• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Informer

17.05.2023

15:37

ERDOGANU PRETI "OBOJENA REVOLUCIJA", OPOZICIJA U TURSKOJ OSPORAVA REZULTATE IZBORA! Ovako je počelo u Ukrajini, Gruziji... U Belorusiji nisu uspeli, ali...

Tanjug/AP

Vesti

ERDOGANU PRETI "OBOJENA REVOLUCIJA", OPOZICIJA U TURSKOJ OSPORAVA REZULTATE IZBORA! Ovako je počelo u Ukrajini, Gruziji... U Belorusiji nisu uspeli, ali...

Podeli vest

Opozicija podnele žalbe zbog navodnih nepravilnosti na više hiljada izbornim mesta širom Turske! Sličan scenari odigran je i u mnogim drugim zemljama žrtvama tzv. obojene revolucije - Ukrajini, Gruziji, Kirgistanu. U svim ovim zemljama predsednici su svrgnuti silom, tačnije na uilici!

Turska opozicija je podnela pritužbe protiv navodnih nepravilnosti na više hiljada izbornih mesta širom Turske nakon izbora održanih u nedelju, na kojima je aktuelni predsednik Redžep Tajiip Erdogan ostvario rezultat bolji od očekivanog.

Visoki funkcioner opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharem Ekrek rekao je da su zabeležene različite nepravilnosti, od samo jednog loše izbrojanog glasa do više stotina njih, prenosi Rojters.

On je rekao da je CHP uložio žalbe na 2,269 izbornih mesta na predsedničkim i 4,825 izbornih mesta na parlamentarnim izborima, koji su takođe održani u nedelju.

Erdoganova AK partija i njeni saveznici iznenadili su istraživače javnog mnjenja i ostvarili stabilnu većinu na parlamentarnim izborima.

Na predsedničkim izborima, Erdogan je osvojio najviše glasova, oko 49,5 odsto, ali ne i većinu, tako da će se u drugom krugu suočiti sa kandidatom ujedinjene opozicije i liderom CHP-a Kemalom Kiličdarogluom, koji je osvojio 44,9 odsto glasova.

Ankete u Turskoj su tradicionalno poznate po tome što nisu preterano pouzdane, rekao je nedavno istraživač i saradnik Instituta za evropske studije Srboljub Peović za RT Balkan.

- Bilo je očekivano da će Erdogan dobiti više glasova, zato što su ankete u Turskoj dosta nepouzdane. One imaju tendenciju da izostave određene grupe stanovnika, poput dijaspore, birokrata i nacionalista, koji nemaju poverenja u ankete. Dobra lekcija su izbori 2018. godine, kada su one promašile skoro sve. Mi pratimo svaki glas, čak i kad on ne menja konačni rezultat - rekao je Ekrek.

Na izborima u Turskoj bilo je ukupno 201,807 biračkih mesta, izjavio je on i dodao da su žalbe podnete u zakonskom roku.

Predstavnici CHP-a su pozvali pre svega mlađe glasače da podrže njihovog kandidata u drugom krugu, tvrdeći da je „prvi krug pokazao da je Erdogan izgubio poverenje koje je tražio".

Podsetimo, sličan scenari odigran je i u mnogim drugim zemlčjama žrtvama tzv. obojene revolucije - Ukrajini, Gruziji, Kirgistanu. U svim ovim zemljama predsednici su svrgnuti silom, tačnije na uilici!

Zapad je pokušao da na identičan način ukloni ilidera Belorusije Aleksandara Lukašenka, ali u tome, za sada, nije uspeo!  

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 1 godinu

Odavno se Erdoganu sve FARBA, izgleda da je u pitanju PUTIN!

Ratko

pre 1 godinu

ETO ERDOGAN SAMO TI LJUBI SIPTARCINE I TE SMRDLJIVCE ,MESTO DA SI STAO ODMAH UZ RUSIJU . OVO JE VEC DRUGI PUT DA TI STOKA NACISTICKA RADE O GLAVI......

Vejo

pre 1 godinu

Није опозиција него Американци.Њима не одговара Ердоган

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobedom nad Rumunijom u Minhenu rezultatom 3:0! Za plasman među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta "lale" će igrati protiv boljeg iz meča u kojem se sastaju Austrija i Turska!

02.07.2024

19:53

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija