• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

17.05.2023

06:52

AMERIKANCI PRIZNALI PORAZ "PATRIOTA!" Kijev u potpunom šoku, razmatra se povlačenje PVO sistema!

Reuters/AP

Vesti

AMERIKANCI PRIZNALI PORAZ "PATRIOTA!" Kijev u potpunom šoku, razmatra se povlačenje PVO sistema!

Podeli vest

SAD procenjuju oštećenja odbrambenog raketnog sistema patriot nakon ruskog napada u blizini Kijeva, piše Si-En-En.

Sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje "patriot" najverovatnije je oštećen, ali nije potpuno uništen u ruskom napadu u blizini Kijeva, rekao je američki zvaničnik za Si-En-En.

SAD i dalje procenjuju stepen oštećenja, rekao je zvaničnik navodeći da će tek odrediti da li ukrajinske snage treba u potpunosti da povuku sistem, ili da ga poprave na licu mesta.

Upitan za komentar, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost preusmerio je Si-En-En na ukrajinsku vladu, ali je ukrajinska vojska odbila da komentariše gađanje sistema "patriot". 

- Ne možemo da komentarišemo ovo. Suzdržaćemo se od komentarisanja ruskih izvora - rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat.

Ruski hipersonični sistem "kindžal" uništio je američki protivvazduhoplovni raketni sistem "patriot" u Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Napad je izvršen visokopreciznim udarom.

Rusija je izvela integrisani napad na ciljeve u Kijevu u ranim jutarnjim satima koji je, prema izjavama ukrajinskih vojnih zvaničnika, bio potpuno drugačiji zbog do sad neviđenog intenziteta.  

"Kindžal" je ruska hipersonična raketa koja je u upotrebi od 2017. godine. Može da putuje brzinom do 12 maha (oko 14.800 km na sat), dok izvodi manevre izbegavanja, za koje se veruje da omogućavaju da izbegne svaku postojeću PVO.

Prošle nedelje su ukrajinski zvaničnici objavili da je sistem "patriot", koji su dobili od Amerike, uspeo da obori "kindžal" raketu iznad Kijeva. Moskva nije zvanično komentarisala te tvrdnje, ali je visoki izvor u ruskom Ministarstvu odbrane rekao za "RIA Novosti" da je to bila samo pusta želja Ukrajinaca.

Kako piše Si-En-En, američki zvaničnici veruju da je ruska vojska uspela da uhvati signale koje emituje patriot, što im je omogućilo da gađaju sistem pomoću hipersonične rakete. 

Pored toga, navodi se u tekstu, za razliku od nekih protivvazdušnih odbrana kraćeg dometa koje su obezbeđene Ukrajini, a koje su pokretnije i teže za gađanje, patriot je glomazan i stacionarni sistem, što omogućava ruskim snagama da ga vremenom lociraju.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čarapan

pre 10 meseci

Propaganda Engleske i SAD su zasnovane na uspešnost propagande Nacističke Nemačke plus moderan sankciopritisak na druge zemlje koja treba da pokaže da postoji samo jedna istina.To uvek uspeva kad ratujete sa životima druge zemlje protiv treće za sopstvene interese.međutim drugačije bi bilo kad bi se ratovalo blizu svojih granica

pax_orion

pre 10 meseci

oštećen je JEDAN lanser a ne cijela baterija. i to najvjerovatnije od krhotina oborenog kinđala. ako se ne može popraviti na licu mjesta ide zamjena lansera a baterija će i dalje biti operativna. to putin razmišlja da prestane slati kinđale jer se osramotio sa njima :D

zzz

pre 10 meseci

ovo tvrdi pametnjakovic, koji je ili sef kabineta predsednika Putina, ili moze da mu cita misli ili snove kada sanja. Ostecena baterija od krhtina oborenog kinzala, pa da l si ti normalan.

Vasilije

pre 10 meseci

Ipak posle velikog slavlja u Moskvi stize hladan tus, ipak nije unisten Patriot nego je ostecno samo jedno lansirno vozilo ( sistem ima 4 vozila za lansiranje), i to je osteceno delovima pogodjenog Kindzala, lako moze da se popravi na licu mesta. Oboreno je jos 5 Kindzala, ukupno 6 koji su pali po gradu i okolini ( 1 na stadion Dinama , 1 na Voskresenku, na ulicu Daskejevica gde je ostetio automobile, 1 na Misolovki na ulicu Kascensku, 1 pored sela Stari Petrivci i 1 je pao u Dnjepar kod Lebedivke) Ispade da Patriot je lek za Kindzale, kako se odnosi prema drugim hipersonicnim raketama koje imaju Rusi tek treba da se vidi....

zvonko

pre 10 meseci

Čitam u Alan Fordu, da su Patriote povukli u Nepal. Koristiti će ga za kokošinjac !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija