• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.05.2023

20:19

ERDOGAN JE DOBIO IZBORE U TURSKOJ, ALI PRAVI POBEDNICI SU PUTIN I RUSIJA! Treba li da "slavi" i Srbija?! ZA AMERE OVO JE NOĆNA MORA!

Reuters

Vesti

ERDOGAN JE DOBIO IZBORE U TURSKOJ, ALI PRAVI POBEDNICI SU PUTIN I RUSIJA! Treba li da "slavi" i Srbija?! ZA AMERE OVO JE NOĆNA MORA!

Podeli vest

Pobeda Režepa Taipa Erdogana na predsedničkim, ali i parlamentarnim izborima u Turskoj bez preterivanja je od globalne, istorijske važnosti, i to ne samo za Tursku, već i za Rusiju, SAD, ali i Srbiju!

Najveći dobitnik izbora u Turskoj posredno su svakako Vladimir Putin i Rusija. Istovremeno za Vašington ovo je žestok udarac njihovim nastojanjima da turski brod okrenu kontra Moskve!

Kad je reč o Srbiji Erdoganova pobeda znači kontinuitet politike Ankare na Zapadnom Balkanu! Nije da je ta politika idealna za našu zemlju, ali nije agresivna i antisrpska. Ovo je značajno, ne samo za Beograd, već i za Republiku Srpsku, jer Sarajevo sada neće imati podršku za udar na Banjaluku!

Pored toga, Erdoganova pobeda znači i nastavak "gasne politike Ankare", što je od izuzetnog značaja za našu zemlju i njenu energetsku stabilnolst!

U svakom slučaju najveći gubitnici su Bajden i duboka država. Oni su se uzdali u pobedu Kiličdaroglua, koji bi Ankaru svrstao uz Ukrajinu, što bi Kijevu omogućilo bolje snabdevanje oružjem. To bi, u isto vreme, dodatno ohrabrilo američke neokonzervativce da istraju u svom ratu protiv Rusije, što bi dodatno približilo svet opštem sukobu sa nesagledivim posledicama.

Erdoganova pobeda znači i da neće biti povrataka Turske u NATO u punom kapacitetu, što je bilo izuzetno važno za SAD, jer bi tako konsolidovala južno krilo Alijanse. Sada je uveliko onemogućen njen prodor, ne samo ka Rusiji, već i ka Bliskom istoku i centralnoj Aziji, sve do same Kine. 

Za Rusiju Erdoganov trijumf je bitan i zbog odluke Ankare da uzme ruski PVO sistem S-400, ali i lovce Su-35 umesto američkih Patriota i borbenih aviona F-35. 

Ipak, najvažnija posledica Erdoganove pobede je što neće biti promena statusa Bosfora! Pentagon se nadao da bi Kiličdarogluova Turska mogla da ograniči prolaz ruskih ratnih brodova kroz moreuz. I onih koji se vraćaju u svoje crnomorske baze, ali i onih koji, po bilo kojoj osnovi, izlaze u Mediteran. 

Foto: AP/Tanjug

Za Putina je od izuzetne bažnosti pobeda Erdogana na pre4dsedničkim izborima u Turskoj

Osim toga sada je isključena i mogućnost da Turska, mimo Konvencije, dozvoli prolaz NATO brodova, što bi drastično pogoršalo položaj Rusa u Crnom moru. 

Erdoganova pobeda, ipak, nije otklonila mogućnost od diverzije na gasovodu Turski tok. Ako bi došlo da "isključenja gasovoda" to bi bio žestok udar na ruske prihode od gasa, ali bi došlo u pitanje i snabdevanje gasom jugoistočne i centralne Evrope, uključujući i Srbiju. 

Novi predsednički mandat Erdogana znači i da neće doći do pukotine unutar svetskog islama, koji je većinski zadržao neutralnost, ili čak stao na stranu Rusije u sukobu sa Ukrajinom! Erdogan će svakako nastaviti i da dodatno proširuje odnose sa Kinom, što je za SAD noćna mora!.

Američki jastrebovi nadali su se da bi se sa padom Erdogana Turska mogla angažovati na Kavkazu, u bivšim centralnoazijskim republikama SSSR i kao izvršitelj američkih interesa aktivirala nova žarišta i destabilizovala region na obodima Rusije.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59