• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/yahoo news

19.05.2023

09:41

UŽASNE VESTI ZA RUSE! UKRAJINSKI PILOTI ŠOKIRALI ZAPAD! Pokazali fantastične rezultate na F-16, lovci stižu mnogo ranije nego što se očekivalo?!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

UŽASNE VESTI ZA RUSE! UKRAJINSKI PILOTI ŠOKIRALI ZAPAD! Pokazali fantastične rezultate na F-16, lovci stižu mnogo ranije nego što se očekivalo?!

Podeli vest

Jahu njuz je ekskluzivno došao u posed interne procene američkog vazduhoplovstva u kojoj se zaključuje da bi bilo potrebno samo četiri meseca da se ukrajinski piloti obuče da upravljaju američkim borbenim avionima F-16, što je daleko manje vremena kojeg su zvaničnici Pentagona pominjali.

Dokument je distribuiran brojnim NATO saveznicima koji imaju F-16 i sadrži detaljnu procenu od kraja februara i početka marta u bazi Nacionalne garde Moris u Tusonu, u Arizoni, gde se nalazi 162. eskadrila američkih vazduhoplovnih snaga.

Dvojica ukrajinskih vazduhoplovaca, jedan koji je bio kvalifikovan za MiG-29, drugi za Su-27, nisu, prema proceni, prošli „nikakvu formalnu obuku“ za F-16, osim kratkog upoznavanja. Zatim su testirani na simulatoru letenja, izvodeći „devet događaja simulatora koji pokrivaju ukupno 11,5 sati“.

I Su-27 i MiG-29 su borbeni avioni iz sovjetske ere, koji čine većinu onoga što je ostalo od ukrajinskog vazduhoplovstva. Obojicu ukrajinskih pilota ocenjivala su četiri iskusna instruktora američkog vazduhoplovstva, od kojih je svaki imao hiljade sati leteći F-16.

„Uspešno sleteo avion u scenariju simuliranog plamena“

U proceni, koju je napisao potpukovnik Džered P. Vajt iz 162. eskadrile, zaključeno je da su ukrajinski piloti bili u stanju da izvedu niz „relativno tehničkih“ manevara u svojim simuliranim okruženjima, kao što je sletanje aviona nakon gubitka motora u scenario koji se zove "plamen".

Foto: Pixabay

- Posle samo jedne demonstracije, oba pilota su uspela da uspešno prizemlje avion u scenariju simuliranog plamena iznad glave. Ovo je relativno tehnička veština koja se mora kontinuirano vežbati tokom karijere pilota F-16 - navodi se u dokumentu.

Oba pilota su takođe bila u stanju da „izvedu lažne napade na osnovu parametara saopštenih tokom letenja simulacijom“.

Glavni problem - engleski jezik

Glavni problem u obuci identifikovan u proceni bio je taj što ukrajinski piloti nisu bili zadovoljni kompleksnom avionikom F-16, koja prikazuje informacije na engleskom. Sposobnost korišćenja engleskog jezika se na drugim mestima navodi kao „zabrinjavajuće“, iako ocenjivači navode da je došlo do „primetnog poboljšanja znanja engleskog“ tokom dvonedeljnog perioda za oba ukrajinska pilota.

Foto: Reuters

Nije iznenađujuće što piloti Su-27 i MiG-29 nisu bili upoznati sa letećim američkim standardnim višeavionskim formacijama, pošto su bili obučeni u taktici iz sovjetskog doba. Uprkos ovim nedostacima, u izveštaju se zaključuje da „s obzirom na trenutnu veštinu koju je demonstrirao pilot ukrajinskog vazduhoplovstva, četiri meseca je realan vremenski okvir za obuku“.

Novi pritisak na saveznike da isporuče F-16 Ukrajini

Dokument će povećati pritisak na glavne saveznike Ukrajine, kao što su SAD, od kojih neki tvrde da su zapadni avioni previše sofisticirani i da će stoga trebati predugo da se obuče piloti da bi imali uticaja u ratu između Ukrajine i Rusije.

Na primer, Kolin Kal, odlazeći američki podsekretar odbrane za politiku, govoreći na saslušanju u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma u februaru, tvrdio je da će obuka ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 trajati „oko 18 meseci“. Isto vreme, rekao je tada Kal, biće potrebno za isporuku ovih aviona Ukrajini.

Otkriće da bi Ukrajinci mogli da budu spremni za borbu na F-16 mnogo ranije nego što se očekivalo dolazi u vreme međunarodnog pritiska da se Kijev snabdeva savremenim zapadnim borbenim avionima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rade R

pre 1 godinu

Znači "Rusi su gotovi"! "Bolje" im je onda da se odmah predaju! Jao bre kakve gluposti

lala

pre 1 godinu

Sa tim šlemom na glavi Zelenski izgleda kao "kalimero" još samo da jaukne -nepravda.

zoran

pre 1 godinu

Piloti za F 16 trebaju godine da se obucavaju, a Ukrajinci uspiju za par mjeseci. Obuka je krenula mnogo ranije. Rat se priprema od 2014, a tako i svi drugi piloti oficiri obuka na zapadnopj tehnologiji. Ne svijetli oruzje vec vojnik i njegova sposobnost sta moze da uradi sa istim

Srbin

pre 1 godinu

Dobro I ????? Svaki, ali svaki F 16 koji se pojavi na nebu Ukrajne.... biće oboren sistemom S 400!!!!!!! pratice ga sve do aerodroma... bilo to i u poljskoj... i unistice ga... Ako Poljsak ili NATO zele rat...Nde verujem. Pre verujem da bi bilo isto kao i u Ukrajni... davali bi Poljskoj sve sto mogu, i isli bi dobrovoljci... ali ne bi usli u konflikt sa Rusijom... Pa nije London ili Berlin Glup da bude raketiran!!!!!!!!! zato... tu bi tek pocelo zestoko, jer Rusija tad ne mora da bira ciljeve... niti brine zbog stanovnistva koje nije Rusko...Polako se urusava CARSTVO ZAPADNO!!!!!!!!!! zato se oni i bore,,, nasli budale... jer zapadu Ukrajinac Ili Rus... je 2 manje za njih.

Vlax

pre 1 godinu

ovi ukrajinci glupi kao jugosloveni .. i gore ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17