• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.05.2023

22:07

TALIBANI UDARILI NA IRAN - TEHERAN PRIZNAO, NANETI SU NAM TEŠKI GUBICI! Da li je ovo tek incident, ili početak nečeg mnogo većeg?!

Tanjug/AP

Vesti

TALIBANI UDARILI NA IRAN - TEHERAN PRIZNAO, NANETI SU NAM TEŠKI GUBICI! Da li je ovo tek incident, ili početak nečeg mnogo većeg?!

Podeli vest

Žestok okršaj Talibana i Iranske pogranične policije u pokrajini Sistan i Beludžistan sa iranske strane, odnosno, Nimroz sa avganistanske! Državna iranska agencija IRNA objavila je da su Iranu naneti "teški gubici i ozbiljna šteta". Da li je ovo tek incident, ili je to početak nečeg mnogo većeg! Šta ako su u pozadini Amerikanci?!

Zamenik šefa iranske policije, general Kasem Rezaji optužio je talibane da su prvi otvorili vatru ka iranskoj pograničnoj policiji u incidentu u pokrajini Sistan i Beludžistan sa iranske strane, odnosno, Nimroz sa avganistanske, kada je poginulo najmanje troje ljudi.

U okršaju talibanskih i iranskih snaga, ubijeno je najmanje troje ljudi - dvoje sa iranske, jedna sa talibanske.

Državna iranska agencija IRNA objavila je da su Iranu naneti "teški gubici i ozbiljna šteta".
IRNA, citirajući iransku policiju, piše da su dva graničara ubijena.
Međutim, kako navodi AP, broj žrtava bi mogao da bude veći.

Poluzvanična novina "Teheran tajms" na engleskom jeziku piše da su ubijena trojica iranskih graničara.

Granični prelaz Milak sa Avganistanom, glavna trgovinska ruta, zatvorena je do daljeg zbog pucnjave.

- Pogranične snage Islamske Republike Iran će odlučno odgovoriti na bilo kakav ilegalan prelazak granice i agresiju, a aktuelne vlasti u Avganistanu moraju da snose odgovornost za njihove neprimerene akcije suprotne međunarodnim principima - rekao je šef iranske policije Ahmadreza Radan.

Još nije poznato kako je došlo do okršaja, ali Iran je optužio avganistanske talibane da su prekršili sporazum iz 1973. godine tako što su ukinuli protok vode iz reke Helmand ka delovima istočnog Irana, što su talibani negirali.

Da sve bude još čudnije, Iran sarađuje sa talibanima godinama, naročito preko jedinice Kuds, ogranka Islamističke revolucionarne garde (IRGC) specijalizovane za nekonvencionalno ratovanje, koju SAD smatraju terorističkom grupom.

Ta jedinica je nebrojeno puta ugostila je talibanske lidere i opskrbila ih oružjem i finansijskom podrškom.

Zauzvrat, Talibani su bili predusretljiviji prema avganistanskim šiitima, naročito prema zajednici Hazara, zbog čega je srce Hazare u centralnom Avganistanu palo u ruke Talibana bez ijednog ispaljenog metka."

Uprkos smekšavanju njihovih stavova, međutim, postoje brojni izveštaji o slučajevima talibanskih vojnika koji su zlostavljali hazarsku manjinu.

Američki mediji su posle povlačenja vojska SAD iz Avganistana pisali kako će Talibani dostaviti Iranu neke od naprednijih dronova, projektila i drugih sistema naoružanja koje su za sobom ostavili Amerikanci, da bi ih iskoristio za vlastiti program proizvodnje odbrambenih sistema."

S druge strane, postoje mišljenja brojnih geopolitičara da bi Talibani mogli biti iskorišćeni za napade na i Rusiju i Iran i da američke tajne službe mesecima rade na takvom scenariju!

Sada se postavlja pitanje da li je pucnjava na granici dve zemlje tek incident ili je to početak nečeg mnogo većeg! 

Za Pentagon bi bilo idealno da Talibani udare na Ruse i Irance i tako oslabe osovinu koju su Moskva i Teheran uspostavili poslednjih godina! Vreme pred nama pokazaće šta je posredi! 






Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija