• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

23.05.2023

11:32

MOTOR EVROPE ZARIBAO! NEMAČKA PRED KATASTROFOM! Zbog odustajanja od ruskih energenata došli na ivicu recesije!

AP/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

MOTOR EVROPE ZARIBAO! NEMAČKA PRED KATASTROFOM! Zbog odustajanja od ruskih energenata došli na ivicu recesije!

Podeli vest

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj pogoršala se usred pada potražnje za robom, a jedino što "vadi" najveću ekonomsku silu Evrope je rast uslužnog sektora.

Kako prenosi "Blumberg", ekonomska aktivnost zemlje ubrzala se u maju zahvaljujući boljim performansama sektora usluga, ali je proizvodna aktivnost smanjena usled daljeg pada potražnje za robom i odustajanja od ruskih energenata.

- Dobro stanje u sektoru usluga sugeriše da potrošnja potrošača napreduje bolje nego što se očekivalo, uprkos gubitku kupovne moći domaćinstava izazvanom inflacijom. Proizvodnja, s druge strane, usporava zbog pada kineske proizvodnje koji je počeo u drugom kvartalu - rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke.

Najveća evropska privreda klati se na ivici recesije od kada je odustala od ruskih energenata. Industrijska proizvodnja drastično je pala u poslednja tri meseca prošle godine, a menadžeri nabavke sada se nadaju da će se aktivnost postepeno povećavati, iako kontinuirana slabost u proizvodnji dovodi u pitanje trajnost "oporavka" ekonomije.

Francuski podaci su ranije pokazali da rast druge najveće evropske ekonomije slabi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija