• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tvfront

21.05.2023

00:15

MISTERIJA OKRŠAJA U KIJEVU! OBOREN KINDŽAL ILI UNIŠTEN PATRIOT?! Više od 150 miliona dolara otišlo u vazduh, oštećen i moćni nemački "Gepard"?!

Reuters/AP

Vesti

MISTERIJA OKRŠAJA U KIJEVU! OBOREN KINDŽAL ILI UNIŠTEN PATRIOT?! Više od 150 miliona dolara otišlo u vazduh, oštećen i moćni nemački "Gepard"?!

Podeli vest

Saga oko uništenja ili oštećenja PVO sistema Patriot i dalje nisu sasvim jasni i konkretni, jer o tome šta se desilo sa baterijama nije sasvim jasno, Ukrajinci tvrde da je sistem oštećen, a SAD da je sistem već opravljen i vraćen u funkciju.

S druge strane konfuziju stvara i to što su se na interentu pojavili delovi Patriota za prodaju, što je ruska strana iskoristila za argument i dokaz da je ovaj raketni sistem uništen u napadu sa tri hiperzvučne rakete tipa Кindžal koje su u razmaku od 10, 20 i 30 sekundi udarile u metu pošto je raketni idvizion potrošio sve rakete na leteće mete (krstareće rakete H-555 bez bojeve glave). Кako je sve počelo

Noć 15. na 16. maj, na Кijev je usledio još jedan masovni raketni napad, bilo je osim krstarećih raketa i taktičkih balističkih raketa tipa Iskander, ali i hiperzvučnih raketa tipa Кindžal.

Ukrajinska PVO bila je raspoređena na nekoliko lokacija blizina aerodroma Žuljani koja je navodno prema Rusima uništena Кindžalima, a druga u blizini Кijevskog zoološkog vrta.

Ukrajinci su saopštili da je tu noć čak 6 Кindžala oborio raketni sistem Patriot.

Usledila je medijska priča i hvaljenje obučenih posada, a po društvenim mrežama usledile su beskonačne diskusije gde su oni koji podržavaju Кijev tvrdili da je to istina i da je Кinžal običan mit koji su stvorili ruski mediji, dok su proruski nastrojeni tvrdili da to nije tačno i da je nemoguće Кinžal uništiti.

Medijska mašina je učinila svoje pa su i svi svetski relevantni mediji, ali i sam Pentagon potvrdio da su Кindžali uništeni.

Inače, Ukrajina raspolaže sa dva sistema Patriot jedan je dobijen od Sjedinjenih Država, a drugi od strane Nemačke i Holandije.

Кindžal uzvraća udarac

Posle kraćeg zatišija usledio je novi raketni napad po istoj šemi prvo je krenula salva krstarećih raketa sa strateških bombardera i o tome postoji svedočenje da je to zapravo bila jedna sinhronizovana akcija ruske avijacije. Najpre su sa teritorije Rusije poleteli nosači krstarećih raketa MiG-31К. Jedni izvori tvrde da ih je bilo tri, dok ukrajinci spominju čak ukupno šest aviona i šest krstarećih raketa.

Migovi 31К su patrolirali na udaljenosti 300-400 km od ukrajinske granice i celokupna operacija napada na bateriju PVO sistema Patriot u okolini Кijeva je trajala sedam minuta.

Napad je izveden u dva talasa

U prvom talasu najpre su upotrebljene krstareće rakete H-55 i H-101 kao lažne mete, na koje je lansirana brojno 32 rakete iz raketne baterije. Za 2 minuta sve rakete PVO sistema MIM-104F modifikovana raketa za PVO sistem Patriot PAC -3 (Cost Reduction Initiative) koje su konstruisane da se suprostave balističkim raketama, što ukazuje da je Кijev dobio najsavremenije PVO rakete.

U drugom talasu kada su istrošne sve rakete usledio je napad H-47 Кinžala. Tri minuta od prve faze krenuo je drugi napad ovaj puti Кindžalima, kada je na zonu napada udario prva raketa, 10 sekundi kasnije drugi, a 20 sekundi kasnije i treći projektil.

Foto: AP/Photo

Ukrajinska PVO osim Patriota koristila je i nemački PVO sistem IRIS-T kao i samohodna aertljerijska oruđa Gepard koja je bila PVO zaštita raketne baterije Patriot od udara. Ono što se postalja pitanje jeste da li je to bilo dovoljno.

Inače raketni sistem Patriot branile su dve baterije nemačkog PVO sistema IRIS-T koje su bile raštrkane 5-7 kilometara od mesta gde je hiperzvučna raketa Кinžal udarila.

Ono što je za sada doduše nezvanično poznato jeste da su dva lansera raketne baterije Patriot uništena, kao i dva radara su uništena. U ovom napadu stradalo je i 5 vojnika. To su za sad neformalne informacije za kojima ne postoje još zvanične potvrde.

U ovom napadu je oštećen ili uništen i jedan artiljerijski sistem Gepard.

Na ruskoj strani je usledilo radovanje, a na ukrajinskoj zatišije šok. Na društvenim mrežama usledila je ponovna rasprava o tome da li je Patriot uništen ili ne. Par sati kasnije oglašavaju se trojica neimenovanih funkcionera za SNN.

- Šteta na sistemu protivvazdušne odbrane Patriot nakon ruskog raketnog napada u blizini Кijeva u utorak ujutro je minimalna - rekli su za SNN tri američka zvaničnika, dok je jedan zvaničnik to opisao kao „manju“ štetu.

SNN navodi da je Pentagon poslalo inspektore da ispitaju sistem nakon što su im ukrajinske snage rekle da je sistem oštećen, rekao je jedan neimenovani odbrambeni zvaničnik.

Foto: Reuters

- Nije jasno koji je deo Patriot-a oštećen ili da li je oštećen stvarnim raketnim udarom ili padajućim ostacima - navodi taj zvaničnik.

Uprkos tvrdnji da Patriot nije u potpunosti „uništen“ u napadu, SNN izveštaj je indirektni potvrdio narativ ruskog ministarstva odbrane, koje je u svom postu na Telegramu utorak navelo: „visoko precizni udar hipersoničnog raketnog sistema Кindžal u Кijev je pogodio protivvazdušni raketni sistem američke proizvodnje „Patriot“. Ukrajina je javno demantovala tvrdnju Moskve.

Patriot bez adekvatne zaštite

Pentagon je u sredu saopštio da Rusija trenutno pokušava da preplavi ukrajinski protivvazdušni sistem velikim baražnim udarima na različita mesta, uključujući rakete i bespilotne letelice.

Sajt The National Interest opisuje patriot kao ranjiv i navodi da je ovaj protivvazduhoplovni i raketni sistem pre svega napravljen tako da ne može samostalno da radi nego uz sadejstvo sa drugim PVO sistemima, da pogađa ciljeve na manjim i većim visinama. To naravno iziskuje i jedan problem da se pred patriotom stvara veliki broj pretnji koje ga direktno ugrožavaju.

The National Interest navodi da je najevća pretnja ovom PVO sistemu sam radar, čiji rad odaje vatreni položaj što ga čini otovrenom metom za napad.

Foto: AP/Photo

Bilo kako bilo da li je Patriot uništio Кindžal ili je Кindžal uništio Patriot ukazuje da je u pitanju hamletovska dilema na koju niko nema tačan odogovr šta se zapravo dogodilo i da li je ovaj raketni sistem zaista uništen. Svaka strana tvrdi suprotno a vakum je ispunjen gomiliom informacija, koje ne odaju šta se zapravo zaista dogodilo. Evidentno je jedino da Amerikanci i Sami Ukrajinci ne žele da priznaju pravo stanje stvari, jer bi se pokazalo da ovaj sistem i dalje ima neke manjkavosti.

Кad se navede podatak da jedna raketa za Patriot PAC-3 MSE košta 5 miliona dolara po raketi, a ispaljeno ih je 30 ili 32 ispada po računici da je 150 miliona dolara otišlo u vazduh u roku od 2 minuta, a sistem ostao ranjiv do popune. Onda je usledio udar i uništenje, pa s obzirom na to da se prizna uništenje Patriota to bi bilo veliki udar za SAD i proizvođače da se ne kupi ovaj sistem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SAM

pre 1 godinu

..poginulo je 10 operatora na patriotu -sve i jedan amerikanac...

Anton

pre 1 godinu

Sto znaci delimicno povredjen da nije ranjen nema ga vise. A samo smesno je kazu postradalo 5 vojni od 90 koji opsluzuju ovu konzervu od patrijota. Samo smesno Ukro rajh dobori vise kindzala nego sto ovi ispale

pax_orion

pre 1 godinu

Pa što više ne koriste Kindjale na Kijev ako su patrioti uništeni :D Em nema Kindjala em Patriot radi pa nema smisla ispaljivati prenapuhano naoružanje koje je beskorisno :D

Bajazit

pre 1 godinu

Ostecen je 1 lanser, od krhotina kindzala koji je skinut blizu Patriota, uostalom ne bi sledecu noc skinuli jos 3 kindzala i 4 kalibra da je unisten, a i rusi su pohapsili tvorce kindzala kao izdajnike jer nije toliko neunistiv ko sto su garantovali. Uostalom ispaljeno je 7 kindzala , 6 oboreno a jedan promasio , lepo se vide ostaci na twiteru gde su poobarani popadali, jedan cak na stadion dinama .... aj citajte malo i nesto drugo a ne ko papagaji Sputnjik rs., pa tamo je pre 2 meseca "zarobljen" Leopard 2 sa "poljskim placenicima" kao posadom, a ni leoparda ni posade niko nije video do sada....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija