• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Informer

27.05.2023

19:30

KAKO TO RUSI RADE?! UKRAJINA GUBI 10.000 DRONOVA MESEČNO, britanski Biznis insajder otkrio sa čim se i Kijev i NATO suočavaju u ratu sa Moskvom!

Fotoilustracija/Printskrin

Vesti

KAKO TO RUSI RADE?! UKRAJINA GUBI 10.000 DRONOVA MESEČNO, britanski Biznis insajder otkrio sa čim se i Kijev i NATO suočavaju u ratu sa Moskvom!

Podeli vest

Nova procena vojnih sposobnosti Rusije na liniji fronta pokazuje da su ruske snage svakog meseca uništavale 10.000 ukrajinskih dronova, piše „Biznis insajder" pozivajući se na izveštaj britanskog Kraljevskog instituta za oružane snage (RUSI).

Elektronsko ratovanje je „ključna komponenta" ruske vojne taktike koja svakog meseca, uništavajući više od 300 dronova dnevno, Ukrajini prouzrokuje zapanjujuće gubitke, navodi se u izveštaju koji je objavio britanski Kraljevski institut.

- Ovo je jedan od prvih svetskih sukoba koji se vodi po principu dron protiv drona - ocenio je profesor ratnih studija Univerziteta Južne Danske i stručnjak za bespilotne letelice Džejms Paton Rodžers.

On je dodao da, iako smatra brojke koje navodi britanski Kraljevski institut „verovatno precenjenim", istraživanje pokazuje koliko je rusko elektronsko ratovanje efikasno protiv ukrajinskih dronova.

U proceni RUSI-a se navodi da duž otprilike 1.200 kilometara linije fronta Rusija zadržala velike sisteme za elektronsko ratovanje na svakih 10 kilometara. Kako se navodi u izveštaju, ti sistemi su udaljeni oko šest kilometara od linije fronta i fokusirani su na neutralizaciju dronova.

Kako se dodaje, sofisticirane ruske sisteme kao što je stanica za ometanje Šipovnik-Aero teško je otkriti i one mogu odavati lažne signale koji imitiraju neke druge, navode istraživači, prenosi „Insajder".

- Takođe ima sofisticiran spektar sposobnosti za obaranje bespilotnih letelica, uključujući i ometanje navigacionih sistema - dodaje se.

Ukrajina koristi raznovrsne bespilotne letelice, od malih komercijalnih dronova, koji se koriste za izviđanje do moćnog „bajraktara TB2", koji košta više miliona dolara.

Dronovi koje je koristio Kijev, kako piše „Biznis insajder", bili su „proslavljeni aspekt ranog zaustavljanja napredovanja Rusije", što je podstaklo zvaničnu kampanju prikupljanja sredstava „Junajted 24" sa ciljem da se formira „vojska dronova".

Ipak, navodi list, do leta je već bilo jasno da su ruske sposobnosti za elektronsko ratovanje i protivvazdušnu odbranu ojačale.

„Gardijan" je tako, na primer, u aprilu preneo izveštaj da jedan od najčešće korišćenih modela, komercijalni dron DJI, brzo gubi efikasnost.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17