• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.05.2023

17:08

MAKRON PLAČE ZA PROSUTIM MLEKOM ALI...! Francuski predsednik iznenađen ratobornošću Rusa: Trebali smo da poslušamo zemlje istočne Evrope

AP/Tanjug

Vesti

MAKRON PLAČE ZA PROSUTIM MLEKOM ALI...! Francuski predsednik iznenađen ratobornošću Rusa: Trebali smo da poslušamo zemlje istočne Evrope

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je danas zemljama istočne Evrope da je Francuska trebalo da im posveti više pažnje zbog njihovih upozorenja o ratobornoj Rusiji pre sukoba u Ukrajini.

Makron je na bezbednosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi rekao da ne bi trebalo da postoji podela između "stare" i "nove" Evrope, misleći na trajne razlike između istočnih i zapadnih članica Evropske unije u vezi sa pitanjima kao što je Rusija, preneo je Rojters.

On je aludirao i na primedbu francuskog predsednika Žaka Širaka iz 2003. godine, koji je rekao da su istočnoevropske nacije propustile "dobru priliku da ćute", kada su podržale odluku Sjedinjenih Američkih Država i Britanije u nameri da napadnu Irak te godine, protiv čega su se suprotstavljali neki veliki zapadni saveznici, uključujući Francusku i Nemačku.

Ova primedba šokirala je istočnoevropske zemlje i doprinela trajnom nepoverenju među članicama EU, koje se ponovo pojavilo otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, napominje britanska agencija.

Nakon početka sukoba, zemlje istočne EU, poput Poljske, kritikovale su Makrona zbog zadržavanja komunikacije s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i zato što je rekao da Rusiju ne treba "ponižavati" prilikom pokušaja međunarodne zajednice da se okonča sukob u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Loši ste đaci gospodine Makron

pre 1 godinu

Znate zašto ne slušate Istočnu Evrop, g-dine Makron? Zato što ste vi, zapadnjaci, toliko gordi i oholi da mislite da ste posisali svu mudrost sveta i da je vaš stav o svetu i životu u njemu jedino ispravan. Naravno, i zbog koristi koju pokušavate da izvučete iz svega što se događa u tom svetu. Taj svet koga vi tako uporno nipodaštavate i ponižavate, smatrate nižom vrstom (kako ste to vi viša vrsta, još nije jasno),zna mnogo više nego što vi na zapadu mislite. Jer, gospodine Makron, vi tamo stalno zaboravljate da je mudrost, ako hoćete i civilizacija, potekla sa istoka. E, a vi nikako da naučite istočnjačku mudrost. I, na kraju, istočne zemlje znaju i to kako su se vaše zapadnjačke zemlje obogatile i kako se i dalje bogate. Ni to vam ne služi na čast.

bole

pre 1 godinu

Evropske zemlje ne ce da se smire dok im ne padne jedna poveca lubenica u njihovom dvoristu.

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija