• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

06.06.2023

15:33

KIJEV POTUČEN DO KRAJA! RUSI SLAVE OGROMNU POBEDU! Šojgu: Sprečili smo kontraofanzivu, Ukrajina pretrpela stravične gubitke!

EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Vesti

KIJEV POTUČEN DO KRAJA! RUSI SLAVE OGROMNU POBEDU! Šojgu: Sprečili smo kontraofanzivu, Ukrajina pretrpela stravične gubitke!

Podeli vest

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu danas je izjavio da je ruska vojska zaustavila pokušaj dugonajavljivane ukrajinske ofanzive.

Prilikom napada, neprijatelj nije postigao svoje ciljeve i pretrpeo je značajne gubitke, rekao je on.

Šojgu je ponovio da je Kijev pokušao ofanzivu u pet pravaca na frontu 4. juna, prilikom koje je likvidirano oko 300 vojnika i uništeno 16 tenkova, 26 borbenih oklopnih vozila i 14 automobila.

Pokušaj ofanzive desio se i juče, 5. juna, ali ovaj put u sedam pravaca na frontu. Napade je vršilo pet brigada, ali ruska vojska je i tada zaustavila prodor ukrajinske armije, objasnio je Šojgu.

Tokom jučerašnjeg napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su 1.600 vojnika, 28 tenkova, od kojih su osam "leopardi" i tri tenka na točkovima AMKS-10. Uništeno je i 136 jedinica druge vojne tehnike, od kojih je 79 došlo iz inostranstva.

Prilikom pružanja otpora ukrajinskoj vojsci, posebno su se istakli borci 433. motorizovanog puka 127. motorizovane divizije. Posebno junaštvo pokazala je 3. četa 37. motorizovane brigade.

Tokom poslednja tri dana, ukupno je likvidirano 3.715 vojnika Oružanih snaga Ukrajine duž cele linije fronta. Ruska strana je za isti period izgubila 71 vojnika, a njih 210 je ranjeno.

Ministar se osvrnuo i na napade na hidroelektranu Kahovku od ove noći, koje je nazvao terorističkim napadom.

Hidroelektrana Kahovka je dignuta u vazduh, što je dovelo do poplava velikog broja teritorija.

- Cilj ovih akcija je sledeći. Pošto nije postigao uspeh prilikom ofanzive, protivnik planira da prebaci jedinice i opremu iz pravca Hersona  u region u kojem izvodi ofanzivne akcije. Na taj način, značajno je oslabio svoje pozicije u hersonskom pravcu. Neprijatelj je počeo da gradi odbrambene položaje na desnoj obali Dnjepra, što ukazuje na njegovu nameru da u tom delu pređe u odbranu. Da bi sprečio ofanzivna dejstva ruske vojske u ovom delu fronta, kijevski režim je izvršio sabotažu, koja je, zapravo, teroristički akt, što je dovelo do toga da je veliki deo teritorije poplavljen". Ovaj teren suočiće se sa teškim i dugoročnim ekološkim posledicama - rekao je Šojgu.

Osim toga, kako je dalje naveo ministar, "značajno je povećano ispuštanje vode sa Dnjepropetrovske hidroelektrane, što dovodi do još većih poplava".

Sve ovo je dokaz da se radi o diverziji velikih razmera koju je isplanirao kijevski režim, zaključuje Šojgu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vaske

pre 10 meseci

Eto ti sad, 'ofanziva zaustavljena' a nije jos ni pocela.... nigde zapadnih tenkova, nigde onih 12 brigada ( verovatno su "prodali" tenkove, haubice i oruzije meksickim narko kartelima pa ce sada po meksiku da se roka...) A i brojke o poginulim ruskim vojnicima nesto su "malecne", danas je rekao 71 poginuo u zadnja 3 dana, a juce su objavili 211 samo za juce, pa kako se to za jednu noc broj poginulih smanjio???? Gleda li Shojgu ono sto cita dan pre ili ne??? "Pobede ruske vojske zadnjih dana su velika fantazija onih iz Moskve"- Jevgenij P. juce na Telegramu

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija