• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Fakti

23.05.2023

18:40

MEKGREGOR UBEĐEN, RUSI KREĆU NA HARKOV I ODESU! Moskva ima realnije ciljeve, uzimanje Slavjanska, Kramatorska, Avdejevke i Marjinke?!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

MEKGREGOR UBEĐEN, RUSI KREĆU NA HARKOV I ODESU! Moskva ima realnije ciljeve, uzimanje Slavjanska, Kramatorska, Avdejevke i Marjinke?!

Podeli vest

Harkov i Odesa će postati deo Rusije kao rezultat uzvratnog odgovora na kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, smatra pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona. S druge strane, eksperti iz Moskve poručuju da u ovom trenutku Rusija ima za cilj oslobađanje Slavjanska i Kramatorska, Avdejevke i Marjinke, tačnije Donjecke Republike!

Mekgregor je ubeđen da je velika je verovatnoća da su Ukrajinci iscrpili svoj poslednji ljudski potencijal i vojno-tehničke rezerve.

Uskoro će, navodi on, moći malo šta da urade parirajući akcijama Rusa. 

- Mislim da će Rusi početi da deluju, da će to raditi promišljeno i pažljivo, maksimalno iskorištavajući svoje visoko precizne rakete velikog dometa, a takođe - potpunu nadmoć u vazduhu. Ne očekujem iznenadni ruski blickrig, ali Odesa i Harkov će definitivno preći pod kontrolu Moskve - jasan je  bivši savetnik šefa Pentagona.

Prema Mekgregorovim rečima, nova ofanziva Oružanih snaga Rusije, koja će te velike gradove izvesti ispod kontrole Kijeva, gotovo je neizbežna. 

Da sve bude još interesantnije, zvanični Kijev još ne priznaje gubitak Bahmuta (Artjomovska). Šef tamošnjeg Sjedinjenim Državama vazalnog režima, Vladimir Zelenski, ipak indirektno jeste, rekavši: „Bahmut je ostao samo u našim srcima".
         
Američki Institut za proučavanje rata takođe je pokušao da bude lukav, ocenivši: "Gradski kvartovi Bahmuta ne predstavljaju ni taktičku ni operativnu vrednost".
         
Ovo bukvalno znači da su Ukrajinci osam meseci bili primorani da umiru za kvartove bez vrednosti.
         
Nezavisno od ovoga, već se realno otvorilo pitanje: hoće li Kijev odmah pokrenuti svoju dugo najavljivanu kontraofanzivu i kuda će udariti i koje poteze će povlačiti Rusi?

- Stavljanje tačke na Bahmut" i Kijevu i Moskvi je oslobodilo desetine hiljada vojnika za druge operacije.
         
Eduard Basurin, koji je godinama bio broj dva u armiji Donjecke Republike, naglašava da u Artjomovsku (Bahmutu) počinje razminiranje i da taj grade neće skoro nestati iz dnevnih vojnih izveštaja. 

- Ne samo zato što Ukrajinci sada napadaju spolja naše nove položaje i minobacačima pokušavaju da obore zastave Rusije koje su istaknute na šest tačaka u tom gradu - upozorava Basurin.

Moskovski vojni ekspert Boris Rožin ukazuje da će oružane snage Ukrajine verovatno nastaviti sa napadima kako bi zauzele bar neko selo da bi razblažile gorčinu poraza. 

- Pretpostavljam da će napadati prema naseljima Klešćejevka, Kurdjumovka, Sako i Vanceti - mišljenja je Rožin.
         
Vojni analitičar Vladimir Jevsejev tvrdi da će sa zauzimanjem Bahmuta i Soledara, koji je oslobođen ranije, Ukrajinci biti prinuđeni da napuste Seversk, gde mogu biti opkoljeni. 

- Ovo može pomoći našem napredovanju prema Slavjansku i Kramatorsku, koji su proglasili za ukrajinski administrativni centar Donjecke oblasti. Naš zadatak je svakako postepeno oslobađanje ostalih delovva bivše Donjecke oblasti. Sa isterivanjem Ukrajinaca iz Avdejevke i Marjinke".
         
Predsednik DNR Denis Pušiljin posebno apostrofira značaj oslobađanja Slavjanska!

- Taj grad je izuzetno važan i za rešavanje komunalnih problema u Republici. Pre svega, za snabdevanje vodom ne samo Donjecka. Možemo u potpunosti da obezbedimo vodu samo oslobađanjem ne samo Slavjanska, već i većeg dela Harkovske oblasti.
         
Prema podacima vojnog stručnjaka Vladislava Šurigina, ukrajinska armija je u borbama za Bahmut imala veće gubitke i od onih na koje je ukazao vojni vrh Rusije:
        
- Oružane snage Ukrajine imale su više od 50.000 poginulih i nestalih i 120.000 ranjenih. Izgubile su više od 100 tenkova, najmanje 200 topova i višecevnih raketnih bacača i preko 1.000 transportera i drugih oklopnih vozila, ali i 50 aviona i helikopštera.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija