• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

18.05.2023

06:15

KO STOJI IZA NOVE OPASNE FANTAZIJE ZELENSKOG?! Rusija neće sedeti skrštenih ruku, posledice mogu osetiti i neke evropske zemlje!

Reuters/AP

Vesti

KO STOJI IZA NOVE OPASNE FANTAZIJE ZELENSKOG?! Rusija neće sedeti skrštenih ruku, posledice mogu osetiti i neke evropske zemlje!

Podeli vest

Iza fantazije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se okupiraju ruski gradovi i digne u vazduh naftovod „Družba“ krije se želja Kijeva da uceni Rusiju i postigne neke svoje ciljeve, nanese štetu Moskvi i određenim državama Evrope, kao i da zadobije naklonost svojih gospodara na Zapadu, tvrde ruski vojni stručnjaci.

Međutim, eksperti ne isključuju mogućnost da iza ovog predloga ukrajinskog predsednika ne stoje ni manje ni više nego Sjedinjene Američke Države.

Kako piše „Vašington post“, pozivajući se na dokumenta Pentagona koja su procurela na internetu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predlagao je da se rakete dugog dometa koriste protiv ciljeva u Rusiji, kao i da se okupiraju ruski gradovi. Pored toga, Zelenski je izneo ideju o dizanju u vazduh naftovoda „Družba“, koji se proteže od Rusije do Evrope i doprema, između ostalog, naftu Mađarskoj.

Ovi dokumenti koji su postali javno dostupni opisuju internu komunikaciju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sa visokorangiranim pomoćnicima i komandantima vojske.

Želja za ucenjivanjem Rusije i nanošenjem štete Evropi

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin smatra da se iza predloga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se okupiraju ruski gradovi i digne u vazduh naftovod „Družba“, krije želja za ucenjivanjem Moskve i nanošenjem štete Rusiji i Evropi.

- Zauzimanjem ruskih gradova, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pokušao bi da uceni Rusiju i postigne neke svoje ciljeve. A što se tiče dizanja u vazduh naftovoda „Družba“, Ukrajina bi ovim potezom nanela mnogo štete onim državama Evropske unije koje ne podržavaju ovu zemlju. Među njima je, na primer, Mađarska. Takođe, Kijev bi ovim pokušao i da spreči Rusiju da zarađuje na ovoj nafti -  objašnjava on.

Foto: epa

- Zbog toga i predlaže okupaciju ruskih gradova. I nije isključeno da pod tom okupacijom ukrajinski predsednik nije mislio na zauzimanje Krima, Belgorodske, Rostovske i Kurske oblasti, kao i četiri regiona koji su ušli u sastav Rusije. Ovaj čovek predlaže inicijative koje bi mogle da nanesu maksimalnu štetu našoj zemlji. Pored toga, on nastavlja da se bori sa ruskom državom da bi ispunio želje svojih gospodara. Jednostavno rečeno, ukrajinski predsednik je jedna obična marioneta koja u ovom sukobu nikoga ne štedi, uključujući i Ukrajince - konstatuje Litovkin.

Ruski politikolog Jurij Svetov smatra da Zelenski ima ovakve predloge jer želi da pokuša da nanese maksimalnu štetu Rusiji i pobedi ovu zemlju u sukobu.

- Generalno, san ukrajinskog predsednika, kao i onih koji stoje iza njega je izazivanje napetosti među stanovništvom Rusije. Pored toga, oni žele da izazovu i unutrašnje proteste u ovoj zemlji. SAD imaju želju da naša zemlja bude na njihovoj strani..Da bude njihova marioneta, kao što je sada Ukrajina - objašnjava sagovornik Sputnjika.

Zelenski ispunjava zahteve svojih gospodara

S druge strane, ruski senator Konstantin Dolgov smatra da publikacija „Vašington posta“, u stvari otkriva prave ambicije Sjedinjenih Američkih Država.

- Ne potcenjujte ovakve poruke. Nije tajna da Zelenski ispunjava zahtev Vašingtona. On je spreman da deluje na bilo koji način.... Napadom na ruske teritorije i dizanjem u vazduh naftovoda, SAD bi verovatno pokušale da oslabe ili, kako kažu, strateški „poraze“ Rusiju - objašnjava Dolgov.

Foto: Reuters

Pored toga, ruski senator ne isključuje mogućnost da je ovaj predlog „neka vrsta pokušaja vršenja psihološkog pritiska na Rusiju iz razloga što se protiv nas vodi otvoreni informacioni rat“.

Međutim, Viktor Litovkin ipak ne isključuje mogućnost da je ukrajinskom predsedniku samom pala na pamet ideja o dizanju u vazduh naftovoda „Družba“ i zauzimanju ruskih gradova.

- Ali, nije isključeno da ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog nije savetovao neko iz Sjedinjenih Američkih Država ili Velike Britanije - ističe stručnjak.

Rusija ne sedi skrštenih ruku

Na pitanje da li postoji mogućnost da ukrajinske Oružane snage pokušaju da okupiraju ruske gradove i probaju da dignu u vazduh naftovod „Družba“, Litovkin kaže da se od njih svašta može očekivati.

- U principu, oni čak mogu da pokušaju da uđu u te pogranične gradove i ubiju civile. Ne moraju čak ni da ih zauzmu. Njima je najvažnije da izazovu strah kod ljudi. Međutim, naša zemlja sve radi da ih zaštiti - objašnjava sagovornik Sputnjika.

Aleksej Leonkov naglašava da ruske pogranične gradove čuvaju Oružane snage Rusije.

- Tamo se nalazi linija odbrane, kao i sistemi PVO - ističe on.

Foto: Reuters

Podsetimo, krajem januara, ukrajinski predsednik predložio je „da se izvode napadi na Rusiju“ i „zauzimaju neimenovani ruski pogranični gradovi“. Prema mišljenju Zelenskog, to bi Kijevu dalo „polugu uticaja“ u pregovorima.

Pored toga, ukrajinski lider je izrazio žaljenje što nemaju rakete dugog dometa u Oružanim snagama Ukrajine koje bi mogle da dosegnu do baza na ruskoj teritoriji. Umesto raketa, on je predložio korišćenje dronova protiv ciljeva u Rostovskoj oblasti.

Kremlj je u januaru nazvao izuzetno opasnom čak i diskusiju o mogućnosti isporuka oružja Ukrajini koje bi joj omogućile da udari po ruskoj teritoriji. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je napomenuo da bi to „značilo dovođenje sukoba na novi kvalitativni nivo“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 11 meseci

pa ukrajina odavno udara po ruskom teritoriju. rusi ne mogu ništa po tom pitanju. mogu se samo pjeniti i ništa više.

aleksandar

pre 11 meseci

kad ko god neko nepoznat iz naroda zapreti nekom nekim ubistvom on se odmah hapsi...a gospoda sa zvucnim imenima poznztim u javnosti mogu to da rade i niko nista ne preduzima....dali je to posteno....

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija