• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

26.05.2023

22:55

PREOKRET! SVET OVO NIJE OČEKIVAO, I PUTIN IZNENAĐEN! Zapad pokušao na sve načine da slomi Rusiju, kad ono...

EPAIMAGES

Vesti

PREOKRET! SVET OVO NIJE OČEKIVAO, I PUTIN IZNENAĐEN! Zapad pokušao na sve načine da slomi Rusiju, kad ono...

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da zapadne kompanije koje su se povukle iz zemlje nisu očekivale od Rusije takvu preduzimljivost, jer su upražnjena mesta na tržištu brzo zauzele domaće kompanije.

- Naša privreda i biznis, privatni biznis, preduzeća toliko su ojačali da oni prilično lako zauzimaju mesta koja su se upraznila u glavnim granama industrije. Izgleda da niko od nas nije očekivao toliku preduzimljivost. Usled toga je i stanje na tržištu rada bolje nego ikada, kao i rast privrede i rast industrijske proizvodnje - rekao je Putin na sastanku sa članovima ruske organizacije „Poslovna Rusija“.

Istovremeno je dodao da i dalje postoje određeni problemi, ali uprkos tome „lanci se uspostavljaju“ i rad je u toku.

- To je čak i za mene iznenađujuće. Ali to je rezultat zrelosti naših ljudi, posebno u preduzetničkoj zajednici, njihovoj inicijativi i talentu - istakao je ruski lider.

Vreme je da ruski biznis povrati svoje pozicije

Putin je takođe konstatovao da je krajem prošlog veka rusko tržište „faktički bilo ustupljeno stranim, uključujući transnacionalne kompanije“, te je poručio da je došlo vreme da ruski biznis povrati svoje pozicije na tržištu.

- Došlo je vreme da se povrate svoje pozicije, a domaće kompanije samouvereno koriste tu mogućnost povećavajući isporuke svoje robe i usluga koje ne zaostaju, nego čak i nadmašuju strane analoge. Međutim, uprkos značaju domaćeg tržišta, ne treba se fokusirati samo na njega jer je to put ka samoizolaciji i gubitku konkurentnosti - istakao je predsednik Rusije.

Tržište budućnosti

Putin je takođe kazao i da ruske firme ne bi trebalo da se fokusiraju isključivo na unutrašnje tržište jer će na taj način izgubiti konkurentnost.

Prema njegovim rečima, Rusija je, ma šta mislili njeni neprijatelji, deo globalne svetske ekonomije u kojoj se trenutno dešava kardinalna transformacija – menja se svetski finansijski sistem, platni promet, a takođe se menjaju i proizvodni i trgovinski lanci.

- Sve više se ističu zemlje Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike koje se dinamično razvijaju. Standardi njihove potrošnje rastu, pojavljuje se potražnja za robom, uslugama, tehnologijama. Zbog svojih razmera i ogromnih perspektiva, to je pravo tržište budućnosti na kome ruski biznis može uspešno konkurisati i boriti se za kupce - poručio je ruski lider.

Putin je naglasio da će ruske vlasti pružati podršku na svim nivoima kako bi ruski preduzetnici ulagali sredstva u izgradnju preduzeća i otvaranje radnih mesta.

Dodao je i da je ruska Vlada već preduzela određene korake kako bi formirala instrumente podrške ruskog izvoza za 2024. godinu, a oni bi mogli da se primene i u 2025. godini takođe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 10 meseci

Koje domaće industrije? :D :D :D :D :D imaju zamjenu za industriju računala? :D :D :D :D :D uskoro niti računala niti televizije niti ičega drugoga. ima da budu kao sjeverna koreja. 21,stoljeće ima da žive kao u 30-tim godinama :D

gttgtgtg

pre 10 meseci

kad otvarate ujka Vanja restoranje u Beogradu, jedva cekamo da istisnete ovo djubre od hrane zvano mekgovnalds

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija