• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.05.2023

10:04

(VIDEO) POČEO SVEOPŠTI NAPAD NA AVDEJEVKU, RUSI SOLNCEPEKOM PRŽE UKRAJINCE! Steže se obruč oko grada, Amerikanci priznali uspeh ruskih snaga!

Reuters/Printscreen/Telegram/Rybar

Vesti

(VIDEO) POČEO SVEOPŠTI NAPAD NA AVDEJEVKU, RUSI SOLNCEPEKOM PRŽE UKRAJINCE! Steže se obruč oko grada, Amerikanci priznali uspeh ruskih snaga!

Podeli vest

Ruske snage su nakon zauzimanja Bahmuta pojačale svoje napade na Avdejevku, dobro utvrđeno naselje u DNR pod kontrolom Kijeva u pravcu Donjecka, odakle ukrajinske trupe granatiraju četvrti Donjecka.

Prethodnih meseci, Oružane snage Ruske Federacije izvodile su žestoke napade na taj grad, koristeći različite vrste razornog oružja, poput navođenih bombi FAB-500 i granata sa zapaljivom municijom.

Ovog puta, ruske snage snimile su napad višecevnim bacačem raketa TOS-1A "Solncepek" na položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke.

Na snimku se mogu videti snažne eksplozije nakon udara termobaričkih projektila ovog raketnog sistema.

 

Bitka za Avdejevku

Avdejevka je jedno od glavnih ukrajinskih utvrđenih oblasti na Donjeckom pravcu.

Vršilac dužnosti predsednika DNR Denis Pušilin rekao da ruske jedinice nastavljaju sistematsku ofanzivu na Avdejevku , ali da neprijatelj i dalje ima puteve za snabdevanje i ukrajinska komanda može tamo da prebaci rezerve.

Američki Institut za proučavanje rata piše da su ruske snage su ostvarile marginalni napredak usred kontinuiranih kopnenih napada na liniju Avdejevka-Donjeck 30. maja. 

Foto: Printscreen/Telegram/Rybar

Geolocirani snimci pokazuju da su ruske snage neznatno napredovale jugozapadno od Vodjana (7 km jugozapadno od Avdejevke) u blizini autoputa E50 od 29. maja. Ukrajinski generalštab izvestio je da su ruske snage izvele neuspešne kopnene napade u blizini Sieverna (5 km zapadno od Avdejevke), Pobede (5 km jugozapadno od grada Donjecka) i Novomihajlivke (10 km jugozapadno od grada Donjecka), i na grad Marinku (na jugozapadu grada).

Ukrajinski zvaničnici su izvestili da su ruske snage u proteklom danu izvele 12 kopnenih napada u pravcu Avdejevke i 12 napada u pravcu Marinke. Portparol Tavrijske direkcije ukrajinskih odbrambenih snaga Valerij Šeršen izjavio je da ruske jedinice „Oluja“ i „Oluja-Z“ uglavnom jurišaju na Marinku.

Amerikanci proglasili ruski „Solncepek“ za jedan od najsmrtonosnijih sistema

Teški višecevni raketni lanser TOS-1A „Solncepek“ priznat je za jedan od najsmrtonosnijih oružanih sistema u svetu – za nekoliko minuta TOS-1A može da sprži ljudstvo i vojnu tehniku protivnika na teritoriji od 40.000 kvadratnih metara, piše The National Interest.

Foto: AP/Photo

„Rusko termobarično oružje trebalo bi da bude u horor filmovima“, piše američki portal The National Interest u članku posvećenom ruskim teškim bacačima plamena „Buratino“, „Solncepek“ i „Tosočka“.

Kako se navodi, tajna uspeha višecevnog raketnog lansera je u termobaričnoj municiji. Projektil iznad cilja raspršuje eksplozivni aerosol koji prodire u sve otvore i zatim se detonira. Talas eksplozije koji se tako stvara dvostruko je snažniji nego prilikom upotrebe obične municije. Osim toga, prilikom detonacije stvara se vatreni oblak, a temperatura u epicentru eksplozije dostiže 800 stepeni Celzijusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 10 meseci

Lepo , a sta nisu prikazane slike ukrajinskog drona koji snima kako pod art.vstrom haubica 255mm 2 Tos-1A su unisteni a jedan ostecen rusi izvlsce tegljacem kod Avdejevke ( Tos-1A ima kratak domet oko 15 000m, haubics m777 40 000m)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija