• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

17.05.2023

12:14

VILA U ITALIJI, OFŠOR RAČUNI... ZELENSKOM ZA MIR NUDE PRAVO BOGATSTVO?! Svet u šoku zbog Heršovih otkrića, Evropa više ne može da izdrži rat?!

EPA/AP

Vesti

VILA U ITALIJI, OFŠOR RAČUNI... ZELENSKOM ZA MIR NUDE PRAVO BOGATSTVO?! Svet u šoku zbog Heršovih otkrića, Evropa više ne može da izdrži rat?!

Podeli vest

Evropski lideri su jasno stavili do znanja da ukrajinski predsednik volodimir Zelenski može da zadrži ono što ima, vilu u Italiji i interese u ofšor bankovnim računima, ako postigne mirovni sporazum, saopštio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Nešto se kuva u vladama zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi, koje tradicionalno važe za otvorene prijatelje Ukrajine i neprijatelje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kako navodi Herš, on je pre nekoliko nedelja saznao da je američka obaveštajna zajednica svesna da pojedini zvaničnici u zapadnoj Evropi i Baltičkim zemljama žele da vide kraj sukoba. Oni smatraju da je vreme da Zelenski pristane na pregovore o konačnom rešenju sukoba.

Glavni zastupnici te inicijative su, kako navodi iskusni američki novinar pozivajući se na izvore iz američke administracije, Poljska i Mađarska. "Mađarska je veliki igrač, kao i Poljska i Nemačka, i oni pokušavaju da ubede Zelenskog da promeni stav", rekao je Heršov izvor.

Zelenski nije spreman za kompromis

Zelenski je do sada odbijao te predloge i ignorisao ponude velikih suma novca koje bi mu olakšale da se povuče na svoje imanje u Italiji. Bajdenova administracija ne podržava sporazume koji bi uključivali povlačenje Zelenskog, dok Francuska i Velika Britanija "isuviše duguju" Bajdenu da bi mu se usprotivili.

Američki zvaničnici, ipak, ne mogu da ignorišu ono što je obaveštajnoj zajednici dobro poznato - da Ukrajini ponestaje novca i da će naredna četiri meseca biti ključna. Zemlje istočne Evrope se zalažu sa sporazum, ali još uvek nisu sigurne na koji način da ubede Vašington da obustavi svoju podršku Zelenskom.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski, s druge strane, ubeđuje zapadne zemlje da "ako žele da dobiju ovaj rat, moraju da mu pošalju još novca".

- O svemu tome se govori unutar američke obaveštajne zajednice, ali nije jasno koliko toga dolazi do samog Bajdena i njegovih savetnika. Mi i dalje obučavamo Ukrajince kako da koriste avione F-16, koji će Rusija oboriti čim dođu na ratište. Mejnstrim mediji su i dalje posvećeni Bajdenovom narativu o 'velikom satani' u Moskvi, dok ruska ekonomija prolazi odlično. Evropski problem je to što Bela kuća želi da Zelenski ostane na vlasti, dok drugi, poput Rusije i nekih evropskih zemalja, žele da on ode - rekao je Heršov izvor.

Nije jasno da li je predsednik Bajden uopšte upoznat sa detaljnim saznanjima američkih obaveštajnih službi. Kako piše Simor Herp, svetlu tačku predstavlja šef CIA Vilijam Berns, koji je bio ambasador u Moskvi i koji se protivi nekim od grešaka američke spoljne politike.

- On ne želi da bude pacov na brodu koji tone - tvrdi Heršov izvor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi
Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi

Stravičan masakr dogodio se pre tačno osam godina u Žitištu, kada je Siniša Zlatić u bašti kafića "Makijato" iz automatske puške rafalnom paljbom ispalio 26 metaka i ubio petoro ljudi - bivšu suprugu Dijanu (30), njenog partnera Stevana Jojića (40), Vladimira Mijatovića (40), Jovanu Popović (20) i Vladimira Kosovića (34) i ranio još 22 osobe.

02.07.2024

14:40

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija