• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti

28.05.2023

18:30

UKRAJINA DA ZAUZME MESTO RUSIJE U SB UN! Bošnjački lobista Bernar-Anri Levi ima genijalan plan! KAKAV KVRC U GLAVI IMA OVAJ ČOVEK!

Vesti

UKRAJINA DA ZAUZME MESTO RUSIJE U SB UN! Bošnjački lobista Bernar-Anri Levi ima genijalan plan! KAKAV KVRC U GLAVI IMA OVAJ ČOVEK!

Podeli vest

Ideja da se Rusiji oduzme mesto u Savetu bezbednosti UN, ili bar pravo veta, nije nova. Od početka specijalne operacije u Ukrajini, pojavljivala se na različitim nivoima, uključujući zakonodavne inicijative američkih kongresmena. O brojnim kolumnama u raznim zapadnim novinama da se i ne govori. Ali sada je ta ideja zaiskrila novim bojama, pošto se pojavio predlog ne samo da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti UN, već i da se njeno mesto ustupi Ukrajini.

 Ovu "revolucionarnu" ideju na stranicama američkog lista The Wall Street Journal izneo je francuski "pesnik Majdana" i ukrajinski  lobista Bernar-Anri Levi.

Lansirao je "argumente" sa kojima zvanični Kijev već duže vreme barata: naveo je da Rusija nezakonito zauzima mesto u Savetu bezbednosti, pošto nakon raspada SSSR nije imala pravo da traži automatski njegova prava na sebe. Shodno tome, Levi zaključuje: "Stalno članstvo Rusije i pravo veta nemaju pravnu osnovu".

Francuz ide i dalje. Svoj predlog da se upražnjeno mesto u Savetu bezbednosti premesti u Ukrajinu on "sjajno" obrazlaže - činjenicom da je Prvi ukrajinski front, koji je oslobodio zatvorenike Aušvica, dao značajan doprinos porazu nacista 1945. godine!

Širina pogleda ovog filozofa je jednostavno neverovatna! Biće zanimljivo pogledati mu u lice kada sazna da je Prvi ukrajinski nastao na bazi Voronješkog fronta, a on pak - na bazi Brjanskog.
         
Jer, da li njegova logika znači da Brjansk ili Voronjež treba da dobiju mesto u Savetu bezbednosti UN?
         
Levijev predlog je objavljen na stranicama uglednog američkog poslovnog lista i postao je predmet prilično aktivne diskusije. Nije slučajno što se to poklopilo sa predlogom generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da se reformiše njemu podređena organizacija, čija struktura nadživela svoje vreme i ne odslikava sadašnje ustrojstvo u svetu.
         
Američki bloger, doktor istorijskih nauka Danijel Larison, od srca se nasmejao Francuzovom predlogu, nazvavši ga „još jednom glupom Levijevom intervencijom".
         
Američki list Conservative diskusiju je shvatio krajnje ozbiljno, nazvavši Levijev predlog opasnim, jer bi pokušaj njegove primene urušio svetsku stabilnost.
         
U stvari, svi razumeju da je struktura raspodele mesta i glasova u Savetu bezbednosti UN odražavala raspored svetskih snaga od 1945. godine i da već dugo ne odgovara savremenoj strukturi multipolarnog sveta.

Na to je posebno ukazao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, govoreći nedavno kao predsedavajući Saveta bezbednosti UN. Ali, on se založio za šire predstavljanja u UN globalnog juga kako bi se eliminisala „trenutna prekomerna zastupljenost Zapada u ovom glavnom telu UN".
         
Naravno, Zapad neće pristati na takve promene, jer se one ne uklapaju u američku ideju „sveta zasnovanog na pravilima".
          
Kao što Rusija i Kina nikada neće ozbiljno razgovarati o ludim idejama poput onih koje promovišu Levi ili Ukrajina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija