• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

05.06.2023

06:15

ZELENSKI HOĆE KLIČKA DA STRPA U ZATVOR! Krivi ga za smrt tri osobe, među kojima i dete! ILI JE REČ O ŽELJI DA SE REŠI POLITIČKIH PROTIVNIKA?!

AP PHOTO

Vesti

ZELENSKI HOĆE KLIČKA DA STRPA U ZATVOR! Krivi ga za smrt tri osobe, među kojima i dete! ILI JE REČ O ŽELJI DA SE REŠI POLITIČKIH PROTIVNIKA?!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ima nameru da gradonačelnika Kijeva i svog dugogodišnjeg političkog rivala Vitalija Klička strpa u zatvor. Zelenski je okrivio bivšeg bokserskog šampiona da je odgovoran zbog pogibije tri osobe, koje tokom ruskih udara u Kijevu nisu uspele da uđu u sklonište jer je bilo zaključano.

O tom incidentu je pokrenuta i istraga, a ukoliko se utvrdi Kličkova odgovornost, sledi mu robija.

Velika tragedija

Devetogodišnja devojčica, njena majka i još jedna žena stradale su u ruskim udarima na Kijev u četvrtak jer nisu uspele da otvore sklonište u koje su potrčale nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Nakon što je ta vest objavljena, Zelenski je pobesneo, te je napao Klička.

Izjavio je da tokom borbe protiv spoljašnjeg neprijatelja Ukrajina mora da se bori i sa onim unutrašnjim.

- Lokalni zvaničnici u Kijevu, koji nisu sposobni da zaštite stanovnike otvaranjem skloništa, biće procesuirani i suočiće se sa nokautom - rekao je Zelenski, koji nije pomenuo konkretno Klička, ali je jasno stavio do znanja da govori o bivšem bokserskom asu.

On je dodao da skloništa moraju biti dostupna uvek i u svako doba.

- Nikada više ne bi trebalo da vidimo situaciju koja se dogodila u četvrtak. Jasno je da je dužnost lokalnih vlasti da obezbede da skloništa budu stalno dostupna. Bolno je videti zanemarivanje te dužnosti. Bolno je videti žrtve. Ako dužnost nije ispunjena, pravosudne vlasti su odgovorne da pokrenu odgovarajući proces - kazao je Zelenski.

Foto: EPA

Tuga, Kijevljani stradali jer su skolništa bila zaključana

Istraga o tragediji u Kijevu je pokrenuta, te nadležni trenutno utvrđuju čija je odgovornost bila to što je sklonište bilo zaključano.

Stari neprijatelji

Ovo, inače, nije prvi sukob između Zelenskog i Klička. Prethodni se dogodio u decembru, kad je ukrajinski predsednik kritikovao gradonačelnika Kijeva da nije uradio dovoljno da obezbedi dovoljno centara za grejanje za građane koji su tokom zime zbog ruskih udara ostali u hladnim stanovima. 

To je, međutim, bio samo povod. Poznato je da je Kličko, koji je od 2014. na čelu Kijeva, i pre rata bio najveći rival Zelenskom. Kličko je, naime, saveznik bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, kojeg je Zelenski pobedio na izborima. Od tada bivši bokser optužuje Zelenskog da želi da ga smeni, uprkos tome što su ga građani izabrali.

 

Očekuje se još žešći sukob

Analitičari kažu da najnoviji sukob između Zelenskog i Klička pokazuje da je politika počela da se vraća u živote Ukrajinaca.
- Konflikt između gradonačelnika Kijeva i predsednika Ukrajine će samo rasti. Jedno vreme su se primirili zbog sukoba, ali je ovo pokazatelj da su trvenja na unutarpolitičkoj sceni Ukrajine sada ponovo počela - kazao je ukrajinski analitičar Konstantin Skorkin.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17