• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.06.2023

07:00

CILJ JE BIO AZOVSKO MORE! Ukrajinci pokušali da preokrenu tok rata, međutim... Krvave borbe u Ukrajini ulaze u novu, mnogo žešću fazu!

Tanjug/AP

Vesti

CILJ JE BIO AZOVSKO MORE! Ukrajinci pokušali da preokrenu tok rata, međutim... Krvave borbe u Ukrajini ulaze u novu, mnogo žešću fazu!

Podeli vest

Rusko ministarstvo odbrane objavilo da je pokušaj ukrajinskih snaga da pokrenu veliku ofanzivu u DNR i Zaporožju neslavno propao, te da je okončan velikim gubicima trupa odanih Kijevu. Ukrajina negirala da je krenula u kontraofanzivu

Pokušaj ukrajinske vojske da pokrene veliku kontraofanzivu u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Zaporožju neslavno je propao, saopštilo je juče rusko ministarstvo odbrane. Kako je objavljeno, ukrajinska vojska je od nedelje ujutru dva puta snažno napala položaje ruskih trupa u DNR i Zaporožju, ali se to završilo velikim gubicima snaga odanih Kijevu. Ukrajina, međutim, negira izveštaje o velikoj ofanzivi na teritoriji pod ruskom kontrolom.

Mnogo žrtava

Prema navodima ruskog ministarstva odbrane, ukrajinske trupe pokušale su da napadnu ruske snage u pet sektora u DNR, i to sa šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona. Međutim, ruska grupa Vostok, uz podršku vazduhoplovstva i artiljerije, zadala je Ukrajincima veliki udarac.

 

Uništenje

Ubijeno je 300 ukrajinskih vojnika, dok je uništeno 16 tenkova, 26 oklopnih i 14 običnih vozila, među kojima i američki "hameri"
Rusko ministarstvo odbrane

Foto: Tanjug/AP

Borbe na fronu

- Kao rezultat toga, ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke. Ubijeno je 300 ukrajinskih vojnika, dok je uništeno 16 tenkova, 26 oklopnih i 14 običnih vozila, među kojima i američki "hameri" ukrajinskih snaga. Neprijatelj nije uspeo da ispuni svoj cilj - saopštilo je rusko ministarstvo.

Kako je dodato, u drugim borbama u pravcu Donjecka, ukrajinska vojska je ostala bez 125 ljudi, 14 običnih vozila, artiljerijskog borbenog vozila, samohodne "pancerhaubice 2000" nemačke proizvodnje i haubice D-30. Osim toga, uništena su dva skladišta municije 24. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Torecku u DNR.

S druge strane, Kijev je demantovao navode o početku dugo najavljivane kontraofanzive.
"Da bi demoralisali Ukrajince i obmanuli zajednicu, ruski propagandisti će širiti lažne informacije o kontraofanzivi, njenim pravcima i gubicima ukrajinske vojske", saopštili su iz ukrajinskog centra za strateške komunikacije.

Međutim, komandant ukrajinske kopnene vojske Aleksandar Sirski odbio je da prokomentariše vest o ofanzivi, rekavši samo da vojska nastavlja da napreduje ka Bahmutu.
Oprečne informacije stižu i iz tog grada, koji je Rusija posle deset meseci borbe stavila pod svoju kontrolu.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnik ispaljuje projektil

Cilj Ukrajinaca je da izađu na Azovsko more

Član ruske vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je juče da je ruska vojska odbila pritisak ukrajinskih snaga, te da neprijatelj nije uspeo da se pomeri napred. Prema njegovim rečima, cilj ukrajinskih snaga je da izađu na obalu Azovskog mora i preseku kopneni koridor. Međutim, na tom delu fronta ruske snage su izgradile duboko ešaloniranu odbranu.

- Ukrajinske trupe pojačale su intenzitet raketiranja pozadine u Zaporoškoj oblasti, koristeći, između ostalog, britanske rakete dugog dometa 'storm šedou' - rekao je Rogov.

Osnivač ruske vojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele deo naselja Berhivka, severno od Bahmuta.

- Sada je deo naselja Berhivka već izgubljen, trupe tiho beže. Sramota! - rekao je Prigožin u audio-poruci koju je objavila njegova pres-služba.

Kritično oko Bahmuta

On je pozvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova da dođu na front i okupe trupe.

- Hajde, vi to možete, a ako ne možete, poginućete kao junaci - naveo je Prigožin.
Kasnije je, međutim, izvor sa ratišta rekao da je ruska vojska u toku dana povratila izgubljeni deo teritorije kod Bahmuta. Zvanično saopštenje o tome šta se dogodilo nije objavljeno.

Inače, režim u Kijevu već dugo najavljuje veliku kontraofanzivu. Zbog toga su Ukrajinci od NATO dobili velike količine naoružanja i municije. Zapad, na prvom mestu Amerika, polaže velike nade u to da će Kijev uspeti da povrati bar deo teritorije. Od toga, kažu, zavisi kako će teći mirovni pregovori sa Rusijom, koji će u jednom trenutku morati da budu održani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 10 meseci

rusko ministarstvo obmane :D ukrajinci napredovali skoro 2 km kod Zaporižija ali samo kod vas rusi odbijaju sve napade :D ni za 300 godina vi u Eu nećete. budete ostali kao ruska enklava odsječeni od civilizacije kao sjeverna koreja.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija