• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.05.2023

22:57

NIKO NE NAREĐUJE ERDOGANU! Da li se Blinken malo zaneo? Državni sekretar SAD nestrpljiv: Nema više čekanja, odmah to uradite!

Reuters

Vesti

NIKO NE NAREĐUJE ERDOGANU! Da li se Blinken malo zaneo? Državni sekretar SAD nestrpljiv: Nema više čekanja, odmah to uradite!

Podeli vest

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je danas Tursku da odmah finalizira pristupanje Švedske NATO-u, rekavši da su nordijske zemlje već preduzele značajne korake da odgovore na prigovore Ankare na članstvo Švedske.

Blinken je takođe odbacio mogućnost da je tursko odobrenje za ulazak Švedske u NATO povezano sa prodajom američkih borbenih aviona F-16 Turskoj, iako je američki predsednik Bajden u ponedeljak nagovestio da postoji veza između njih dvojice.

Blinken se sastao sa švedskim premijerom

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom u Lulei, na severu Švedske, Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da radi na finalizaciji pristupanja Švedske alijansi do početka samita NATO-a sredinom jula, kada će se sastati lideri alijanse.

- Verujemo da je sada došlo vreme i da nema razloga da se to ne dogodi. Turska je izrazila važnu i legitimnu zabrinutost, Švedska i Finska su se pozabavile tim zabrinutostima. Radujemo se što će ovaj proces biti završen u narednim nedeljama. Mi smo nema sumnje da može doći, da treba da bude i očekujemo da bude - rekao je Blinken.

Blinkenovi komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što je Turska pozvala Švedsku da krivično goni one koji su odgovorni za vješanje zastave zabranjene Kurdistanske radničke partije na zgradi parlamenta u Stokholmu na dan izbora na kojima je predsjednik Tajip Erdogan osvojio još jedan mandat.

Švedski premijer: U stalnom smo kontaktu sa našim turskim kolegama

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući dugogodišnju politiku vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije na Ukrajinu. Zahtev za članstvo moraju da odobre sve zemlje NATO-a, a Turska i Mađarska tek treba da odobre švedski zahtev.

Turska je ratifikovala članstvo Finske u NATO-u krajem marta, ali se i dalje protivi pristupanju Švedske, tvrdeći da Švedska ima utočište pripadnike militantnih grupa koje Turska smatra terorističkim. Mađarska takođe još nije odobrila članstvo Švedske.

- U stalnom smo kontaktu sa našim turskim kolegama po ovom konkretnom pitanju - rekao je švedski premijer Ulf Kristersson. "Imamo memorandum i ispunjavamo ga i poslednji deo stupa na snagu 1. juna, prekosutra, novim zakonom koji se odnosi na borbu protiv terorizma. To je važan korak i uradili smo ono što smo rekao našim turskim prijateljima“, rekao je Kristersson.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija