• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.05.2023

12:37

ZEMLJE G7 NEMOĆNE PROTIV RUSIJE, MOLE KINU DA OBUZDA PUTINA! Pekingu stigao gotovo nemoguć zahtev! "Izvršite pritisak..."

Tanjug/AP

Vesti

ZEMLJE G7 NEMOĆNE PROTIV RUSIJE, MOLE KINU DA OBUZDA PUTINA! Pekingu stigao gotovo nemoguć zahtev! "Izvršite pritisak..."

Podeli vest

Grupa sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) pozvala je danas Kinu da izvrši pritisak na svog strateškog partnera Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine.

U zajedničkom saopštenju, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže "konstruktivne i stabilne odnose" sa Pekingom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno Kini, preneo je AP.

- Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir, zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujući direktne razgovore sa Ukrajinom, naveli su lideri G7.

Saradnja sa Kinom je neophodna s obzirom na njenu globalnu ulogu i ekonomsku veličinu, istakli su lideri G7, pozivajući na zajednički rad na izazovima kao što su klimatske promene, biodiverzitet, dugovi i potrebe za finansiranjem ranjivih zemalja, globalni zdravstveni problemi i ekonomska stabilnost.

Oni su, međutim, izrazili "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde Peking širi svoje vojno prisustvo i preti da će upotrebiti silu kako bi izvršio kontrolu nad Tajvanom.

G7 se ujedinila i u izražavanju zabrinutosti za ljudska prava u Kini, uključujući na Tibetu, u Hongkongu i krajnjem zapadnom regionu Sinđijang, gde je postojanje prinudnog rada višegodišnje pitanje.

Lideri G7 su u saopštenju nastojali i da se suprotstave optužbama da nastoje da spreče uspon Kine kao globalne sile, navodi agencija.

- Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini, niti nastojimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine - navodi se u saopštenju.

Lideri G7 su u petak pozvali sve učesnike sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora da "nastave i u potpunosti sprovode neometano funkcionisanje u svom maksimalnom potencijalu onoliko dugo koliko je potrebno", preneo je Rojters. Ugovor je ranije ove nedelje produžen za još dva meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ratko

pre 11 meseci

OBUZDAJTE CVI SEBE DA BOG DA VAM U KUCI TAKO BILO ,....

pax_orion

pre 11 meseci

Gdje to oni mole kinu??????? rekli su samo ili obuzdajte ruse ili i vama sankcije. nema nigdje da su ih molili

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija