, čime se ova zemlja snabdeva crnim zlatom. 

Centar upravljanja delom naftovoda koji prolazi kroz teritoriju Rusije danas se nalazi u gradu Brjansku, odnosno, istoimenoj Brjanskoj oblasti, koja je locirana tik uz granicu sa Ukrajinom, što je čini čestom metom napada Kijeva. 

Osim što je "Družba" bitna za Mađare, ovaj naftovod mogao bi postati bitan i za Srbiju. Pre nešto manje od sedam dana, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto najavio je da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban dogovorili o izgradnji naftovoda koji bi se priključio na "Družbu" i tako i Srbiji obezbedio direktno snabdevanje ruskom naftom preko ovog naftovoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija