• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2023

11:40

SUD OBACIO SARKOZIJEVU ŽALBU! Bivšem predsedniku Francuske potvrđena presuda za korupciju, umesto zatvora - elektronska narukvica!

Reuters

Vesti

SUD OBACIO SARKOZIJEVU ŽALBU! Bivšem predsedniku Francuske potvrđena presuda za korupciju, umesto zatvora - elektronska narukvica!

Podeli vest

Bivšem predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju danas je na Apelacionom sudu u Parizu odbačena žalba na presudu iz 2021. godine za korupciju i trgovinu uticajem i potvrđena kaznu od tri godine zatvora, preneo je Rojters.

U presudi je navedeno da su dve godine suspendovane i da će Sarkozi nositi elektronsku narukvicu, umesto da ide u zatvor godinu dana.

Sarkozi je u sud stigao u tamnosivom odelu i izgledao je nervozno. Pozdravio je svoje advokate i povremeno se osmehivao kada je zauzeo svoje mesto pre početka ročišta.

Prema pisanju Figaroa Sarkozi je prvi bivši predsednik koji je osuđen na zatvorsku kaznu, budući da je njegov bivši mentor Žak Širak 2011. godine osuđen na dve godine uslovne zatvorske kazne u slučaju fiktivnih poslova u Parizu.

Sarkozijev advokat Tijeri Hercog i bivši viši sudija Žilber Aziber takođe su proglašeni krivim za sklapanje "pakta o korupciji" sa njim 2014. godine i osuđeni su na istu kaznu.

Apelacioni sud je takođe izrekao trogodišnju zabranu građanskih prava za Sarkozija, što ga čini nepodobnim za javne funkcije. Državno tužilaštvo je 13. decembra zatražilo uslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine za trojicu optuženih, koji su uvek negirali bilo kakvu krivicu.

Prema pisanju francuskog lista ova odluka je bila očekivana, a Sarkoziju će na jesen ponovo biti suđeno u žalbenom postupku u slučaju "Pgmalion", a preti mu i treće suđenje jer je PNF je u četvrtak zatražio preispitivanje slučaja sumnje da je njegova kampanja 2007. godine bila finansirana iz Libije.

Niži sud je 2021. proglasio Sarkozija krivim za pokušaj da podmiti sudiju nakon napuštanja funkcije i da je trgovao uticajem u razmenu za poverljive informacije o istrazi o finansijama za njegovu kampanju 2007. godine. Sarkozi (68), koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine, negirao je krivicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija